Makaron z cukinii
Makaron z cukinii to rewelacyjny pomysł na pyszne i bardzo zdrowe danie bez użycia mąki. Jeśli tylko lubisz eksperymenty w kuchni, to gorąco zachęcam do sięgnięcia po ten prosty przepis.
- tylko kilka składników
- bardzo szybko, pysznie i zdrowo
- do podania na obiad i jako przystawka
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 570 g dania
Kaloryczność kcal: 80 w 100 g
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 2 średnie cukinie - około 680 g
- 3 ząbki czosnku - 15 g
- 3 łyżki delikatnej oliwy
- 40 g sera typu parmezan
- mała garść natki pietruszki
- przyprawy: pół łyżeczki soli, 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu
- dodatki: mini pomidorki, sok z cytryny
Spaghetti z cukinii
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 570 gramów makaronu z cukinii. Zanim zaczniesz szykować to warzywne "spaghetti", polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.
Przepis na makaron z cukinii
Cukinie dokładnie umyj, ale nie obieraj. Aby otrzymać z cukinii makaron typu spaghetti możesz tak jak ja użyć ręcznej temperówki do warzyw. Moja temperówka ma końce o dwóch średnicach. A do tego cały mokry środek z nasionami z cukinii wychodzi drugą stroną. Można też użyć krajalnicy spiralnej, czyli tzw. tarki spiralnej do warzyw. Z dwóch cukinii o wadze łącznej około 680 gramów otrzymałam 550 gramów "makaronu".
Nagrzej średniej wielkości patelnię i wlej trzy łyżki delikatnej oliwy z oliwek. Dodaj obrane i drobno posiekane lub przepuszczone przez praskę trzy ząbki czosnku. Czosnek podsmażaj na mniejszej mocy palnika przez dwie minuty.
Na patelnię wyłóż makaron z cukinii. Całość zamieszaj szczypcami i zwiększ moc palnika do trochę wyższej niż średnia. Makaron podsmażaj tak przez 5-8 minut. Co minutę warto go lekko podnosić i przemieszczać, by równomiernie się podsmażył a przy okazji, by odparować też nadmiar wody. Ni podsmażaj go jednak za długo. Ma pozostać jędrny.
Po tym czasie zdejmij patelnię z palnika i dodaj sól, pieprz oraz małą garść siekanej natki pietruszki lub kolendry. Wsyp około 40 gramów bardzo drobno tartego sera typu parmezan. Polecam sery dojrzewające, jak ser Parmigiano Reggiano lub Grana Padano oraz ser owczy Pecorino Romano. Dokładnie zamieszaj makaron z cukinii z dodatkami i sprawdź jego smak.
W razie potrzeby dodaj więcej soli lub pieprzu. Warto też wlać łyżkę świeżo wyciskanego soku z cytryny.
Na każdą porcję polecam wyłożyć połówki pomidorków koktajlowych oraz całość oprószyć pieprzem lub otrą papryką. Makaron z cukinii podawaj jeszcze gorący np. z grzankami lub też jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakuje nawet po przestudzeniu.
Smacznego.