Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii

Zapraszam po pyszny, domowy ketchup z cukinii do słoików. Ta wspaniała pasta zastępuje sklepowy ketchup i ma bardzo wszechstronne zastosowanie. Jest to przepis nawet dla początkujących.

- tylko najważniejsze składniki
- super sposób na wykorzystanie cukinii
- świetny do pizzy, zapiekanek, na kanapki..

Czas przygotowania: 1 godzina 40 minut
Czas pasteryzacji: 15 minut
Liczba porcji: 2800 ml ketchupu

Kaloryczność kcal: 60 w 100 ml ketchupu
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 2 kg cukinii - około 6 sztuk
  • 1 kg cebuli - 4 średnie cebule
  • 2 średnie jabłka - około 400 g
  • 6 ząbków czosnku - 30 g
  • niecałe pół szklanki drobnego cukru - 100 g
  • niecałe pół szklanki octu spirytusowego - do 110 ml
  • 2 płaskie łyżki soli - około 25 g
  • 2 słoiczki po 200 g koncentratu pomidorowego 30 %
  • przyprawy: płaska łyżka słodkiej papryki, łyżeczka oregano, pół płaskiej łyżeczki pieprzu

Ketchup z cukinii

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Użyte słoiki: 8 sztuk o pojemności 350 ml każdy. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 2800 ml domowego ketchupu z cukinii. 

Ketchup z cukinii, 1

Ketchup z cukinii, 2

Ketchup z cukinii przepis

Jabłka oraz cukinie, czosnek i cebule umyj pod zimną, bieżącą wodą i osusz. Użyłam cukinii zielonej, możesz jednak śmiało sięgnąć również po tę żółtą. Do ketchupu z cukinii możesz użyć dowolnych, ale nie za kwaśnych i dość twardych jabłek. 

Ketchup z cukinii, 3

Cukinie obierz i przekrój wzdłuż na ćwiartki. W razie potrzeby wytnij gniazdo nasienne. 
Ketchup z cukinii, 4

Z młodych cebul zdejmij twarde warstwy, odetnij końce i ewentualnie pokrój cebule na mniejsze kawałki, by wygodnie było je siekać w maszynce ze specjalną nakładką do ścierania warzyw. 
Ketchup z cukinii, 5

Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i również pokrój na mniejsze kawałki. 
Ketchup z cukinii, 6

Kawałki cukinii, cebule i jabłka zetrzyj na dużych oczkach, najlepiej przy pomocy maszynki do mielenia ze specjalną nakładą do szatkowania warzyw. Można też użyć malaksera z odpowiednimi tarczami. Jeśli masz tylko zwykłą tartkę, to zetrzyj na niej cukinie i jabłka, zaś cebule bardzo drobno posiekaj. 

Starte warzywa (nie odciskaj soku) umieść w garnku o pojemności minimum 4 litrów. Dodaj dwie płaskie łyżki soli, czyli około 25 gramów soli oraz niecałe pół szklanki drobnego cukru, czyli około 100 g cukru (można dać trochę mniej cukru). Całość wymieszaj i zagotuj (bez przykrywki). Jak tylko warzywa zaczną się gotować, zmniejsz moc palnika do takiej, by zawartość garnka tylko lekko się gotowała. Starte warzywa gotuj tak przez godzinę. Co parę minut warto zamieszać całość przy pomocy drewnianej łyżki. 

Porada: Można też startą cukinię z cebulą wymieszać z solą i odstawić w szklanej misce pod przykryciem na kilka godzin do lodówki (nawet na całą noc). Cebula i cukinia puszczą przez ten czas sok, którego jednak nie odlewasz. Taką warzywną papkę mieszasz dalej z jabłkiem i cukrem i gotujesz tak samo, jak wyżej. Po co taki zabieg? Ponieważ warzywa przez noc puściły sok, to w trakcie gotowania w garnku szybciej będą miękkie a i nadmiar wody szybciej odparuje. Ja jednak nie stosuję tej metody.

Ketchup z cukinii, 7

Po godzinie gotowania cukinii, cebuli oraz jabłka z cukrem i solą otrzymasz dość gęstą papkę. 
Ketchup z cukinii, 8

Dodaj teraz obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku, dwa słoiczki po 200 gramów dobrej jakości koncentratu pomidorowego 30 %, płaską łyżkę słodkiej papryki, łyżeczkę oregano suszonego lub świeże listki oregano oraz pół płaskiej łyżeczki pieprzu. Na koniec wlej jeszcze niecałe pół szklanki octu spirytusowego, najlepiej jest użyć do 110 ml octu. 

Porada: Można też sięgnąć po ocet jabłkowy, którego polecam użyć nawet odrobinę więcej niż spirytusowego. Jeśli zaś chodzi o koncentrat pomidorowy to zapewne wielu Czytelników zastanawia się czemu nie użyć świeżych pomidorów. Świeże pomidory mają za dużo wody i trzeba by je było wcześniej gotować osobno przez wiele godzin, by odparować wodę i uzyskać odpowiednio skondensowany produkt. 
Ketchup z cukinii, 9

Całość zamieszaj i gotuj na małej mocy palnika przez ostatnie 20-25 minut (cały czas bez przykrywki). 
Ketchup z cukinii, 10

Ketchup z cukinii jest już prawie gotowy do tego, by zamknąć go w słoikach. Trzeba go jednak najpierw zmiksować na gładko. Polecam użyć do tego blendera ręcznego typu żyrafa. Po zmiksowaniu sprawdź smak ketchupu i w razie potrzeby i upodobań smakowych dodaj np. trochę więcej soli lub też pieprzu. 

Przygotuj osiem czystych słoików o pojemności około 350 ml każdy. Idealne będą jeszcze gorące słoiki (np. wyjęte prosto z piekarnika /temperatura nie wyższa niż 110 stopni/ lub z garnka z wrzątkiem). Możesz tez użyć innych pojemności słoików. Ważne by łącznie miały one około 2800 ml pojemności. Słoiki powinny być idealnie czyste, a najlepiej odparzone wrzątkiem. Tak samo zakrętki. Używaj tylko nieuszkodzonych słoików i zakrętek.

Jeszcze wrzący ketchup z cukinii przekładaj do słoików i od razu mocno je zakręcaj. Nie dodawaj ketchupu do pełna. Zostaw minimum 1 cm wolnej przestrzeni. Słoiki odwracaj do góry dnem i zostaw tak na godzinę. Słoiki można dodatkowo otulić ręcznikiem, (by wolniej się studziły) jednak nie jest to konieczne. 

Po tym czasie możesz postawić je już prawidłowo. Wszystkie zakrętki powinny się zassać. Jeśli tak się nie stało, to słoiki należy poddać pasteryzacji. 

Pasteryzacja na dwa sposoby. Wybierz ten, który bardziej Ci odpowiada:

1. Pasteryzacja słoików w piekarniku

Dobrze zakręcone słoiki (gorące) umieść w piekarniku nagrzanym do 110 stopni. Nie ustawiaj wyższej temperatury, by nie uszkodzić gumek w zakrętkach. Słoiki pasteryzuj do 15 minut. Zakrętka po naciśnięciu palcem powinna być wklęśnięta - nie powinna się odkształcać/odbijać. Jeśli w piekarniku umieszczasz ostudzone już słoiki, to umieść je w zimnym piekarniku i dopiero zacznij nagrzewać piec do 110 stopni. Czas pasteryzacji odliczasz od nagrzania się piekarnika. 

2. Pasteryzacja słoików w garnku z gotującą się wodą

Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 15 minut.

Ketchup z cukinii, 11

Ketchup z cukinii, 12

Jeśli nawet po pasteryzacji jakiś słoik nie zassał się, to należy po przestudzeniu umieścić go w lodówce i jeść na bieżąco. Zapewne uszkodzona była zakrętka. 

Słoiki z ketchupem przechowuj w chłodnym, ciemnym i suchym pomieszczeniu nawet przez dwa lata. Jest świetny do dań z grilla, zapiekanek, czy też pizzy. Domowy ketchup z cukinii bardzo dobrze smakuje również na kanapkach. Może macie jeszcze inne pomysły na wykorzystanie takiego ketchupu?

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (588 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Ketchup z cukinii

Nie każdego roku uprawiam w swoim ogródku cukinie lub też dynie. Jeśli jednak mam duże zbiory lub też kończy mi się zapas na ketchup z cukinii i pomidorów, to nowa porcja słoiczków musi być obowiązkowo. Ketchup z cukini jest tak pyszny i ma tak uniwersalny smak, że polecam go nie tylko w zastępstwie do tradycyjnego ketchupu, ale i jako pasta na kanapki lub też przekąska do wyjadania prosto ze słoiczka. Mój keczup z cukini ma świetną konsystencję, więc nadaje się do użycia jako dip lub sos do podania na pizzę. Skoro można szykować ketchup z pomidorów, to czemu by nie zrobić ketchupu z użyciem popularnej u nas w Polsce cukinii.. Keczup z cukinii polecam każdemu, kto lubi eksperymentować w kuchni a do tego jest miłośnikiem warzyw i pracuje nad tym, by się zdrowo odżywiać. Domowe przetwory szykujemy bowiem ostatnio nie tylko z oszczędności oraz dlatego, że zaczynamy bardziej zwracać uwagę na to co jemy i jakiej jakości jest to jedzenie. Oczywiście jeśli uprawiasz warzywa i masz nadmiar warzyw, to szykowanie przetworów jest idealnym rozwiązaniem. A skoro uprawiasz ogród, to również jest to znak, że dbasz o siebie i o swoich bliskich. Z cukinią w roli głównej mam na moim Blogu Kulinarnym bardzo dużo przepisów. Świetna jest cukinia faszerowana. Zapraszam tez po inne przetwory z użyciem cukinii. Cukinia w słoiki na zimę jest pyszna. 

Przepisy na ketchup z cukinii

Akurat tym razem mój keczup z cukinii przepis powstał z cukinii z pobliskiego warzywniaka, ponieważ tego roku posadziłam dynie, które są zawsze mocno ekspansywne i rosną sobie obficie po całym ogrodzie. Mój przepis na ketchup z cukinii jest bardzo prosty i szykując go starałam się opisać to jak najdokładniej. Podaję wiele zamienników oraz ciekawostek dotyczących warzyw i ich wykorzystania. Wiele osób boi się zrobić taki ketchup z cukinii i papryki, czy też keczup z cukinii z czosnkiem. Wystarczy spróbować zrobić go chociaż raz, by przekonać się, że to naprawdę super proste i nie wymaga ogromnego doświadczenia w zamykaniu warzyw i owoców w słoikach. Po to właśnie tak dokładnie wszystko opisuję, by każdy poradził sobie z moimi przepisami. Zapraszam zatem po mój ulubiony przepis na keczup z cukinii. Ketchup z cukinii przepis bez zbędnych składników i o bardzo uniwersalnym i nie za mocnym smaku. Polecam mój keczup z cukinii do słoików. A przy okazji zapraszam też po kilka innych moich propozycji na dania z wykorzystaniem cukinii. Niezawodne placki z cukinii zna już chyba każdy mój stały Czytelnik. Pasztet z cukinii to również topowy przepis z cukinią z mojego Bloga Kulinarnego.