Ramen
Ramen to wspaniała zupa na bazie wołowiny. Ponieważ wybieramy mięso z kością, bardzo ważne jest, by wywar gotował się nawet sześć godzin. Smak takiego wywaru jest nieziemski. To moja ulubiona zupa japońska.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 6 godzin
Liczba porcji: 10
- 1 kg wołowiny - szponder z kością
- 2,5 litra wody
- 1 średnia marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- łyżka ziaren pieprzu
- 2 płaskie łyżki soli
- 250 g suchego makaronu pszennego Udon lub Chow mein
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 2 cebule dymki ze szczypiorem
- 20 g suszonych grzybków mun
- 1 świeża papryczka chilli - lub łyżka suszu
- 20 ml sosu sojowego
Zupa ramen
Do garnka wlej 2,5 litra wody. Wołowinę umyj i umieść w garnku. Marchewkę oraz pietruszkę umyj, obierz i również umieść w garnku. Dodaj ziarna pieprzu oraz sól. Rosół wołowy gotuj pod przykryciem, na małej mocy palnika przez 6 godzin.
Na początku gotowania zupy mogą się pojawić szumowiny - to ścięte białko. Możesz je zebrać łyżką i wyrzucić.
W międzyczasie ugotuj jajka na twardo. Jajka wkładaj do gotującej się wody. Wyjmuj po 8-9 minutach. Koniecznie zobacz jak ugotować jajka na twardo.
Grzybki mun zalej wrzątkiem i zostaw pod przykryciem na 5 minut, aż napęcznieją. Potem drobno je poszatkuj.
Opakowanie makaronu ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Po 6 godzinach gotowania się wywaru, przy pomocy cedzaka wyłów wszystkie składniki. Mięso zdejmij z kości. Do zupy wkładaj z powrotem tylko ładne kawałki - bez tłuszczu, kości i włókien. Reszta składników nie będzie potrzebna. Możesz ewentualnie ponownie dodać marchew. Do rosołu z mięsem dodaj sos sojowy oraz poszatkowane grzybki mun i poszatkowaną dymkę ze szczypiorem.
Na talerzach zaś dodawaj gotowane na twardo jajka, makaron oraz chilli.


Niedługo pojawi się nowa, bardziej dopracowana wersja zupy. Tymczasem proszę o wyrozumiałość co do jajka na twardo itp. Póki co zostańmy przy tym, że jest to wersja na szybko 😁
Smacznego.