Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Dorada pieczona

Dorada pieczona

Pieczone dorady nie potrzebują dużo ziół i przypraw. Lubią za to chwilę w nich poleżakować. Dorada pieczona to pyszne danie, polecam!

Czas przygotowania: 1 dzień
Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: 4

Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 4 dorady patroszone
  • średnia główka czosnku
  • po pół pęczka szczypiorku i koperku
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu
  • 4 łyżki oliwy
  • ewentualnie bazylia do dekoracji

Dorada przepis

Ryby umyj, usuń łuski. Ponownie przepłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem ponacinaj skórę w kilku miejscach. Najlepiej po skosie.

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z posiekanym koprem, szczypiorem, oliwą , solą i pieprzem. Ryby natrzyj mieszanką. Czosnek powciskaj w nacięcia w skórze. Zawiń każdą rybę w folię i odłóż na noc do lodówki. Na godzinę przed pieczeniem wyjmij ryby z lodówki. Odwiń je z folii i poukładaj obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Ryby piecz 30 minut.

Gorąco polecam podawać pieczone ryby z frytkami. Zobacz mój przepis na frytki belgijskie.

Dorada pieczona, 1

Dorada pieczona, 2

Na zdjęciu widać jeszcze połówki jabłek z miodem i rodzynkami. To taki dodatek specjalny, który został umieszczony z rybkami w ostatniej chwili przez moich Synów.Polecam sprawdź też moje śledzie smażone oraz tak lubiany przez wszystkich przepis ryba po grecku. Pyszny będzie też pstrąg z piekarnika z masłem czosnkowym.
Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (517 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania