Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Makaron z cukinii

Makaron z cukinii

Makaron z cukinii to rewelacyjny pomysł na pyszne i bardzo zdrowe danie bez użycia mąki. Jeśli tylko lubisz eksperymenty w kuchni, to gorąco zachęcam do sięgnięcia po ten prosty przepis.

- tylko kilka składników
- bardzo szybko, pysznie i zdrowo
- do podania na obiad i jako przystawka

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 570 g dania

Kaloryczność kcal: 80 w 100 g
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 2 średnie cukinie - około 680 g
  • 3 ząbki czosnku - 15 g
  • 3 łyżki delikatnej oliwy
  • 40 g sera typu parmezan
  • mała garść natki pietruszki
  • przyprawy: pół łyżeczki soli, 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu
  • dodatki: mini pomidorki, sok z cytryny

Spaghetti z cukinii

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 570 gramów makaronu z cukinii. Zanim zaczniesz szykować to warzywne "spaghetti", polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Makaron z cukinii, 1

Makaron z cukinii, 2

Przepis na makaron z cukinii

Cukinie dokładnie umyj, ale nie obieraj. Aby otrzymać z cukinii makaron typu spaghetti możesz tak jak ja użyć ręcznej temperówki do warzyw. Moja temperówka ma końce o dwóch średnicach. A do tego cały mokry środek z nasionami z cukinii wychodzi drugą stroną. Można też użyć krajalnicy spiralnej, czyli tzw. tarki spiralnej do warzyw. Z dwóch cukinii o wadze łącznej około 680 gramów otrzymałam 550 gramów "makaronu".

Makaron z cukinii, 3

Nagrzej średniej wielkości patelnię i wlej trzy łyżki delikatnej oliwy z oliwek. Dodaj obrane i drobno posiekane lub przepuszczone przez praskę trzy ząbki czosnku. Czosnek podsmażaj na mniejszej mocy palnika przez dwie minuty.
Makaron z cukinii, 4

Na patelnię wyłóż makaron z cukinii. Całość zamieszaj szczypcami i zwiększ moc palnika do trochę wyższej niż średnia. Makaron podsmażaj tak przez 5-8 minut. Co minutę warto go lekko podnosić i przemieszczać, by równomiernie się podsmażył a przy okazji, by odparować też nadmiar wody. Ni podsmażaj go jednak za długo. Ma pozostać jędrny.  
Makaron z cukinii, 5

Po tym czasie zdejmij patelnię z palnika i dodaj sól, pieprz oraz małą garść siekanej natki pietruszki lub kolendry. Wsyp około 40 gramów bardzo drobno tartego sera typu parmezan. Polecam sery dojrzewające, jak ser Parmigiano Reggiano lub Grana Padano oraz ser owczy Pecorino Romano. Dokładnie zamieszaj makaron z cukinii z dodatkami i sprawdź jego smak. 

W razie potrzeby dodaj więcej soli lub pieprzu. Warto też wlać łyżkę świeżo wyciskanego soku z cytryny. 
Makaron z cukinii, 6

Na każdą porcję polecam wyłożyć połówki pomidorków koktajlowych oraz całość oprószyć pieprzem lub otrą papryką. Makaron z cukinii podawaj jeszcze gorący np. z grzankami lub też jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakuje nawet po przestudzeniu. 
Makaron z cukinii, 7

Makaron z cukinii, 8

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (1218 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Makaron z cukinii

Z cukinią można tworzyć kulinarne cuda. Wystarczy pogrzebać trochę na moim Blogu Kulinarnym, by przekonać się, że z cukinii możemy zrobić nie tylko pyszny obiad, ale i świetne przetwory, czy dietetyczne sałatki. Wystarczy kupić sobie specjalną temperówkę do warzyw lub też użyć jakiejś innej maszynki, z której można w kilka minut wyczarować coś co do złudzenia przypomina długie nitki makaronu typu spaghetti. Sama posiadam specjalną temperówkę, która ma tak ułożone ząbki, że wystarczy kręcić cukinią, by w ciągu trzech minut stworzyć makaron z cukini. A do tego moja temperówka tak ściera cukinię, że cały środek z mokrym gniazdem nasiennym wychodzi drugą stroną w formie pełnej rurki. Nie muszę się zatem martwić również o to, że moje spaghetti z cukini wyjdzie zbyt mokre lub się połamie. Makaron z cukinii szykujemy wyłącznie z nieobranej i młodej cukinii, która ma jeszcze cienką i delikatną skórkę. Tak samo zresztą jak w przypadku przepisu na sałatkę. Sałatka z cukinii to rewelacyjny przepis, który bardzo gorąco wszystkim polecam. Do wielkich hitów z użyciem cukinii należą oczywiście placki z cukinii uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Jeśli chodzi o dania obiadowe, to zdecydowanym faworytem jest cukinia faszerowana mięsem mielonym. Taką cukinię trzeba zrobić latem przynajmniej raz. Jeśli lubisz piec warzywne zapiekanki i temu podobne pyszności, to może Ci się spodobać przepis na pasztet z cukinii. Bardzo dobry jest również prawdziwy już makaron z cukinią jako dodatek smakowy. 

Spaghetti z cukinii

Skoro już masz przygotowany surowy makaron z cukinii to możesz go zrobić dokładnie tak samo jak sałatkę z cukinii, czyli podać go bez smażenia.. za to z dodatkami, jakie opisałam w przepisie na sałatkę. Polecam jednak spróbować również i tej wersji na spaghetti z cukinii, które po obróbce termicznej będzie można podać nie tylko jako dodatek do obiadu, ale i jako samodzielne danie. Jak zatem wygląda makaron z cukinii przepis? Tak naprawdę wystarczy dziesięć minut, by stworzyć to pyszne i niskokaloryczne danie. Mój przepis na makaron z cukinii to tylko kilka łatwo dostępnych składników. Samo danie wychodzi lekko słodkie. Można je podawać zarówno na gorąco, jak i po lekkim przestudzeniu. Taki przepis na spaghetti z cukinii sprawdzi się latem nie tylko dla osób, które unikają pszenicy, ale i dla każdego, kto lubi eksperymentować w kuchni. Zapraszam i życzę smacznego. A przy okazji polecam też mój przepis na spaghetti z warzyw surowych.