Dorada pieczona z czosnkiem

Dorada pieczona z czosnkiem

Pieczone dorady nie potrzebują dużo ziół i przypraw. Lubią za to chwilę w nich poleżakować ;-)

Czas przygotowania: 1 dzień
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 4 dorady patroszone
  • średnia główka czosnku
  • po pół pęczka szczypiorku i koperku
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu
  • 4 łyżki oliwy
  • bazylia

Ryby umyj, usuń łuski. Ponownie przepłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem ponacinaj skórę w kilku miejscach. Najlepiej po skosie.

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z posiekanym koprem, szczypiorem, oliwą , solą i pieprzem. Ryby natrzyj mieszanką. Czosnek powciskaj w nacięcia w skórze. Zawiń każdą rybę w folię i odłóż na noc do lodówki. 

Na godzinę przed pieczeniem wyjmij ryby z lodówki. Odwiń je z folii i poukładaj obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Ryby piecz 30 minut.

Gorąco polecam podawać pieczone ryby z domowymi frytkami z patelni oraz uniwersalną surówką z ogórków

dorada-pieczona-z-czosnkiem-1

dorada-pieczona-z-czosnkiem-2

Na zdjęciu widać jeszcze połówki jabłek z miodem i rodzynkami :-) To taki dodatek specjalny, który został umieszczony z rybkami w ostatniej chwili przez moich Synów ;-)

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (3 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl