Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Krem z pomidorów z puszki

Krem z pomidorów z puszki

Super prosta i szybki krem z pomidorów z puszki. Intensywny słodko kwaśny smak i cudowny zapach pomidorów. Tę zupę krem szykuję bez bulionu. Nie dodaję do niej mięsa ani śmietany.

Taką zupę latem można zrobić ze świeżych pomidorów. Poza sezonem warto sięgną po zamienniki, czyli pomidory z puszki czy też passatę pomidorową z butelki. 

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 4-6

Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 700 g przetartych pomidorów np. z puszki
  • szklanka wody - 250 ml
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 średnia cebula
  • 2 średnie marchewki
  • przyprawy: łyżeczka cukru, pół płaskiej łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu

Zupa krem z pomidorów z puszki

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

* Nie mylić z koncentratem pomidorowym. Przetarte pomidory bez skóry i pestek. Sparz pomidory i przetrzyj przez gazę z pestek i skórki. Poza sezonem można użyć gotowych przecierów z butelki tzw. passaty pomidorowej lub przetartych pomidorów z kartonu, czy z puszki.

Krem z pomidorów z puszki, 1

Krem z pomidorów z puszki

Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w talarki. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Umieść warzywa w garnku z oliwą i podsmażaj około 10-15 minut na małej mocy palnika. 

Dodaj przecier z pomidorów oraz szklankę wody i przyprawy: łyżeczka cukru, pół płaskiej łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu. Gotuj całość minimum 5 minut, aż warzywa zrobią się miękkie. Zupę zmiksuj na krem np. blenderem ręcznym. Podawaj np. z grzankami i prażonymi pestkami słonecznika.

Krem z pomidorów z puszki, 2

Przed wyłączeniem zupy sprawdź jej smak i zdecyduj, czy chcesz dodać trochę więcej soli lub pieprzu. Zamiast pestek słonecznika możesz dać pestki dyni. Zupa świetnie smakuje też z kulkami sera mozzarella.

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (1080 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Zupa krem z pomidorów z puszki

Latem warto jest korzystać z pachnących, świeżych pomidorów. Robimy z nich sosy do spaghetti i pyszne zupy krem ze świeżych pomidorów. Polecam zatem przepis na krem z pomidorów. Poza sezonem warto jednak sięgnąć po pomidory z puszki, czy z butelki. Do takich przecierów wykorzystywane są bowiem pomidory zbierane w pełni sezonu. Zupa krem z pomidorów z puszki będzie zimą lepsza niż zupa ze świeżych pomidorów ze szklarni. 

Zupa z pomidorów z puszki

Kremowe zupy bardzo często szykuje się bez mięsa. Zupy krem bez wywaru robi się błyskawicznie. Niewątpliwie jest to wówczas bardzo szybka zupa pomidorowa krem. Taką zupę krem można podać ze świeżymi ziołami, prażonymi pestkami czy też przygotować krem z pomidorów z puszki z mozzarellą. Taka zupa jest super.. szczególnie, gdy przy jedzeniu ciągnie się pyszny ser. Jeśli lubisz gotować zupy, to zapewne zaciekawią Cię też inne moje przepisy na zupy