Krem z pomidorów z puszki
Super prosta i szybki krem z pomidorów z puszki. Intensywny słodko kwaśny smak i cudowny zapach pomidorów. Tę zupę krem szykuję bez bulionu. Nie dodaję do niej mięsa ani śmietany.
Taką zupę latem można zrobić ze świeżych pomidorów. Poza sezonem warto sięgną po zamienniki, czyli pomidory z puszki czy też passatę pomidorową z butelki.
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 4-6
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 700 g przetartych pomidorów np. z puszki
- szklanka wody - 250 ml
- 4 średnie ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 średnia cebula
- 2 średnie marchewki
- przyprawy: łyżeczka cukru, pół płaskiej łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
Zupa krem z pomidorów z puszki
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
* Nie mylić z koncentratem pomidorowym. Przetarte pomidory bez skóry i pestek. Sparz pomidory i przetrzyj przez gazę z pestek i skórki. Poza sezonem można użyć gotowych przecierów z butelki tzw. passaty pomidorowej lub przetartych pomidorów z kartonu, czy z puszki.
Krem z pomidorów z puszki
Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w talarki. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Umieść warzywa w garnku z oliwą i podsmażaj około 10-15 minut na małej mocy palnika.
Dodaj przecier z pomidorów oraz szklankę wody i przyprawy: łyżeczka cukru, pół płaskiej łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu. Gotuj całość minimum 5 minut, aż warzywa zrobią się miękkie. Zupę zmiksuj na krem np. blenderem ręcznym. Podawaj np. z grzankami i prażonymi pestkami słonecznika.
Przed wyłączeniem zupy sprawdź jej smak i zdecyduj, czy chcesz dodać trochę więcej soli lub pieprzu. Zamiast pestek słonecznika możesz dać pestki dyni. Zupa świetnie smakuje też z kulkami sera mozzarella.
Smacznego.