Dziobane kotlety z halibuta

Dziobane kotlety z halibuta

Zobacz jak zrobić kotlety rybne, które po usmażeniu będą delikatne i soczyste :-)

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 30 minut
Ilość porcji: 15-20 sztuk

Składniki:
  • 300 g filetu z halibuta
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 jajko
  • 90 g żółtego sera
  • łyżka bułki tartej + do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • przyprawy: łyżeczka bazylii oraz słodkiej papryki, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu oraz kuminu

Propozycja podania:
Podawaj na liściach sałat. Idealnie smakują z kiełkami oraz z ryżem.

Rybę opłucz w zimnej wodzie i w razie potrzeby usuń pozostałe ości (nożem lub pincetą).

Pokrój rybę drobno nożem i umieść w misce. Prosto do miski zetrzyj ser, dodaj jajko, łyżkę bułki tartej, jogurt oraz przyprawy. Całość wymieszaj dobrze łyżką.

Na talerz wysyp bułkę tartą. Łyżką nabieraj porcje wielkości małej mandarynki. Umieszczaj po kolei w talerzu z bułką. Obtaczaj, foruj podłużny kotlet.

Nagrzej dużą patelnię i wlej olej (tylko tyle, by lekko przykrył powierzchnię patelni).  Układaj kotlety obok siebie. Smaż do zarumienienia, nie dłużej niż po 5 minut z każdej strony.

Dziobane kotlety z halibuta, 1

Dziobane kotlety z halibuta, 2

Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (7 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/14033

Komentarze

2017-01-12 15:16
Bardzo apetyczne kotleciki Aniu :-)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-12 15:28
Dziękuję Marzenko :-)
Na taką pyszną rybkę zawsze jest ochota :D