Ramen

Ramen

Ramen to wspaniała zupa na bazie wołowiny. Ponieważ wybieramy mięso z kością, bardzo ważne jest, by wywar gotował się nawet sześć godzin. Smak takiego wywaru jest nieziemski. To moja ulubiona zupa japońska. 

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 6 godzin
Liczba porcji: 10

Składniki:
  • 1 kg wołowiny - szponder z kością
  • 2,5 litra wody
  • 1 średnia marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • łyżka ziaren pieprzu
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 250 g suchego makaronu pszennego Udon lub Chow mein
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem
  • 20 g suszonych grzybków mun
  • 1 świeża papryczka chilli - lub łyżka suszu
  • 20 ml sosu sojowego

Zupa ramen

Do garnka wlej 2,5 litra wody. Wołowinę umyj i umieść w garnku. Marchewkę oraz pietruszkę umyj, obierz i również umieść w garnku. Dodaj ziarna pieprzu oraz sól. Rosół wołowy gotuj pod przykryciem, na małej mocy palnika przez 6 godzin. 

Na początku gotowania zupy mogą się pojawić szumowiny - to ścięte białko. Możesz je zebrać łyżką i wyrzucić. 

W międzyczasie ugotuj jajka na twardo. Jajka wkładaj do gotującej się wody. Wyjmuj po 8-9 minutach. Koniecznie zobacz jak ugotować jajka na twardo

Grzybki mun zalej wrzątkiem i zostaw pod przykryciem na 5 minut, aż napęcznieją. Potem drobno je poszatkuj.

Opakowanie makaronu ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Po 6 godzinach gotowania się wywaru, przy pomocy cedzaka wyłów wszystkie składniki. Mięso zdejmij z kości. Do zupy wkładaj z powrotem tylko ładne kawałki - bez tłuszczu, kości i włókien. Reszta składników nie będzie potrzebna. Możesz ewentualnie ponownie dodać marchew. Do rosołu z mięsem dodaj sos sojowy oraz poszatkowane grzybki mun i poszatkowaną dymkę ze szczypiorem.

Na talerzach zaś dodawaj gotowane na twardo jajka, makaron oraz chilli.

Ramen, 1

Ramen, 2

Niedługo pojawi się nowa, bardziej dopracowana wersja zupy. Tymczasem proszę o wyrozumiałość co do jajka na twardo itp. Póki co zostańmy przy tym, że jest to wersja na szybko 😁
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (1607 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Ramen zupa

Ramen to jedna z lepszych i bardziej popularnych zup japońskich. Jaki jest oryginalny przepis na ramen? W zupie ramen najważniejszy jest wywar oraz makaron. Ramen jest oryginalnie daniem chińskim i opiera się na wywarze mięsnym. Japończycy swoją wersję ramenu opierają raczej na wywarze warzywnym lub rybnym. Sprawdź też jak zrobić domowe hamburgery z kotletem wołowym i na domowych bułkach. Polecam również przepis na tradycyjne flaki wołowe

Jak zrobić ramen

Przepisów na japoński ramen jest wiele. Najważniejszy jest mocny wywar oraz makaron pszenny. Takie dodatki jak szczypiorek, sos sojowy czy grzybki mun i chilli sprawiają, że łatwo go odróżnić od polskiego rosołu. Zobacz też inne moje przepisy na zupy oraz coś pysznego i niezwykłego.. idealna pieczeń wołowa. Bardzo ciekawa i super smaczna jest moja zupa cebulowa.. warto zerknąć na przepis.