Zupa Ramen wołowy

Zupa Ramen wołowy

Mięso w zupie Ramen powinno się długo gotować.. szczególnie, gdy zupa jest robiona na wołowinie z dodatkiem kości.

Chciałam Wam pokazać moją ulubioną wariację z tego typu "rosołem".
Ciekawa jestem, czy Wam też tak posmakuje :-)

Czas przygotowywania: około 30 minut
Łączny czas gotowania: 6 godzin
Ilość porcji: 10

Składniki:
• 1 kg wołowiny - szponder z kością
• 2,5 litra wody
• 1 średnia marchewka
• 1 korzeń pietruszki
• łyżka ziaren pieprzu
• 2 płaskie łyżki soli

• 250 g suchego makaronu pszennego Udon lub Chow mein
• 5 jajek ugotowanych na twardo
• 2 cebule dymki ze szczypiorem
• 20 g suchych grzybków moon
• 1 świeża papryczka chilli - lub łyżka suszu
• 20 ml sosu sojowego

Do garnka wlej 2,5 litra wody. Wołowinę umyj i umieść w garnku. Marchewkę oraz pietruszkę umyj, obierz i również umieść w garnku. Dodaj ziarna pieprzu oraz sól. Gotuj rosół pod przykryciem, na małej mocy palnika przez 6 godzin.

W międzyczasie ugotuj jajka na twardo - jajka wkładaj do gotującej się wody. Wyjmuj po 8-9 minutach.

Grzybki moon zalej wrzątkiem i zostaw pod przykryciem na 5 minut, aż napęcznieją. Potem drobno je poszatkuj.

Opakowanie makaronu ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Po 6 godzinach gotowania się wywaru przy pomocy cedzaka wyłów wszystkie składniki. Mięso zdejmij z kości (do zupy wkładaj z powrotem tylko ładne kawałki bez tłuszczu, kości i włókien). Reszta składników nie będzie potrzebna. Możesz ewentualnie ponownie dodać marchew. Do rosołu z mięsem dodaj sos sojowy oraz poszatkowane grzybki moon i poszatkowaną dymkę ze szczypiorem.

Na talerzach zaś dodawaj indywidualnie po pół jajka, makaron oraz chilli w takiej ilości, jakiej dana osoba lubi :-)

zupa-ramen-wolowy-1

zupa-ramen-wolowy-2

Smacznego :-)

 

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Karolina Yun
2017-02-16 15:47
Takie zupki tutaj w Azji jemy z mężem prawie codziennie. Pychota :) brawa za przepis się należą!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-16 15:55
Dziękuję Karolino ;-)
user pic
Artur
2017-02-17 09:40
Tak. Powtórzę sie :-) Z nieba mi Aniu spadasz. Szukam przepisu na ranem długo ale żaden ze znalezionych nie przykuł mojej uwagi. Głownie ze względu na obce mi składniki. Uwielbiam proste rozwiązania! Twój przepis olśnił mnie prostota. Zabieram sie dzis do roboty :-) Napisz mi tylko prosze co sodzisz o dodaniu korzenia imbiru, kuminu, sosu rybnego? Te składniki pojawiają sie dość często. Pozdrawiam Cie serdecznie!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-17 09:54
Z Instagrama na Bloga :-) Arturze.. polecam Ci dodać szczypior z dymką już do garnka, na sam koniec.. tam trochę zmiękną. Wiem, że nie każdy lubi tak jak ja.. różne faktury w zupie :-) Co do dodatków: imbir - jak najbardziej, kumin też, bo uwielbiam (ale ostrożnie z ilością) Sosu rybnego bym nie dawała :-) Ściskam!!
user pic
Artur
2017-02-17 10:04
Ano widzisz jaką siłę mają social media :) Dziękuję za odpowiedź! Pytałem o ten sos bo w wielu przepisach dodawane są różnego rodzaju glony, a sos ma je zastąpić. Dodam w takim razie tylko kumin i imbir. No i może szczyptę przyprawy pięć smaków :P P. S. Pasztecik z wątróbek jest nadal hitem u nas :D Pozdrawiam :D :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-17 10:20
Tylko proszę Cię, odlej połowę zupy bez Twoich dodatków i zobacz różnicę w smaku. Im mniej, tym lepiej.. taką mam zasadę ;-) Ps. Oczywiście czasem też lubię "na bogato" :-) A pasztet.. chyba nie zrobiłam jeszcze lepszego smarowidła - przyznam nieskromnie heh
user pic
Artur
2017-02-17 12:31
Przekonałaś mnie. Robię najprościej jak się da :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-17 13:59
Ha ha :-)
user pic
Artur
2017-02-18 23:57
Stało się! Zupa wyszła doskonała! Nie opamiętałem się jednak i dodałem imbir, kumin i cynamon, ale dosłownie odrobinkę. Homeopatyczne dawki :) Pozostał doskonały mięsny smak i delikatna nuta orientu. Za to... zainspirowałaś mnie do pracy i zrobiłem samodzielnie makaron udon :) Dziękuję :* Znalazłem doskonały przepis i wyszedł perfekcyjny. Naprawdę dawno nie byłem tak podekscytowany. Pozdrawiam Cię serdecznie!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-19 10:22
Bardzo się cieszę. Super, że napisałeś :-) W takim razie i ja muszę się za ten makaron zabrać ;-)