Makaron z sosem śmietanowym i szpinakiem

Makaron z sosem śmietanowym i szpinakiem

Niesamowicie prosty przepis na makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i czosnkiem. To pyszne danie z makaronem w sosie śmietanowym wychodzi za każdym razem. Składniki dobrałam tak, by nie było potrzeby dodawania dużej ilości przypraw. Super na obiad lub na kolację.. gorąco polecam również na szczególne okazje :-)

Z dań bezmięsnych z makaronem gorąco polecam również:
- makaron z fetą i pomidorami
- makaron z zielonym pesto i mozzarellą

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 250 g suchego makaronu np. kokardki
  • 250 g liści szpinaku
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 5 kawałków suszonych pomidorów z oleju
  • 200 ml śmietanki 36%
  • płaska łyżeczka soli
  • 3 żółtka jaj

Ugotuj makaron
Wybierz ciekawy kształt makaronu.. świderki, kokardki czy muszelki będą idealne. Makaron wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź na durszlaku.

Nagrzej sporą patelnię i wlej oliwę. Dodaj pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Po chwili dodaj również umyte liście szpinaku. Możesz na chwilę przykryć patelnię  przykrywką, by liście szpinaku zmniejszyły objętość na patelni. Zamieszaj całość już bez przykrywki. Po dwóch minutach dodaj śmietankę, pokrojone na kawałki suszone pomidory wyjęte z oleju (najlepsze są suszone pomidory w oleju, w słoiczkach z dodatkiem ziół). Sos posyp solą. Ustaw minimalną moc palnika. Dodaj surowe żółtka jaj i duś sos bez przykrycia jeszcze 5 minut. 

Sos szupinkowy układaj na talerzach na makaronie. Możesz całość polać dodatkowo olejem ze słoiczka po pomidorach i posypać świeżym tymiankiem lub oregano. 

makaron-z-sosem-smietanowym-i-szpinakiem-1

Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (10 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl