Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kurczak z ryżem

Kurczak z ryżem

Kurczak z ryżem i warzywami to prawdziwa uczta dla całej rodziny, ale i świetny przepis na obiad na szybko. Posiłek ten można przygotować z różnymi warzywami. Idealnie się podgrzewa na drugi dzień.

Czas przygotowania: 1 godzina 10 minut
Liczba porcji: około 1860 g dania

Kaloryczność kcal: 130 w 100 g dania [ więcej ]
Dieta: bezglutenowa

Składniki [ więcej ]

  • 900 g piersi z kurczaka - np. 1,5 piersi
  • 1 szklanka ryżu białego np. basmati - 230 g (waga suchego ryżu)
  • 1 czerwona papryka - około 240 g
  • 1 zielona cukinia lub papryka - około 320 g
  • 1 żółta cukinia lub papryka - około 220 g
  • 6 ząbków czosnku - około 30 g
  • 4 łyżki oliwy lub innego oleju do smażenia - 40 ml
  • przyprawy: 2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich; 1 łyżeczka soli, po pół łyżeczki pieprzu, słodkiej papryki, cukru i chili

Kurczak z ryżem
Kurczak z ryżem, 1

Kurczak z ryżem, 2

Krok 1: Przygotuj i dopraw mięso

Półtorej piersi z kurczaka oczyść z ewentualnych chrząstek oraz żyłek, a następnie pokrój na mnisze kawałki o podobnej grubości i wielkości (n na jeden kęs) i pokryj przyprawami (2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich; 1 łyżeczka soli, po pół łyżeczki pieprzu, słodkiej papryki). Cukier i chili dajemy potem, do warzyw. 

Porada: Piersi z kurczaka można zamienić na mięso (może być ze skórką) wykrojone z ćwiartek z kurczaka lub z samych udzików. 

Przygotuj i dopraw mięso

Krok 2: Usmaż kawałki kurczaka

Nagrzej dużą patelnię z grubym dnem. Dodaj około 4 łyżki oliwy lub innego oleju roślinnego do smażenia. Kawałki kurczaka podsmażaj łącznie około 10-12 minut (lub tak długo, aż mięso się dosmaży), co kilka minut przewracając kawałki mięsa (bez przykrywki). Z patelni zdejmij same mięso (na chwilę, na osobny talerz). Zostaw zaś nagrzany tłuszcz. 

Usmaż kawałki kurczaka

Krok 3: Podsmaż wszystkie warzywa

Na patelnię po mięsie wyłóż wszystkie pokrojone drobniej warzywa. Jeśli na patelni zostało za mało tłuszczu, to możesz dodać odrobinę więcej oleju.  Paprykę oczyść i pokrój na kawałki na jeden kęs. Z młodych cukinii odetnij tylko oba końce i pokrój je w półplasterki. Ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki. Warzywa posyp cukrem i chili - po pół łyżeczki. 

Wymieszaj zawartość patelni. Warzywa smaż bez przykrywki od 10 -20 minut, co parę minut wymieszaj je i sprawdź stopień podsmażenia. Sama wyłączam je już po 10 minutach, by zachowały jędrność i chrupkość. Można je jednak smażyć dłużej, wedle smaku. 

Porada: Można śmiało pominąć cukinie i dać tylko papryki w różnych kolorach. Danie urozmaicisz gotując podobno różyczki brokułu.

Podsmaż wszystkie warzywa

Krok 4: Ugotuj ryż

Ugotuj ryż. Ja wybrałam ryż sypki basmati. Szklanka suchego ryżu ważyła u mnie 230 gramów. Ryż po ugotowaniu ważył 620 gramów. Możesz też śmiało ugotować dwie lub trzy torebki ryżu w saszetkach po 100 gramów lub zdecydować się na inny ryż np. czerwony lub dziki. Ugotowany ryż umieść misce i przykryj talerzykiem.

Ugotuj ryż

Krok 5: Połącz składniki i podawaj

Na koniec wystarczy połączyć ze sobą podsmażone kawałki kurczaka (razem z zebranym na dnie sosem), ugotowany ryż oraz podsmażone warzywa. Albo wszystko tylko mieszaj i podajesz, albo też raz jeszcze smażysz wszystkie składniki przez kilka minut. Przed samym podaniem sprawdź też smak kurczaka z ryżem i warzywami i w razie potrzeby dodaj więcej wybranych przypraw. 

Porada: Pod koniec można też dodać trochę kukurydzy konserwowej lub też/oraz zielony groszek. 

Połącz składniki i podawaj

Kurczak z ryżem, 8

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (75 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kurczak z ryżem

Jeśli szukacie pomysłu na szybki, prosty i jednocześnie pyszny posiłek, to kurczak z ryżem i warzywami będzie strzałem w dziesiątkę. Ten klasyczny zestaw składników to kwintesencja smaku i wygody, a do jego przygotowania potrzebujecie tylko kilku podstawowych produktów, które z pewnością macie w swojej kuchni. Kurczak, ryż i warzywa to trio, które idealnie się uzupełnia. Soczysty kurczak przepełnia danie białkiem, delikatny ryż stanowi lekką i pożywną bazę, a kolorowe warzywa dodają nie tylko walorów zdrowotnych, ale także pięknie prezentują się na talerzu. Kurczak z ryzem sprawdzi się na każdy obiad. Najlepsze w tym daniu jest to, że możecie je dopasować do swoich upodobań. Jeśli lubicie ostre smaki, to dodajcie odrobinę więcej chili. Preferujecie coś delikatniejszego? Postawcie na świeże zioła. Kombinacje są nieskończone, a stworzenie idealnej harmonii smaków będzie prawdziwą frajdą. Jednym z największych atutów tego dania jest jego szybkość przygotowania. Kiedy po długim dniu marzy wam się ciepły, domowy posiłek bez długiego stania przy kuchni, kurczak z ryżem i warzywami przychodzi z pomocą. Wystarczy zaledwie kilkadziesiąt minut, aby cieszyć się pełnowartościowym posiłkiem, który zadowoli zarówno was, jak i całą rodzinę. Odwaga w kuchni to klucz do kulinarnych sukcesów, więc śmiało eksperymentujcie, bawcie się smakami i cieszcie się własnoręcznie przygotowanym daniem, które na pewno podbije wasze serca. Na danie kurczak z ryżem przepis jest prosty i bardzo uniwersalny. Na danie kurczak z ryżem przepisy mogą być różne. Ważne, by swobodnie korzystać z tego co mamy w lodówce, bowiem kurczak i ryż to baza. Do nich można dobrać ulubione warzywa i przyprawy. O tym wszystkim napisałam w samym przepisie na to pyszne danie, które rewelacyjnie sprawdza się do podgrzewania na drugi dzień. Kurczak z ryżem na kolację, podsmażony na patelni to coś pysznego. Na pyszny i szybki obiad warto przygotować super danie do makaronu, czyli kurczak po toskańsku ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Rewelacyjne i super proste są też polędwiczki z suszonymi pomidorami