Frytki

Frytki

Sprawdź mój sposób jak zrobić frytki. Prosty i sprawdzony przepis na idealne, rumiane i chrupiące domowe frytki. Super pomysł na obiad albo jako dodatek do ryby lub burgerów. 

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenie: 25 minut
Liczba porcji: 4

Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków - u mnie odmiana Sante
  • szklanka oleju do smażenia - 250 ml
  • płaska łyżeczka soli

Frytki

Będziesz potrzebować również: dużą patelnię z grubym dnem oraz duże sitko, cedzak i bawełnianą ściereczkę.

Najlepsze będą ziemniaki tzw. ogólnoużytkowe należące, które należą do grup B. Po usmażeniu pozostają miękkie wewnątrz, zaś chrupiące na zewnątrz.
Polecam odmiany: Irys, Irga, Flaming, Orlik, Sante.
Irga - ziemniaki są twarde, mają lekko różową skórkę i kremowy miąższ.
Irys - duże bulwy o jasnej skórce i białym miąższu.
Sante - żółta skórka i jasny miąższ. Tym razem użyłam właśnie tej odmiany ziemniaków.

Domowe frytki

Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie słupki. Ja swoje kroję na 0,8/0,8 cm. Najlepiej przekroić ziemniaka na pół, wzdłuż dłuższej strony. Następnie na placki nie grubsze niż 1 cm. Potem już tylko na "paski". Ważne, by starać się zachować kształt kwadratu (w przekroju frytki).

Surowe frytki umieść w sitku i płucz pod zimną wodą. Następnie słupki z ziemniaków przełóż na czystą i suchą bawełnianą ściereczkę. Osusz frytki z wody. W tym czasie przygotuj sporą patelnię z wyższymi bokami i grubszym dnem. Zacznij nagrzewać ją na średniej mocy palnika. Po chwili wlej olej roślinny do smażenia. 

Jak sprawdzić, czy można już smażyć frytki?
Złap jedną frytkę za jej koniec. Drugi koniec frytki lekko zanurz w oleju. Jeśli frytka zaczyna skwierczeć, możesz zacząć smażyć je wszystkie.

Ostrożnie przełóż frytki na patelnię. Możesz do tego użyć cedzaka, którym będziesz je potem wyławiać. Wystarczy, by frytki zanurzone były w oleju do połowy. Frytek nie trzeba ruszać przynajmniej przez pierwszych kilka minut smażenia.

Jak długo smażyć frytki?
Frytki nie grubsze niż 1 cm smażą się bardzo szybko. Tak naprawdę gotowe są już po 10-15 minutach. Jednak mogą być jeszcze blade i kruche, dlatego też warto je smażyć dłużej, by ładnie się zarumieniły.
Wystarczy podczas smażenia lekko "przegrupować" je kilka razy na patelni. Idealnie do tego są szczypce. Warto kontrolować również moc palnika, by frytki nie przypaliły się za mocno na samym początku smażenia.

Frytki, idealnie rumiane i chrupiące są po 20-25 minutach smażenia. Wyłącz palnik i wyjmij frytki z patelni przy pomocy cedzaka lub szczypiec. Frytki solimy od razu po zdjęciu ich z patelni.



Frytki, 1

Frytki, 2

Jeżeli jednak nie masz ochoty na rybę sprawdź mój przepis na pyszne domowe burgery. Frytki z ziemniaków możesz przygotować też w inny sposób. Bardzo lubiany przepis to frytki belgijskie czy frytki z piekarnika. Polecam!
Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (565 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Domowe frytki

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić frytki to od razu odpowiadam. To nic trudnego :) Frytki domowe możesz przygotować na zwykłej patelni. Frytki na patelni są łatwe do zrobienia. Ważne jest by przestrzegać tylko kilku prostych zasad, dzięki którym frytki wychodzą idealnie chrupiące i nie kleją się do siebie. Mój przepis na frytki dokładnie je wyjaśnia. Polecam Ci też moje inne przepisy na frytki z cukinii

Frytki domowe

To jak długo smażyć frytki zależne jest od grubości frytek, typu ziemniaka oraz stopnia nagrzania tłuszczu i zanurzenia ziemniaków w oleju. Smażenie frytek nie trwa dłużej niż 10-25 minut. Na mojej stronie znajdziesz jeszcze wiele innych inspiracji na szybki obiad. Zapraszam też po przepis na domowe chipsy z patelni.