Dorada pieczona z czosnkiem

Dorada pieczona z czosnkiem

Pieczone dorady nie potrzebują dużo ziół i przypraw. Lubią za to chwilę w nich poleżakować ;-)

Czas przygotowania: 1 dzień
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 4 dorady patroszone
  • średnia główka czosnku
  • po pół pęczka szczypiorku i koperku
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu
  • 4 łyżki oliwy
  • bazylia

Ryby umyj, usuń łuski. Ponownie przepłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem ponacinaj skórę w kilku miejscach. Najlepiej po skosie.

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z posiekanym koprem, szczypiorem, oliwą , solą i pieprzem. Ryby natrzyj mieszanką. Czosnek powciskaj w nacięcia w skórze. Zawiń każdą rybę w folię i odłóż na noc do lodówki. 

Na godzinę przed pieczeniem wyjmij ryby z lodówki. Odwiń je z folii i poukładaj obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Ryby piecz 30 minut.

Gorąco polecam podawać pieczone ryby z domowymi frytkami z patelni oraz uniwersalną surówką z ogórków

Dorada pieczona z czosnkiem, 1

Dorada pieczona z czosnkiem, 2


Na zdjęciu widać jeszcze połówki jabłek z miodem i rodzynkami :-) To taki dodatek specjalny, który został umieszczony z rybkami w ostatniej chwili przez moich Synów ;-)

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (9 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-04-13 04:17
Witam serdecznie !
Jestem kucharzem domoroslym , lubie gotowac , dobrze czuje sie w kuchni i gotuje improwizujac , korzystam tez z przepisow kulinarnych , ktorych jest sporo..., ale Pani sa wyjatkowe , opisane perfekcyjnie i do tego te fotki..., brawo , jestem pod wrazeniem ...🙂 .
Pozdrawiam, Marco
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję bardzo. Naprawdę miło czytać 🙂
Reklama