Makaron ze szpinakiem i fetą
Pyszny i bardzo kolorowy obiad zrobiony w 20 minut! Zobacz moją propozycję na szybki obiad bez dodatku mięsa. Makaron ze szpinakiem i serem feta jest szybkim i pysznym daniem.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 200 g suchego makaronu np. świderki
- 200 g twardej fety
- 300 g świeżego szpinaku np. baby
- garść czarnych oliwek
- 4 łyżki masła np. klarowanego
- pół płaskiej łyżeczki pieprzu
Makaron ze szpinakiem i serem feta
Makaron gotuj w osolonym wrzątku do miękkości według instrukcji na opakowaniu. Wybierze świderki, kokardki lub muszelki. W trakcie gotowania makaronu zrób sos. Gotowy makaron odcedź na durszlaku.
Na głębokiej patelni roztop masło. Dodaj umyty szpinak (bez ogonków). Szpinak mrożony należy wcześniej rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Szpinak zamieszaj parę razy. Po 5 minutach dodaj pieprz oraz fetę pokrojoną w kostkę wielkości około 1 x 1 cm. Całość zamieszaj. Po 2-3 minutach możesz już wyłączyć palnik i podawać obiad. Na talerzu z makaronem i sosem szpinakowym wyłóż również połówki oliwek. Całość możesz dodatkowo oprószyć kolorowym pieprzem.
Polecam Ci też mój przepis na najlepsze spaghetti Bolognese.
Smacznego.