Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Placki z truskawkami

Placki z truskawkami

Te placki to mój ideał na posiłek, który smakuje każdemu w moim domu i nie trzeba go ponownie podgrzewać. Placki z truskawkami są przepyszne i świetnie smakują również po przestudzeniu. 

Placki z maślanką i truskawkami polecam nie tylko dzieciom, ale i dorosłym łasuchom.

- nie są tłuste
- można je jeść "na zimno"
- są proste i szybkie
- bardzo puszyste i wilgotne

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: 4

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 3 małe lub 2 duże jajka
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • niecała szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • duża garść truskawek

Do zrobieni placków potrzebujesz jeszcze delikatnego oleju roślinnego do smażenia oraz ewentualnie cukier puder do posypania. Ponadto więcej świeżych truskawek do zajadania razem z plackami.

Placuszki z truskawkami

Niecałą szklankę maślanki lekko podgrzej lub wyjmij wcześniej na blat razem z jajkami. Maślanka powinna być lekko ciepła.

Jajka ubij na puszystą masę razem z cukrem. Wystarczą 2 minuty mikserem. Dodaj maślankę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Można również dodać szczyptę sody. Wszystko razem zmiksuj na małych obrotach. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstaw je na parę minut, by odpoczęło. W tym czasie umyj truskawki i zdejmij szypułki. Truskawki pokrój w plasterki.

Nagrzej dobrze patelnię. Wlej olej. Małą chochelką nakładaj porcje ciasta na placki z truskawkami. Wylewaj tyle, by powstał placek o średnicy około 10 cm. Na wierzchu układaj po kilka plasterków truskawek. Po około 30 sekundach placki przewracaj na drugą stronę. Tu przydatna będzie łopatka. Chwilę odczekaj i zdejmij placki na ręcznik papierowy. Potem już na talerz i maślankowe lub  jogurtowe placki z truskawkami są już gotowe. 

Placki z truskawkami, 1

Placki z truskawkami, 2

Z tej ilości składników wyszło mi 10 placków z truskawkami.

Jeśli lubisz placki, to gorąco polecam Ci również puszyste placki z ricottą. Zapraszam też po przepis na ciasto naleśnikowe, o którym wspomniałam na początku wpisu.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (328 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Placki jogurtowe z truskawkami

To mój przepis na puszyste i delikatne placki jogurtowe z truskawkami lub z maślanki. Bardzo lubię smażyć je latem, w sezonie na truskawki. Wtedy takie placki z truskawkami smakują najlepiej. Można je też usmażyć z poziomkami. Placki truskawkowe to również świetny pomysł na obiad. Przyjęło się, że obiad powinien składać się z mięsa, surówki i ziemniaków, jednak coraz częściej sięgamy po lżejszą wersję obiadową, właśnie z owocami. 

Placuszki z truskawkami przepis

Moje dzieci je kochają. Latem robię dla odmiany robię też placuszki z serka homogenizowanego z borówkami. Zimą częściej sięgam po pyszne placki z dwóch skalników. To mój fantastyczny przepis na placuszki bananowe. W ogóle zachęcam do zajrzenia po inne słodkości. Na moim Blogu Kulinarnym znajdziesz wiele inspiracji na placuszki i pomysły na naleśniki