Zupa Ramen wołowy

Zupa Ramen wołowy

To mój najlepszy przepis na ramen z wołowiną. Ponieważ wybieramy mięso z kością, bardzo ważne jest, by wywar gotował się nawet sześć godzin. Smak takiego wywaru jest nieziemski. To moja ulubiona zupa japońska. 

Chciałam Wam pokazać moją ulubioną wariację z tego typu "rosołem". Ciekawa jestem, czy Wam też tak posmakuje.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 6 godzin
Ilość porcji: 10

Składniki:
  • 1 kg wołowiny - szponder z kością
  • 2,5 litra wody
  • 1 średnia marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • łyżka ziaren pieprzu
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 250 g suchego makaronu pszennego Udon lub Chow mein
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem
  • 20 g suszonych grzybków moon
  • 1 świeża papryczka chilli - lub łyżka suszu
  • 20 ml sosu sojowego

Jak zrobić wywar wołowy do zupy Ramen:

Do garnka wlej 2,5 litra wody. Wołowinę umyj i umieść w garnku. Marchewkę oraz pietruszkę umyj, obierz i również umieść w garnku. Dodaj ziarna pieprzu oraz sól. Rosół wołowy gotuj pod przykryciem, na małej mocy palnika przez 6 godzin. 

Na początku gotowania zupy mogą się pojawić szumowiny - to ścięte białko. Możesz je zebrać łyżką i wyrzucić. 

W międzyczasie ugotuj jajka na twardo. Jajka wkładaj do gotującej się wody. Wyjmuj po 8-9 minutach. Koniecznie zobacz jak ugotować jajka na twardo

Grzybki moon zalej wrzątkiem i zostaw pod przykryciem na 5 minut, aż napęcznieją. Potem drobno je poszatkuj.

Opakowanie makaronu ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Po 6 godzinach gotowania się wywaru, przy pomocy cedzaka wyłów wszystkie składniki. Mięso zdejmij z kości. Do zupy wkładaj z powrotem tylko ładne kawałki - bez tłuszczu, kości i włókien. Reszta składników nie będzie potrzebna. Możesz ewentualnie ponownie dodać marchew. Do rosołu z mięsem dodaj sos sojowy oraz poszatkowane grzybki moon i poszatkowaną dymkę ze szczypiorem.

Na talerzach zaś dodawaj gotowane na twardo jajka, makaron oraz chilli.

Zupa Ramen wołowy, 1

Zupa Ramen wołowy, 2

Zobacz też mój przepis na węgierską zupę fasolową
Zupa Ramen wołowy, 3

Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (79 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Ramen z wołowiną przepis

Ramen to jedna z lepszych i bardziej popularnych zup japońskich. Jaki jest oryginalny przepis na ramen? W zupie ramen najważniejszy jest wywar oraz makaron. Ramen jest oryginalnie daniem chińskim i opiera się na wywarze mięsnym. Japończycy swoją wersję ramenu opierają raczej na wywarze warzywnym lub rybnym. 

Jak zrobić ramen?

Przepisów na japoński ramen jest wiele. Najważniejszy jest mocny wywar oraz makaron pszenny. Takie dodatki jak szczypiorek, sos sojowy czy grzybki moon i chilli sprawiają, że łatwo go odróżnić od polskiego rosołu. Zobacz też inne moje przepisy na zupy oraz coś pysznego i niezwykłego.. idealna pieczeń wołowa. Bardzo ciekawa i super smaczna jest moja zupa cebulowa.. warto zerknąć na przepis.