Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Makaron z sosem serowym

Makaron z sosem serowym

Zapraszam po super prosty przepis na makaron z sosem serowym z Gorgonzolą DOP oraz garścią świeżego szpinaku. Jest to niezwykłe danie, które przygotujesz tylko z czterech składników.

- pyszne danie bez mięsa
- aksamitny sos bez użycia bulionu
- błyskawiczny pomysł na obiad z makaronem

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 800 d dania

Kaloryczność kcal: 190 w 100 g dania

Składniki

  • 250 g makaronu np. Tagliatelle - waga przed ugotowaniem
  • 250 ml śmietanki 30 % - około 270 g
  • 150 g sera Gorgonzola DOP - najlepiej Dolce
  • 50 g szpinaku baby - spora garść

Makaron z sosem serowym

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z podanej ilości składników powinno wyjść około 800 gramów dania.

Z 250 gramów suchego makaronu Tagliatelle otrzymasz po ugotowaniu około 560 gramów makaronu. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. 

Przed szykowaniem makaronu z Gorgonzolą zachęcam do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zechcesz wzbogacić smak dania dodając do niego np. orzeszki piniowe lub też gotowane brokuły. 

Makaron z sosem serowym, 1

Makaron z sosem serowym przepis

Podstawowym składnikiem tego dania jest ser. Wybrałam ser Gorgonzola DOP Dolce, ponieważ jest to ser miękki, który idealnie łączy się ze śmietanką, a pod wpływem temperatury rozpływa się tworząc idealny i banalnie prosty w przygotowaniu sos serowy. Potrzebujesz zatem 150 gramów sera Gorgonzola DOP .

Porada: Gorgonzola DOP Dolce można też połączyć z serem Gorgonzola DOP Piccante, który jest twardszy, ostrzejszy i zawiera więcej niebieskich żyłek pleśni. 

Makaron z sosem serowym, 2

Na średniej wielkości patelnię z grubym dnem wylej szklankę śmietanki kremówki 30 %. Będzie to około 270 gramów śmietanki słodkiej. Od razu też dodaj solidną garść, czyli około 50 gramów, świeżego szpinaku baby. Całość zamieszaj i podgrzewaj przez 5 minut na małej mocy palnika. Nie gotuj jeszcze śmietanki, tylko pozwól by szpinak zmiękł pod wpływem temperatury. 

Porada: Drugi sposób jest taki, że najpierw wykładasz na patelnię sam szpinak z odrobiną wody lub ulubionego bulionu (można wlać nawet 50 ml bulionu warzywnego, by otrzymać nieco więcej, ale trochę rzadszego sosu), który zmięknie tak szybciej niż w tłustej śmietance. Gdy liście szpinaku "zemdleją" i zmniejszą objętość dolej też śmietankę.

Makaron z sosem serowym, 3

Na patelnię wyłóż 150 gramów sera Gorgonzola, który warto podzielić na mniejsze kawałki. Pamiętaj też o tym, że wcześniej należy usunąć skórkę, która nie jest jadalna. Zwiększ odrobinę moc palnika i ciągle mieszając sos poczekaj, aż ser całkowicie połączy się ze śmietanką. 
Makaron z sosem serowym, 4

Sos serowy powinien mieć jednolitą, gęstą konsystencję. Pod koniec pozwól mu się lekko zagotować, ale nie zapominaj o mieszaniu sosu drewnianą łyżką. Sprawdź smak i zdecyduj, czy chcesz do niego dodać np. odrobinę soli lub też może szczyptę białego pieprzu. Ser Gorgonzola charakteryzuje się wyraźnym smakiem, dlatego też nie zalecam łączyć go z dużą ilością aromatycznych ziół, czy też innych, mocnych w smaku dodatków takich jak np. czosnek. 
Makaron z sosem serowym, 5

W międzyczasie warto ugotować też makaron. Ja wybrałam oryginalny makaron włoski Tagliatelle, ale możesz też sięgnąć po makaron Penne, Pappardelle, czy też nawet makaron do Spaghetti. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Na ugotowanie 250 gramów suchego makaronu potrzebujesz 2,5 litra wody. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp łyżeczkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente. W trakcie gotowania zamieszaj makaron.

Ugotowany makaron powinien być sprężysty, ale nie łamać się po nawinięciu na palec. Makaron Tagliatelle gotuję zazwyczaj o minutę dłużej, niż zaleca producent na opakowaniu. Ugotowany makaron przełóż na durszlak i od razu z powrotem do garnka. Makaron ma być mokry. Tym razem wyszło mi około 560 gramów ugotowanego makaronu.

Makaron z sosem serowym, 6

Do garnka z ugotowanym makaronem przełóż cały sos serowy. Zamieszaj makaron z serem pleśniowym i od razu podawaj. Smak dania można urozmaicić dodając na talerze: gotowane brokuły, orzeszki piniowe, smażone pieczarki lub smażone kawałki piersi z kurczaka.

Warto wiedzieć, że sos z Gorgonzolą i szpinakiem pasuje również do ryżu, czy nawet do pieczonego batata lub dyni. 
Makaron z sosem serowym, 7

Makaron z sosem serowym, 8

Ciekawostka: Dnia 12.06.96 roku, ser Gorgonzola został uznany przez Unię Europejską i zarejestrowany na liście produktów DOP (Denominazione di origine protetta - chroniona nazwa pochodzenia). Aby móc korzystać z takiego oznaczenia, należy spełnić wymogi zgodności określone w procedurach produkcyjnych. Na podstawie upoważnienia władz włoskich i pod ich nadzorem, w 1970 roku zostało stworzone Konsorcjum ds. ochrony sera Gorgonzola, którego funkcjonariusze kontrolują przestrzeganie i stosowanie norm obowiązujących we Włoszech i za granicą, gdzie “Gorgonzola” DOP jest chroniona.
Makaron z sosem serowym, 9

Makaron z sosem serowym, 10

Wpis powstał we współpracy z Gorgonzola.com i i Italian Trade Agency - biuro w Warszawie. 
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (601 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Makaron z sosem serowym

Dania z makaronem zawsze cieszą się dużą popularnością. Tym razem mam dla moich Czytelników przepis na makaron z sosem serowym z użyciem sera Gorgonzola. Do tego dania użyłam sera Gorgonzola dolce, ponieważ jest on głównym składnikiem sosu. Gorgonzola dolce ma niesamowicie miękką strukturą oraz charakterystyczne żyłki w kolorze niebiesko-zielonym. Są one znacznie delikatniejsze i mniej widoczne niż w Gorgonzoli piccante. Gorgonzola dolce ma super delikatny smak, ponieważ jest to ser, który dojrzewa zazwyczaj przez minimum 50 dni. Sos na makaron z sosem serowym i szpinakiem wychodzi z tego sera bardziej kremowy i aksamity. Można oczywiście dać też ser Gorgonzola piccante, który jest twardszy i ma bardziej intensywny smak oraz znacznie bardziej widoczne żyłki z pleśnią. Taki ser jednak może być za mocny i nie łączy się tak dobrze, jak dolce. Makaron z sosem serowym i szpinakiem może wyjść super jeśli połączy się ze sobą oba sery i da np. 100 gramów Gorgonzola dolce oraz 50 gramów Gorgonzola piccante. To mój ulubiony makaron w sosie serowo śmietanowym w tak prostej wersji i wykonaniu. Domowe przepisy na makaron z sosem serowym można wymyślać cały czas i za każdym razem serwować swój makaron z sosem serowo śmietanowym trochę inaczej. Wystarczy np. sama zmiana rodzaju makaronu, by makaron w sosie serowym smakował i wyglądał trochę inaczej. Tak więc makaron z Gorgonzolą można sobie urozmaicać. Sama najczęściej sięgam po oryginalne makarony włoskie Tagliatelle albo Pappardelle, jednak równie dobrze sprawdzi się też makaron do spaghetti oraz zwykły makaron świderki, muszelki, czy nawet rurki. Makaron z sosem serowym z Gorgonzolą DOP to bardzo smaczna i ciekawa propozycja również na romantyczną kolację. Sałatka z serem pleśniowym to przepis idealny dla miłośników sera Gorgonzola. Koniecznie zobacz też jak zrobić idealny, makaron domowy. Koniecznie wypróbuj też wyjątkowy przepis na sernik z Gorgonzolą. Sprawdź też przepis na makaron z krewetkami

Makaron w sosie serowym

To szybkie danie, to świetny pomysł na makaron z sosem serowym. Starałam się tak skomponować całość, by makaron ze szpinakiem i Gorgonzolą zrobić najprościej jak to tylko możliwe z zachowaniem balansu i urozmaiconego smaku. Szykując makaron z sosem serowo szpinakowym z użyciem sera Gorgonzola, trzeba pamiętać o tym, że Gorgonzola jest serem o tak bogatym smaku, że komponuje się go raczej wyłącznie z łagodnymi dodatkami. Szkoda jest bowiem łączyć ser Gorgonzola np. z ostrym czosnkiem. Szykując danie na wytrawnie, lepiej jest zestawić go np. z orzechami włoskimi, pekan lub orzeszkami piniowymi. Z warzyw i ziół najlepsze będą szpinak, brokuły, pieczarki, bataty, seler naciowy. Do sosu używam śmietanki w połączeniu z serem i jest to mój sprawdzony pomysł na makaron w sosie serowym. Jeśli lubisz makarony, to polecam też przepis na makaron z kurczakiem oraz na pyszny makaron z tuńczykiem. Na makaron z sosem serowym przepis jest więc nie tylko prosty, ale i w pewien sposób elastyczny, ponieważ można go urozmaicać. Makaron z sosem serowym wzbogacony jeszcze o mascarpone oraz garść orzeszków piniowych, czy też dodatek w postaci osobno upieczonych batatów będzie super. Zapraszam po sprawdzony przepis na makaron w sosie serowym z Gorgonzolą DOP i życzę smacznego.