Domowe frytki z patelni

Domowe frytki z patelni

Jak usmażyć frytki na patelni? Sprawdź koniecznie mój sprawdzony sposób na szybkie frytki z patelni. Zobacz jakie to proste! Frytki nie kleją się do siebie i są rumiane i chrupiące. To super pomysł na obiad!

Idealnie byłoby podać je z pieczonym pstrągiem

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenie: 25 minut
Ilość porcji: 4

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków - u mnie odmiana Sante
  • szklanka oleju - 250 ml
  • płaska łyżeczka soli

Będziesz potrzebować również: dużą patelnię z grubym dnem oraz duże sitko, cedzak i bawełnianą ściereczkę.

Ziemniaki na frytki

Najlepsze będą ziemniaki tzw. ogólnoużytkowe należące, które należą do grup B. Po usmażeniu pozostają miękkie wewnątrz, zaś chrupiące na zewnątrz.
Polecam odmiany: Irys, Irga, Flaming, Orlik, Sante.
Irga - ziemniaki są twarde, mają lekko różową skórkę i kremowy miąższ.
Irys - duże bulwy o jasnej skórce i białym miąższu.
Sante - żółta skórka i jasny miąższ. Tym razem użyłam własnie tej odmiany ziemniaków.

Jak zrobić domowe frytki z patelni

Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie słupki. Ja swoje kroję na 0,8/0,8 cm. Najlepiej przekroić ziemniaka na pół, wzdłuż dłuższej strony. Następnie na placki nie grubsze niż 1 cm. Potem już tylko na "paski". Ważne, by starać się zachować kształt kwadratu (w przekroju frytki).

Surowe frytki umieść w sitku i płucz pod zimną wodą. Następnie słupki z ziemniaków przełóż na czystą i suchą bawełnianą ściereczkę. Osusz frytki z wody.

W tym czasie przygotuj sporą patelnię z wyższymi bokami i grubszym dnem. Zacznij nagrzewać ją na średniej mocy palnika. Po chwili wlej olej - u mnie roślinny, rafinowany, z pestek winogron.

Jak sprawdzić, czy można już smażyć frytki?
Złap jedną frytkę za jej koniec. Drugi koniec frytki lekko zanurz w oleju. Jeśli frytka zaczyna skwierczeć, możesz zacząć smażyć je wszystkie.

Ostrożnie przełóż frytki na patelnię. Możesz do tego użyć cedzaka, którym będziesz je potem wyławiać. Wystarczy, by frytki zanurzone były w oleju do połowy. Frytek nie trzeba ruszać przynajmniej przez pierwszych kilka minut smażenia.

Jak długo smażyć frytki?
Frytki nie grubsze niż 1 cm smażą się bardzo szybko. Tak naprawdę gotowe są już po 10-15 minutach. Jednak mogą być jeszcze blade i kruche, dlatego też warto je smażyć dłużej, by ładnie się zarumieniły.
Wystarczy podczas smażenia lekko "przegrupować" je kilka razy na patelni. Idealnie do tego są szczypce. Warto kontrolować również moc palnika, by frytki nie przypaliły się za mocno na samym początku smażenia.

Frytki, idealnie rumiane i chrupiące są po 20-25 minutach smażenia. Wyłącz palnik i wyjmij frytki z patelni przy pomocy cedzaka lub szczypiec. Frytki solimy od razu po zdjęciu ich z patelni.

Domowe frytki z patelni, 1

Koniecznie zobacz mój przepis na pstrągi pieczone z masłem czosnkowym. Podobno nic nie smakuje tak dobrze jak ryba i frytki!
Domowe frytki z patelni, 2

Smacznego.

Średnia 4.1 / 5 (9 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Nigdy nie przywiązałyśmy większej uwagi do odmiany ziemniaków :P Domowe frytki zawsze robiła nam babcia kiedy byłyśmy u niej na wakacjach :D
2017-03-21 10:36
W sumie ja nie robię na patelni tylko wrzucam do sitka i normalnie do garnka z olejem, ale z tego co widać po zdjęciach wychodzą mi podobne do Twoich! :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-21 10:53
Wychodzi bardzo podobnie. Ja robię na patelni,bo powierzchnia jest większa a brzegi garnka naparowują od środka ;-)
2017-10-22 21:45
Szczerze? Frytki wyglądają kiepściutko, w zasadzie to tragicznie. Mogę się założyć, że również tak smakują.
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-23 09:59
Frytki są pyszne i chrupiące.. nie spalone i przepieczone z starym tłuszczu :-) Na szczęście sposób i przepisów jest tyle, ile gotujących, więc może Pan zrobić je po swojemu. Pozdrawiam ciepło.
2018-02-10 13:12
No cóż. Buhaha dla nieuzasadnionej krytyki. Skoro możesz się założyć że słabo smakują znaczy ze oceniłeś po zdjęciu ja wiec ocenie ciebie po wpisie - matoł jesteś i tyle z dużymi kompleksami a jedyne co potrafisz to swoje frustracje wylewać w necie poprzez takie komentarze bo nic więcej nie umiesz. Nie pozdrawiam.
-- Ania z AniaGotuje.pl 🌼🙂
2018-09-14 12:24
Szczerze? Komentarz jest beznadziejny. Mogę się założyć, że ty również.
2018-01-20 09:30
Wyszły perfekcyjnie 👍❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌Pięknie!
2018-02-10 13:44
Mniam mniam👌
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-10 16:08
Twoje frytki Krzysztofie wyglądają pierwsza klasa.. brawo!👏️👏️🙂
2018-02-10 21:41
I tak też smakowały i zniknęły w sekundę. Dzięki i pozdrawiam serdecznie
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-11 09:16
Bardzo proszę i zapraszam do wypróbowania też innych przepisów👍
2018-07-13 18:45
Nie ma jak domowe frytki 👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super🌼

Szybkie frytki z patelni

Możecie się zastanawiać co trudnego może być w zrobieniu frytek z patelni. Nie ma nic trudnego. Domowe frytki smażone na patelni teflonowej czy też frytki smażone w garnku są bardzo proste do zrobienia. Tutaj chodzi raczej o kilka ważnych porad, dzięki którym frytki wychodzą idealnie chrupiące i nie kleją się do siebie. 

Ile smażyć frytki na patelni

To jak długo smażyć frytki zależne jest od grubości frytek, typu ziemniaka oraz stopnia nagrzania tłuszczu i zanurzenia ziemniaków w oleju. Smażenie frytek nie trwa dłużej niż 10-25 minut. Na moim blogu kulinarnym znajdziesz jeszcze wiele innych inspiracji na szybki obiad. Zapraszam też po przepis na domowe chipsy z patelni