Dziobane kotlety z halibuta
Zobacz jak zrobić kotlety rybne, które po usmażeniu będą delikatne i soczyste :-)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 30 minut
Liczba porcji: 15-20 sztuk
Składniki
- 300 g filetu z halibuta
- 2 łyżki jogurtu
- 1 jajko
- 90 g żółtego sera
- łyżka bułki tartej + do obtoczenia
- olej do smażenia
- przyprawy: łyżeczka bazylii oraz słodkiej papryki, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu oraz kuminu
Propozycja podania:
Podawaj na liściach sałat. Idealnie smakują z kiełkami oraz z ryżem.
Rybę opłucz w zimnej wodzie i w razie potrzeby usuń pozostałe ości (nożem lub pincetą).
Pokrój rybę drobno nożem i umieść w misce. Prosto do miski zetrzyj ser, dodaj jajko, łyżkę bułki tartej, jogurt oraz przyprawy. Całość wymieszaj dobrze łyżką.
Na talerz wysyp bułkę tartą. Łyżką nabieraj porcje wielkości małej mandarynki. Umieszczaj po kolei w talerzu z bułką. Obtaczaj, foruj podłużny kotlet.
Nagrzej dużą patelnię i wlej olej (tylko tyle, by lekko przykrył powierzchnię patelni). Układaj kotlety obok siebie. Smaż do zarumienienia, nie dłużej niż po 5 minut z każdej strony.
Smacznego :-)