Dorada pieczona
Pieczone dorady nie potrzebują dużo ziół i przypraw. Lubią za to chwilę w nich poleżakować. Dorada pieczona to pyszne danie, polecam!
Czas przygotowania: 1 dzień
Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 4 dorady patroszone
- średnia główka czosnku
- po pół pęczka szczypiorku i koperku
- po pół łyżeczki soli i pieprzu
- 4 łyżki oliwy
- ewentualnie bazylia do dekoracji
Dorada przepis
Ryby umyj, usuń łuski. Ponownie przepłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem ponacinaj skórę w kilku miejscach. Najlepiej po skosie.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z posiekanym koprem, szczypiorem, oliwą , solą i pieprzem. Ryby natrzyj mieszanką. Czosnek powciskaj w nacięcia w skórze. Zawiń każdą rybę w folię i odłóż na noc do lodówki. Na godzinę przed pieczeniem wyjmij ryby z lodówki. Odwiń je z folii i poukładaj obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Ryby piecz 30 minut.
Gorąco polecam podawać pieczone ryby z frytkami. Zobacz mój przepis na frytki belgijskie.
Na zdjęciu widać jeszcze połówki jabłek z miodem i rodzynkami. To taki dodatek specjalny, który został umieszczony z rybkami w ostatniej chwili przez moich Synów.Polecam sprawdź też moje śledzie smażone oraz tak lubiany przez wszystkich przepis ryba po grecku. Pyszny będzie też pstrąg z piekarnika z masłem czosnkowym.
Smacznego!