Ciasto leśny mech
Leśny mech to ciasto ze szpinakiem, śmietanowym kremem oraz kontrastującym kolorem i smakiem granatem. Przedstawiam najprostszy przepis na na ten zjawiskowy deser, który można piec przez cały rok. Ciasto Leśny Mech z granatem szczególnie polecam na Święta. Ciasto leśne runo z malinami i borówkami idealnie sprawdzi się latem.
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: tortownica do 18 cm średnicy
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasto
- 200 g mąki pszennej tortowej - 1 szklanka
- 200 g świeżego szpinaku baby
- 3 małe jajka
- niecałe pół szklanki cukru
- niecałe pół szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
Składniki na krem i dodatki
- 150 g śmietanki 30-36 %
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śnieżka - 50 g
- połowa pestek z owocu granatu
Ciasto zielony mech
Całe jajka (wcześniej wyjęte z lodówki), przepłukany szpinak oraz olej zmiksuj na gładki krem przy pomocy blendera.
Mąkę, cukier, proszek i sodę wymieszaj w misce i dodaj do papki szpinakowej. Całość dobrze wymieszaj łyżką.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz. Formę od środka wysmaruj resztkami oleju. Ciasto wylej do tortownicy i umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz 40 minut do suchego patyczka.
Możesz użyć szpinaku mrożonego, jednak pamiętaj o tym , by odcisnąć go z nadmiaru wody. Kolor po upieczeniu nie będzie tak intensywny, jak w przypadku szpinaku świeżego.
W przypadku użycia małej tortownicy i pokazanej ilości składników ciasto wyrasta w kopczyk, jest dość ciężkie i wilgotne. Jeśli planujesz użyć większej blaszki i podwoić ilość składników polecam wcześniej udzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z olejem i szpinakiem. Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie w masę na sam koniec, przed przelaniem ciasta do formy.
---
Po wyłączeniu piekarnika lekko uchyl drzwi na 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż ostygnie. Ostrym nożem odetnij wystający fragment ciasta i odłóż go do późniejszego pokruszenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę, cukier i śnieżkę ubijaj klika minut mikserem na bardzo gęsty krem. Krem wyłóż na ciasto. Następnie obsyp go pokruszonym ciastem z odciętego grzybka. Górę udekoruj pestkami owocu granatu.
Wypróbuj też sprawdzony przepis na najlepsze ciasto marchewkowe.
Smacznego.