Knedle z truskawkami
Przepis na przepyszne domowe knedle z truskawkami, które szykuję zazwyczaj w samym środku sezonu na truskawki. Do zrobienia knedli używam młodych, ale dużych już ziemniaków, które sprawdzają mi się idealnie.
To jeden z pomysłów na obiad, do którego sama wracam z ogromną przyjemnością. Szykowanie knedli z truskawkami jest proste i przyjemne. Samo składanie knedli zajmuje tylko chwilę. Gotowanie ich to też tylko kilka minut.. Dla mnie i dla mojej rodziny - rewelacja!
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 4 minuty
Liczba porcji: 25 knedli średnicy 4 cm
Kaloryczność kcal: 70 w 1 knedlu
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasto do knedli
- 1 kg ugotowanych młodych ziemniaków
- 2 średnie jajka
- 200 g mąki pszennej - czubata szklanka
- szczypta soli
Składniki na farsz
- 300-500 g truskawek
- łyżka cukru pudru
Dodatki
- 50 g masła
- 3 łyżki bułki tartek
- pół szklanki lekkiej śmietany lub jogurtu naturalnego
Z podanej ilości składników wyszło mi 25 knedli o średnicy 4-5 cm.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie zostały policzone bez dodatku bułki oraz śmietany.
Do zrobienia knedli z truskawkami potrzebujesz jeszcze: około pół szklanki mąki pszennej do podsypywania ciasta; stolnicę drewnianą lub dużą deskę; duży i szeroki garnek; cedzak do łowienia knedli; wodę i sól.
Moje domowe knedle z truskawkami szykuję z młodych, ale sporych już ziemniaków, które można śmiało i wygodnie obrać. Takie ziemniaki nie są już tak mokre, jak te malutkie. Muszę przyznać, że bardzo lubię lepić te pyszne kluski z truskawkami w środku. Jest to bardzo prosty przepis a do tego proste powstaje tak pyszne danie. Nie wspomnę już o zachwytach domowników podczas jedzenia.
Knedle, przepis na ciasto
Aby otrzymać kilogram ugotowanych ziemniaków musisz mieć do 1,5 kg ziemniaków ważonych przed obraniem. Młode, ale duże ziemniaki lub też stare ziemniaki obierz dokładnie i oczyść. Ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Młode ziemniaki po odlaniu wody umieść ponownie na palniku (nadal w garnku). Warto bowiem odparować nadmiar wody i lekko je osuszyć. Po minucie możesz zdjąć garnek z palnika i wstrząsnąć kilka razy ziemniakami, by jeszcze je lekko odparować.
Jeśli używasz ręcznej praski, to polecam przepuszczać przez taką praskę jeszcze ciepłe ziemniaki. Ziemniaki są wtedy miękkie i łatwiejsze w prasowaniu. Jeśli używasz maszynki, to nie ma to większego znaczenia. Aby dodać kolejne składniki zmielone ziemniaki muszą być całkowicie przestudzone.
Do miski dodaj szczyptę soli i wbij dwa średniej wielkości jajka. Kluczowe jest dodanie mąki. Ja używam zwykłą mąkę pszenną typ. 500. Sięgam często po jasną mąkę pszenną poznańską. Dodaję na początek 180 gramów mąki i wyrabiam ręką masę. Jeśli masa jest za bardzo klejąca dodaję jeszcze 20 gramów mąki. Nie dodaję więcej mąki, ponieważ oderwane kawałki ciasta będę dodatkowo obtaczać lekko w mące. Im delikatniejsze ciasto, tym miększe knedle.
Truskawki umyj i osusz. Zdejmij im szypułki. Wybierz średniej wielkości truskawki, by knedle były zgrabne i równe.
Przygotowane truskawki wyłóż na ręcznik papierowy lub bawełnianą ściereczkę i oprósz cukrem pudrem. Możesz też posypać je zwykłym cukrem, lub cukrem trzcinowym. Cukier puder w niewielkiej ilości najbardziej mi się sprawdza.
Na stolnicy rozprowadź cienką warstwę mąki. Z miski wyłóż zwarte, ale lekko lepkie ciasto. Dłonie posyp mąką. Odrywaj kawałki ciasta wielkości średniego orzecha włoskiego i formuj kulki. Każdą kulkę lekko oprósz mąką, by z łatwością spłaszczyć ją na placek. Na środku układaj truskawkę i zamykaj ją w cieście. Ponownie formuj kulki i układaj obok siebie na stolnicy. W ten sposób przygotuj wszystkie knedle.
W dużym i szerokim garnku zagotuj wodę. Dodaj łyżeczkę soli. Delikatnie wkładaj knedle i czekaj aż wypłyną. Po czterech minutach od wypłynięcia są już gotowe i można je łowić cedzakiem i wykładać na talerz. Knedle gotuj w 2-3 partiach. Zostaw im trochę przestrzeni w garnku, by nie dotykały się podczas gotowania i mogły swobodnie wypłynąć na powierzchnię. W ten sposób ugotuj wszystkie knedle.
Knedle z truskawkami cudownie smakują podane z bułką tartą podsmażoną z masłem, oraz ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Do knedli na słodko bułka tarta nie powinna być mocno rumiana, tylko lekko podsmażona.
Knedle z truskawkami można podawać od razu lub odłożyć do lodówki i przed podaniem podsmażyć na patelni, pod przykryciem i na małej mocy palnika.
Smacznego.