Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Jajka po turecku

Jajka po turecku

Jajka po turecku to wspaniały pomysł na przepyszne i sycące śniadanie. Przepis jest niezwykle prosty, a danie z jajek i gęstego jogurtu skradnie każde podniebienie. 

- idealne śniadanie na lato
- do podania z chrupiącymi grzankami
- niezwykle ciekawy smak i pomysł na jajka

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 1 spora porcja

Kaloryczność kcal: 300 w 1 porcji
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 2 średnie lub duże jajka - jak najświeższe
  • 3 pełne łyżki jogurtu greckiego - około 80 g
  • 1 łyżka octu spirytusowego 10 %
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku - około 4 g
  • 1 płaska łyżka masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • łyżka natki pietruszki, koperku lub kolendry
  • przyprawy: spora szczypta płatków chili; po szczypcie soli, pieprzu, kuminu
  • do podania: grzanki z bagietki

Jajka po turecku

Jajka oraz jogurt najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Podczas liczenia kaloryczności dania nie uwzględniłam grzanek z bagietki. Z podanej ilości składników otrzymasz jedną porcję jajek po turecku.

Uwaga: Przed szykowaniem jajek po turecku zachęcam do przeczytania najpierw całego wpisu, by odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych kroków szykowania. Podaję czynności po kolei, ale warto wszystkie kroki szykować mniej więcej w tym samym czasie. 

Jajka po turecku, 1

Jajka po turecku przepis

Do tego śniadania należy zrobić "jajka w koszulce". Wybierz jak najświeższe jajka. Aby je "ugotować" potrzebujesz nieduży garnek, rondelek albo małą, głębszą patelnię. Jajko jest idealnie świeże, gdy po rozbiciu białko jest gęste, żelowate i dobrze trzyma się żółtka. Jajko wbij do małej miseczki. W ten sposób będzie Ci znacznie łatwiej przelać je do garnka z wrzątkiem. Będziesz mieć jedną wolną rękę na to, by zrobić wir przy pomocy łyżki. Masz też pewność, że dodajesz świeże jajko z nieuszkodzonym żółtkiem. 

W wybranym naczyniu zagotuj jeden 500 ml wody (dwie szklanki). Do gotującej się wody wlej łyżkę octu spirytusowego 10 % (ewentualnie sok z cytryny). Zamiast soku z cytryny i octu możesz też wsypać sporą szczyptę soli. Ustaw niską moc palnika. Woda ma tylko delikatnie wrzeć. Przy pomocy łyżki zacznij mieszać wrzątek tak, by na środku powstał wir. Od razu gdy przestajesz mieszać gotującą się wodę, na środek wiru wlej jajko. Nie mieszasz już wody w garnku, tylko obserwujesz jajko.

Po około 2,5 - 3 minutach jajko w koszulce powinno być już gotowe do wyłowienia. Polecam użyć do tego sitka metalowego. Prawidłowo przyrządzone jajko w koszulce powinno mieć ścięte białko, a w środku płynne żółtko. Używając tego samego wrzątku, "ugotuj" drugie jajko. 

Jajka po turecku, 2

W małej miseczce wymieszaj ze sobą 80 gramów (może być więcej) kremowego jogurtu greckiego lub jogurtu typu greckiego, mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny i szczyptę soli. Mieszankę rozprowadź na środku talerza, na którym podasz całe danie. Na porcję jogurtu wyłóż oba ugotowane jajka. 

Na małej patelni umieść płaską łyżkę masła oraz łyżeczkę oliwy. Podgrzewaj je do roztopienia masła. Wsyp szczyptę chili (używam papryki ostrej Gochugaru w płatkach) oraz małą szczyptę kuminu (kminu rzymskiego) lub kurkumy. Całość zamieszaj i od razu wyklej na porcję jogurtu i jajek. 

Jajka po turecku oprósz świeżo mielonym pieprzem i udekoruj natką pietruszki, koperkiem lub kolendrą. Podawaj z chrupiącymi grzankami z bagietki. 

Jajka po turecku, 3

Jajka po turecku, 4

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (353 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Jajka po turecku

Jajka po turecku to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni tureckiej. To proste, ale wyjątkowo smaczne potrawa, która podbija serca nie tylko miejscowych, ale również podróżników odwiedzających Turcję. Obok tureckiej jajecznicy, czy Menemen jest symbolem tureckich śniadań, choć powszechne jest także podawanie go jako obiadu czy kolacji. Danie bazuje na jajkach szykowanych w koszulkach. Kluczowymi składnikami są też przyprawy oraz gęsty, kremowy jogurt. Mimo iż receptura jest prosta, to różnorodność zastosowanych przypraw nadaje potrawie niepowtarzalnego smaku. Rodzaj i ilość do wykorzystanych przypraw zależy od regionu, jednak standardowo używa się soli, pieprzu, ostrej papryczki chili, czasem kurkumy, a czasem kuminu. Często na koniec posypuje się danie świeżą natką pietruszki, koperkiem lub kolendrą. Niemniej jednak, jajka po turecku są doskonałym polem do eksperymentów kulinarnych i każdy może dostosować przyprawy do swojego gustu. Przepis na jajka po turecku jest bardzo prosty, a samo danie niesamowicie pyszne. Jajka po turecku szykuję zazwyczaj na śniadanie. Na jajka po turecku przepis składa się też z niewielkiej ilości czosnku, który jest dla mnie kluczowym składnikiem. Śniadaniowe jajka po turecku podaję z grzankami z bagietki, które szykuję na odrobinie oliwy z oregano. Jajka po turecku to jedno z moich najukochańszych śniadań w ostatnim czasie. Szakszuka jest również na topie i bardzo gorąco ją polecam. Na obiad zaś zawsze warto przygotować kebab domowy w picie lub w tortilli. Zapraszam też po prosty przepis na pyszny sos Alfredo do makaronu. Zachęcam do wspólnego gotowania. A na śniadanie polecam zrobić Menemen, czyli jajecznicę po turecku.