Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Frytki

Frytki

Sprawdź mój sposób na to, jak zrobić idealne, domowe frytki. Jest to prosty i sprawdzony przepis na idealne, rumiane i chrupiące domowe frytki, bez użycia piekarnika.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenie: 25 minut
Liczba porcji: 4

Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 1 kg ziemniaków - u mnie odmiana Sante
  • szklanka oleju do smażenia - 250 ml
  • płaska łyżeczka soli

Frytki

Będziesz potrzebować również: dużą patelnię z grubym dnem oraz duże sitko, cedzak i bawełnianą ściereczkę.

Najlepsze będą ziemniaki tzw. ogólnoużytkowe należące, które należą do grup B. Po usmażeniu pozostają miękkie wewnątrz, zaś chrupiące na zewnątrz.
Polecam odmiany: Irys, Irga, Flaming, Orlik, Sante.
Irga - ziemniaki są twarde, mają lekko różową skórkę i kremowy miąższ.
Irys - duże bulwy o jasnej skórce i białym miąższu.
Sante - żółta skórka i jasny miąższ. Właśnie tej odmiany ziemniaków użyłam do ryby.

Frytki, 1

Domowe frytki

Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie słupki. Ja swoje kroję na 0,8/0,8 cm. Najlepiej przekroić ziemniaka na pół, wzdłuż dłuższej strony. Następnie na placki nie grubsze niż 1 cm. Potem już tylko na "paski". Ważne, by starać się zachować kształt kwadratu (w przekroju frytki).

Surowe frytki umieść w sitku i płucz pod zimną wodą. Następnie słupki z ziemniaków przełóż na czystą i suchą bawełnianą ściereczkę. Osusz frytki z wody. Na zdjęciu poniżej widać młode, duże ziemniaki, których nie trzeba obierać. Wystarczy je wyszorować pod bieżącą wodą. Z takich ziemniaków też da radę zrobić frytki. Trzeba jednak mieć na uwadze to, że będą się smażyć dłużej, ponieważ mają znacznie więcej wody, która musi odparować. Takie frytki lepiej jest smażyć w dwóch turach, by słupki ziemniaków nie leżały jeden na drugim.

Frytki, 2

W tym czasie przygotuj sporą patelnię z wyższymi bokami i grubszym dnem. Zacznij nagrzewać ją na średniej mocy palnika. Po chwili wlej olej roślinny do smażenia. 

Jak sprawdzić, czy można już smażyć frytki?
Złap jedną frytkę za jej koniec. Drugi koniec frytki lekko zanurz w oleju. Jeśli frytka zaczyna skwierczeć, możesz zacząć smażyć je wszystkie. Jeśli masz termometr cukierniczy, to poczekaj aż tłuszcz nagrzeje się do około 170-175 stopni. 

Ostrożnie przełóż frytki na patelnię. Możesz do tego użyć cedzaka, którym będziesz je potem wyławiać. Wystarczy, by frytki zanurzone były w oleju do połowy. Frytek nie trzeba "ruszać" przynajmniej przez pierwszych kilka minut smażenia.

Jak długo smażyć frytki?
Frytki nie grubsze niż 1 cm smażą się bardzo szybko. Tak naprawdę gotowe są już po 10-15 minutach. Jednak mogą być jeszcze blade i kruche, dlatego też warto je smażyć dłużej, by ładnie się zarumieniły. Wystarczy podczas smażenia lekko "przegrupować" je kilka razy na patelni. Idealnie do tego są szczypce. Warto kontrolować również moc palnika, by frytki nie przypaliły się za mocno na samym początku smażenia. Frytki z młodych ziemniaków smażą się dłużej. 

Frytki, idealnie rumiane i chrupiące są po około 20-25 minutach smażenia. Wyłącz palnik i wyjmij frytki z patelni przy pomocy cedzaka lub szczypiec. Frytki solimy od razu po zdjęciu ich z patelni.

Poniżej frytki ze "starych" ziemniaków, podane z rybą. 

Frytki, 3

A tutaj frytki z młodych ziemniaków.
Frytki, 4

Jeżeli jednak nie masz ochoty na rybę sprawdź mój przepis na pyszne domowe burgery. Frytki z ziemniaków możesz przygotować też w inny sposób. Bardzo lubiany przepis to frytki belgijskie czy frytki z piekarnika. Polecam!
Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (623 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Domowe frytki

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić frytki to od razu odpowiadam. To nic trudnego :) Frytki domowe możesz przygotować na zwykłej patelni. Frytki na patelni są łatwe do zrobienia. Ważne jest by przestrzegać tylko kilku prostych zasad, dzięki którym frytki wychodzą idealnie chrupiące i nie kleją się do siebie. Mój przepis na frytki przyda się każdemu. Domowe frytki są wspaniałym daniem, które zdobyło serca smakoszy na całym świecie. Idealne zarówno jako samodzielna przekąska, jak i dodatek do wielu potraw, frytki przygotowane na patelni na oleju mają swój niepowtarzalny charakter i smak. Bez względu na to, czy użyjemy do ich przygotowania młodych, wartościowych ziemniaków, czy tych starszych, z pewnością zaskoczymy swoich domowników kolejnym smakołykiem. Frytki z młodych ziemniaków są miękkie, soczyste i niezwykle aromatyczne, a jędrne, stare ziemniaki mają po usmażeniu świetną teksturę i głębię smaku. 
Polecam Ci też moje inne przepisy na frytki z cukinii. Domowy kebab to super pomysł na to, by podać do niego takie właśnie frytki z patelni.

Domowe frytki

To jak długo smażyć frytki zależne jest od grubości frytek, typu ziemniaka oraz stopnia nagrzania tłuszczu i zanurzenia ziemniaków w oleju. Smażenie frytek zazwyczaj nie trwa dłużej niż 10-25 minut. Frytki z patelni świetnie sprawdzą się jako dodatek do licznych dań. Domowe frytki doskonale uzupełnią smak klasycznych burgerów, steków czy ulubionych potraw z grilla. Można je także serwować jako przekąskę na imprezach czy spotkaniach z przyjaciółmi. Frytki są pyszne z ketchupem, maślanką czy sosem czosnkowym. Na mojej stronie znajdziesz jeszcze wiele innych inspiracji na szybki obiad. Zapraszam też po przepis na domowe chipsy z patelni.