Jajka po turecku
Jajka po turecku to wspaniały pomysł na przepyszne i sycące śniadanie. Przepis jest niezwykle prosty, a danie z jajek i gęstego jogurtu skradnie każde podniebienie.
- idealne śniadanie na lato
- do podania z chrupiącymi grzankami
- niezwykle ciekawy smak i pomysł na jajka
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 1 spora porcja
Kaloryczność kcal: 300 w 1 porcji
Dieta: wegetariańska
- 2 średnie lub duże jajka - jak najświeższe
- 3 pełne łyżki jogurtu greckiego - około 80 g
- 1 łyżka octu spirytusowego 10 %
- 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku - około 4 g
- 1 płaska łyżka masła
- 1 łyżeczka oliwy
- łyżka natki pietruszki, koperku lub kolendry
- przyprawy: spora szczypta płatków chili; po szczypcie soli, pieprzu, kuminu
- do podania: grzanki z bagietki
Jajka po turecku
Jajka oraz jogurt najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Podczas liczenia kaloryczności dania nie uwzględniłam grzanek z bagietki. Z podanej ilości składników otrzymasz jedną porcję jajek po turecku.
Uwaga: Przed szykowaniem jajek po turecku zachęcam do przeczytania najpierw całego wpisu, by odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych kroków szykowania. Podaję czynności po kolei, ale warto wszystkie kroki szykować mniej więcej w tym samym czasie.

Jajka po turecku przepis
Do tego śniadania należy zrobić "jajka w koszulce". Wybierz jak najświeższe jajka. Aby je "ugotować" potrzebujesz nieduży garnek, rondelek albo małą, głębszą patelnię. Jajko jest idealnie świeże, gdy po rozbiciu białko jest gęste, żelowate i dobrze trzyma się żółtka. Jajko wbij do małej miseczki. W ten sposób będzie Ci znacznie łatwiej przelać je do garnka z wrzątkiem. Będziesz mieć jedną wolną rękę na to, by zrobić wir przy pomocy łyżki. Masz też pewność, że dodajesz świeże jajko z nieuszkodzonym żółtkiem.
W wybranym naczyniu zagotuj jeden 500 ml wody (dwie szklanki). Do gotującej się wody wlej łyżkę octu spirytusowego 10 % (ewentualnie sok z cytryny). Zamiast soku z cytryny i octu możesz też wsypać sporą szczyptę soli. Ustaw niską moc palnika. Woda ma tylko delikatnie wrzeć. Przy pomocy łyżki zacznij mieszać wrzątek tak, by na środku powstał wir. Od razu gdy przestajesz mieszać gotującą się wodę, na środek wiru wlej jajko. Nie mieszasz już wody w garnku, tylko obserwujesz jajko.
Po około 2,5 - 3 minutach jajko w koszulce powinno być już gotowe do wyłowienia. Polecam użyć do tego sitka metalowego. Prawidłowo przyrządzone jajko w koszulce powinno mieć ścięte białko, a w środku płynne żółtko. Używając tego samego wrzątku, "ugotuj" drugie jajko.

W małej miseczce wymieszaj ze sobą 80 gramów (może być więcej) kremowego jogurtu greckiego lub jogurtu typu greckiego, mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny i szczyptę soli. Mieszankę rozprowadź na środku talerza, na którym podasz całe danie. Na porcję jogurtu wyłóż oba ugotowane jajka.
Na małej patelni umieść płaską łyżkę masła oraz łyżeczkę oliwy. Podgrzewaj je do roztopienia masła. Wsyp szczyptę chili (używam papryki ostrej Gochugaru w płatkach) oraz małą szczyptę kuminu (kminu rzymskiego) lub kurkumy. Całość zamieszaj i od razu wyklej na porcję jogurtu i jajek.
Jajka po turecku oprósz świeżo mielonym pieprzem i udekoruj natką pietruszki, koperkiem lub kolendrą. Podawaj z chrupiącymi grzankami z bagietki.


Smacznego.