Kurczak z ryżem
Kurczak z ryżem i warzywami to prawdziwa uczta dla całej rodziny, ale i świetny przepis na obiad na szybko. Posiłek ten można przygotować z różnymi warzywami. Idealnie się podgrzewa na drugi dzień.
Czas przygotowania: 1 godzina 10 minut
Liczba porcji: około 1860 g dania
W 100 g dania:
Wartość energetyczna
115 kcal
Węglowodany 11 g
- W tym cukry 1 g
Białko 11 g
Tłuszcze 3 g
Dieta: bezglutenowa
Składniki [ więcej ]
- 900 g piersi z kurczaka - np. 1,5 piersi
- 1 szklanka ryżu białego np. basmati - 230 g (waga suchego ryżu)
- 1 czerwona papryka - około 240 g
- 1 zielona cukinia lub papryka - około 320 g
- 1 żółta cukinia lub papryka - około 220 g
- 6 ząbków czosnku - około 30 g
- 4 łyżki oliwy lub innego oleju do smażenia - 40 ml
- przyprawy: 2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich; 1 łyżeczka soli, po pół łyżeczki pieprzu, słodkiej papryki, cukru i chili
Kurczak z ryżem


Półtorej piersi z kurczaka oczyść z ewentualnych chrząstek oraz żyłek, a następnie pokrój na mnisze kawałki o podobnej grubości i wielkości (n na jeden kęs) i pokryj przyprawami (2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich; 1 łyżeczka soli, po pół łyżeczki pieprzu, słodkiej papryki). Cukier i chili dajemy potem, do warzyw.
Porada: Piersi z kurczaka można zamienić na mięso (może być ze skórką) wykrojone z ćwiartek z kurczaka lub z samych udzików.

Nagrzej dużą patelnię z grubym dnem. Dodaj około 4 łyżki oliwy lub innego oleju roślinnego do smażenia. Kawałki kurczaka podsmażaj łącznie około 10-12 minut (lub tak długo, aż mięso się dosmaży), co kilka minut przewracając kawałki mięsa (bez przykrywki). Z patelni zdejmij same mięso (na chwilę, na osobny talerz). Zostaw zaś nagrzany tłuszcz.

Na patelnię po mięsie wyłóż wszystkie pokrojone drobniej warzywa. Jeśli na patelni zostało za mało tłuszczu, to możesz dodać odrobinę więcej oleju. Paprykę oczyść i pokrój na kawałki na jeden kęs. Z młodych cukinii odetnij tylko oba końce i pokrój je w półplasterki. Ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki. Warzywa posyp cukrem i chili - po pół łyżeczki.
Wymieszaj zawartość patelni. Warzywa smaż bez przykrywki od 10 -20 minut, co parę minut wymieszaj je i sprawdź stopień podsmażenia. Sama wyłączam je już po 10 minutach, by zachowały jędrność i chrupkość. Można je jednak smażyć dłużej, wedle smaku.
Porada: Można śmiało pominąć cukinie i dać tylko papryki w różnych kolorach. Danie urozmaicisz gotując podobno różyczki brokułu.

Ugotuj ryż. Ja wybrałam ryż sypki basmati. Szklanka suchego ryżu ważyła u mnie 230 gramów. Ryż po ugotowaniu ważył 620 gramów. Możesz też śmiało ugotować dwie lub trzy torebki ryżu w saszetkach po 100 gramów lub zdecydować się na inny ryż np. czerwony lub dziki. Ugotowany ryż umieść misce i przykryj talerzykiem.

Na koniec wystarczy połączyć ze sobą podsmażone kawałki kurczaka (razem z zebranym na dnie sosem), ugotowany ryż oraz podsmażone warzywa. Albo wszystko tylko mieszaj i podajesz, albo też raz jeszcze smażysz wszystkie składniki przez kilka minut. Przed samym podaniem sprawdź też smak kurczaka z ryżem i warzywami i w razie potrzeby dodaj więcej wybranych przypraw.
Porada: Pod koniec można też dodać trochę kukurydzy konserwowej lub też/oraz zielony groszek.


Smacznego.