Placki z truskawkami
Te placki to mój ideał na posiłek, który smakuje każdemu w moim domu i nie trzeba go ponownie podgrzewać. Placki z truskawkami są przepyszne i świetnie smakują również po przestudzeniu.
Placki z maślanką i truskawkami polecam nie tylko dzieciom, ale i dorosłym łasuchom.
- nie są tłuste
- można je jeść "na zimno"
- są proste i szybkie
- bardzo puszyste i wilgotne
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 3 małe lub 2 duże jajka
- 2 płaskie łyżki cukru
- niecała szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej
- duża garść truskawek
Do zrobieni placków potrzebujesz jeszcze delikatnego oleju roślinnego do smażenia oraz ewentualnie cukier puder do posypania. Ponadto więcej świeżych truskawek do zajadania razem z plackami.
Placuszki z truskawkami
Niecałą szklankę maślanki lekko podgrzej lub wyjmij wcześniej na blat razem z jajkami. Maślanka powinna być lekko ciepła.
Jajka ubij na puszystą masę razem z cukrem. Wystarczą 2 minuty mikserem. Dodaj maślankę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Można również dodać szczyptę sody. Wszystko razem zmiksuj na małych obrotach. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstaw je na parę minut, by odpoczęło. W tym czasie umyj truskawki i zdejmij szypułki. Truskawki pokrój w plasterki.
Nagrzej dobrze patelnię. Wlej olej. Małą chochelką nakładaj porcje ciasta na placki z truskawkami. Wylewaj tyle, by powstał placek o średnicy około 10 cm. Na wierzchu układaj po kilka plasterków truskawek. Po około 30 sekundach placki przewracaj na drugą stronę. Tu przydatna będzie łopatka. Chwilę odczekaj i zdejmij placki na ręcznik papierowy. Potem już na talerz i maślankowe lub jogurtowe placki z truskawkami są już gotowe.
Z tej ilości składników wyszło mi 10 placków z truskawkami.
Jeśli lubisz placki, to gorąco polecam Ci również puszyste placki z ricottą. Zapraszam też po przepis na ciasto naleśnikowe, o którym wspomniałam na początku wpisu.
Smacznego!