Makaron w sosie śmietanowym
Niesamowicie prosty przepis na makaron w sosie śmietanowym ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i czosnkiem. Składniki dobrałam tak, by nie było potrzeby dodawania dużej ilości przypraw. Super na obiad lub na kolację.
Z innych dań z makaronem gorąco polecam również:
- spaghetti
- makaron z pesto
- makaron z kurczakiem
- makaron z cukinią
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 250 g suchego makaronu np. kokardki
- 250 g liści szpinaku
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 5 kawałków suszonych pomidorów z oleju
- 200 ml śmietanki 36%
- płaska łyżeczka soli
- 3 żółtka jaj
Makaron w sosie śmietanowym
Wybierz ciekawy kształt makaronu.. świderki, kokardki czy muszelki będą idealne. Makaron wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź na durszlaku.
Sos śmietanowy do makaronu
Nagrzej sporą patelnię i wlej oliwę. Dodaj pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Po chwili dodaj również umyte liście szpinaku. Możesz na chwilę przykryć patelnię przykrywką, by liście szpinaku zmniejszyły objętość na patelni. Zamieszaj całość już bez przykrywki. Po dwóch minutach dodaj śmietankę, pokrojone na kawałki suszone pomidory wyjęte z oleju (najlepsze są suszone pomidory w oleju, w słoiczkach z dodatkiem ziół). Sos posyp solą. Ustaw minimalną moc palnika. Dodaj surowe żółtka jaj i duś sos bez przykrycia jeszcze 5 minut.
Sos szupinkowy układaj na talerzach na makaronie. Możesz całość polać dodatkowo olejem ze słoiczka po pomidorach i posypać świeżym tymiankiem lub oregano.
Smacznego :-)