Dorada pieczona

Dorada pieczona

Pieczone dorady nie potrzebują dużo ziół i przypraw. Lubią za to chwilę w nich poleżakować. Dorada pieczona to pyszne danie, polecam!

Czas przygotowania: 1 dzień
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 4 dorady patroszone
  • średnia główka czosnku
  • po pół pęczka szczypiorku i koperku
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu
  • 4 łyżki oliwy
  • bazylia

Dorada przepis

Ryby umyj, usuń łuski. Ponownie przepłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem ponacinaj skórę w kilku miejscach. Najlepiej po skosie.

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z posiekanym koprem, szczypiorem, oliwą , solą i pieprzem. Ryby natrzyj mieszanką. Czosnek powciskaj w nacięcia w skórze. Zawiń każdą rybę w folię i odłóż na noc do lodówki. 

Na godzinę przed pieczeniem wyjmij ryby z lodówki. Odwiń je z folii i poukładaj obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Ryby piecz 30 minut.

Gorąco polecam podawać pieczone ryby z frytkami. Zobacz mój przepis na frytki belgijskie.

Dorada pieczona, 1

Dorada pieczona, 2


Na zdjęciu widać jeszcze połówki jabłek z miodem i rodzynkami :-) To taki dodatek specjalny, który został umieszczony z rybkami w ostatniej chwili przez moich Synów ;-)

Polecam sprawdź też moje śledzie smażone oraz tak lubiany przez wszystkich przepis ryba po grecku. Pyszny będzie też pstrąg z piekarnika z masłem czosnkowym.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (27 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷