Placki z truskawkami

Placki z truskawkami

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów)     Oceń!

Te placki to mój ideał na posiłek, który smakuje każdemu w moim domu i nie trzeba go ponownie podgrzewać. Są cudowne nie tylko dlatego, że szybko znikają z talerzy :-) Placki z maślanką i truskawkami smakują wspaniale nawet "na zimno".

- nie są tłuste
- można je jeść "na zimno"
- są proste i szybkie
- bardzo puszyste i wilgotne

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 3 małe lub 2 duże jajka
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • niecała szklanka maślanki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • duża garść truskawek


Do zrobieni placków potrzebujesz jeszcze delikatnego oleju roślinnego do smażenia oraz ewentualnie cukier puder do posypania. Ponadto więcej świeżych truskawek do zajadania razem z plackami:-)

Niecałą szklankę maślanki lekko podgrzej lub wyjmij wcześniej na blat razem z jajkami. Maślanka powinna być lekko ciepła.

Jajka ubij na puszystą masę razem z cukrem. Wystarczą 2 minuty mikserem. Dodaj maślankę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Można również dodać szczyptę sody. Wszystko razem zmiksuj na małych obrotach. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstaw je na parę minut, by odpoczęło. 

W tym czasie umyj truskawki i zdejmij szypułki. Truskawki pokrój w plasterki.
Nagrzej dobrze patelnię. Wlej olej. Małą chochelką nakładaj porcje ciasta. Wylewaj tyle, by powstał placek o średnicy około 10 cm. Na wierzchu układaj po kilka plasterków truskawek. Po około 30 sekundach placki przewracaj na drugą stronę. Tu przydatna będzie łopatka. Chwilę odczekaj i zdejmij placki na ręcznik papierowy. Potem już na talerz :-)

placki-z-truskawkami-1

placki-z-truskawkami-2

Z tej ilości składników wyszło mi 10 placków. 

Jeśli lubisz placki, to gorąco polecam Ci również puszyste placki z ricottą :-)
Smacznego!

Candy Pandas
2017-06-06 13:09
O tak, właśnie na zimno byśmy najchętniej je zjadły :D
Ania
2017-06-09 16:03
A czy maka pszenna pelnoziarnista bedzie ok?
Ania
2017-06-09 18:40
Da radę Aniu :-)
Ania
2017-06-15 16:26
Wyszly! Dzieki 😉
Ania
2017-06-16 09:48
Świetnie Aniu!
ewa
2017-06-12 19:13
A zamiast mąki pszennej jaką proponujesz?
Ania
2017-06-13 10:27
Z mąką jaglaną powinny się udać ;-)