Ramen

Ramen

Ramen to wspaniała zupa na bazie wołowiny. Ponieważ wybieramy mięso z kością, bardzo ważne jest, by wywar gotował się nawet sześć godzin. Smak takiego wywaru jest nieziemski. To moja ulubiona zupa japońska. 

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 6 godzin
Ilość porcji: 10

Składniki:
  • 1 kg wołowiny - szponder z kością
  • 2,5 litra wody
  • 1 średnia marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • łyżka ziaren pieprzu
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 250 g suchego makaronu pszennego Udon lub Chow mein
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem
  • 20 g suszonych grzybków moon
  • 1 świeża papryczka chilli - lub łyżka suszu
  • 20 ml sosu sojowego

Zupa ramen

Do garnka wlej 2,5 litra wody. Wołowinę umyj i umieść w garnku. Marchewkę oraz pietruszkę umyj, obierz i również umieść w garnku. Dodaj ziarna pieprzu oraz sól. Rosół wołowy gotuj pod przykryciem, na małej mocy palnika przez 6 godzin. 

Na początku gotowania zupy mogą się pojawić szumowiny - to ścięte białko. Możesz je zebrać łyżką i wyrzucić. 

W międzyczasie ugotuj jajka na twardo. Jajka wkładaj do gotującej się wody. Wyjmuj po 8-9 minutach. Koniecznie zobacz jak ugotować jajka na twardo

Grzybki moon zalej wrzątkiem i zostaw pod przykryciem na 5 minut, aż napęcznieją. Potem drobno je poszatkuj.

Opakowanie makaronu ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Po 6 godzinach gotowania się wywaru, przy pomocy cedzaka wyłów wszystkie składniki. Mięso zdejmij z kości. Do zupy wkładaj z powrotem tylko ładne kawałki - bez tłuszczu, kości i włókien. Reszta składników nie będzie potrzebna. Możesz ewentualnie ponownie dodać marchew. Do rosołu z mięsem dodaj sos sojowy oraz poszatkowane grzybki moon i poszatkowaną dymkę ze szczypiorem.

Na talerzach zaś dodawaj gotowane na twardo jajka, makaron oraz chilli.

Ramen, 1

Ramen, 2

Jeżeli lubisz syte, rozgrzewające zupy to zobacz też mój przepis zupa z czerwonej fasoli po węgiersku.

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (308 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Ramen zupa

Ramen to jedna z lepszych i bardziej popularnych zup japońskich. Jaki jest oryginalny przepis na ramen? W zupie ramen najważniejszy jest wywar oraz makaron. Ramen jest oryginalnie daniem chińskim i opiera się na wywarze mięsnym. Japończycy swoją wersję ramenu opierają raczej na wywarze warzywnym lub rybnym. Sprawdź też jak zrobić domowe hamburgery z kotletem wołowym i na domowych bułkach. 

Jak zrobić ramen

Przepisów na japoński ramen jest wiele. Najważniejszy jest mocny wywar oraz makaron pszenny. Takie dodatki jak szczypiorek, sos sojowy czy grzybki moon i chilli sprawiają, że łatwo go odróżnić od polskiego rosołu. Zobacz też inne moje przepisy na zupy oraz coś pysznego i niezwykłego.. idealna pieczeń wołowa. Bardzo ciekawa i super smaczna jest moja zupa cebulowa.. warto zerknąć na przepis.