Domowe frytki z patelni

Domowe frytki z patelni

Jak usmażyć perfekcyjne frytki na patelni?
Sprawdź koniecznie - to bardzo proste!

- nie kleją się do siebie
- są rumiane i chrupiące

Idealnie byłoby podać je z pieczonymi pstrągami - przepis :-)

Czas przygotowywania: do 10 minut
Smażenie: 20-25 minut
Ilość porcji:
 4

Składniki:
• 1 kg ziemniaków - u mnie odmiana Sante
• szklanka oleju - 250 ml
• sól - dowolnie

Będziesz potrzebować również dużą patelnię z grubym dnem oraz duże sitko, cedzak i bawełnianą ściereczkę.

Jakie ziemniaki do frytek?
Najlepsze będą ziemniaki tzw. ogólnoużytkowe należące do grupy B. Po usmażeniu pozostają miękkie wewnątrz, zaś chrupiące na zewnątrz.
Polecam odmiany: Irys, Irga, Flaming, Orlik czy Sante.
Irga - ziemniaki są twarde i mają różowawą skórkę i jasnokremowy miąższ.
Irys - duże bulwy o jasnożółtej skórce i białym miąższu.
Sante - żółta skórka i jasnożółty miąższ. Tym razem użyłam własnie tej odmiany ziemniaków.
źródło: www.befit.pl

Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie słupki. Ja swoje kroję na 0,8/0,8 cm. Najlepiej przekroić ziemniaka na pół, wzdłuż dłuższej strony. Następnie na placki nie grubsze niż 1 cm. Potem już tylko na "paski". Ważne, by starać się zachować kształt kwadratu (w przekroju frytki).

Surowe frytki umieść w sitku i płucz zimną wodą. Następnie przełóż na czystą i suchą bawełnianą ściereczkę. Obsusz frytki z wody.

W tym czasie przygotuj sporą patelnię z wyższymi bokami i grubszym dnem. Zacznij nagrzewać ją na średniej mocy palnika. Po chwili wlej olej - u mnie roślinny, rafinowany, z pestek winogron.

Jak sprawdzić, czy można już smażyć frytki?
Złap jedną frytkę za jej koniec. Drugi koniec frytki lekko zanurz w oleju. Jeśli frytka zaczyna skwierczeć, możesz zacząć smażyć je wszystkie.

Ostrożnie przełóż frytki na patelnię. Możesz do tego użyć cedzaka, którym będziesz potem je wyjmować. Wystarczy, by frytki zanurzone były w oleju do połowy. Frytek nie trzeba ruszać przynajmniej przez pierwszych kilka minut smażenia.

Jak długo smażyć frytki?
Frytki nie grubsze niż 1 cm smażą się bardzo szybko. Tak naprawdę gotowe są już po 10-15 minutach. Jednak mogą być jeszcze blade i kruche, dlatego też warto je smażyć dłużej, by ładnie się zarumieniły.
Wystarczy podczas smażenia lekko "przegrupować" je kilka razy na patelni. Idealnie do tego są szczypce. Warto kontrolować również moc palnika, by frytki nie przypaliły się za mocno na samym początku smażenia.
Frytki, idealnie rumiane i chrupiące są po 20-25 minutach smażenia.

Wówczas wyłącz palnik i wyjmij frytki z patelni przy pomocy cedzaka lub szczypiec. Frytki solimy od razu po zdjęciu ich z patelni.

domowe-frytki-z-patelni-1

[caption id="attachment_5256" align="alignnone" width="1500"]domowe-frytki-z-patelni-2 Podane z pieczonym pstrągiem.[/caption]

Smacznego :-)

Średnia 4.3 / 5 (6 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-03-19 16:13
Nigdy nie przywiązałyśmy większej uwagi do odmiany ziemniaków :P Domowe frytki zawsze robiła nam babcia kiedy byłyśmy u niej na wakacjach :D
Wezom
2017-03-21 10:36
W sumie ja nie robię na patelni tylko wrzucam do sitka i normalnie do garnka z olejem, ale z tego co widać po zdjęciach wychodzą mi podobne do Twoich! :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-21 10:53
Wychodzi bardzo podobnie. Ja robię na patelni,bo powierzchnia jest większa a brzegi garnka naparowują od środka ;-)
lion
2017-10-22 21:45
Szczerze? Frytki wyglądają kiepściutko, w zasadzie to tragicznie. Mogę się założyć, że również tak smakują.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-23 09:59
Frytki są pyszne i chrupiące.. nie spalone i przepieczone z starym tłuszczu :-) Na szczęście sposób i przepisów jest tyle, ile gotujących, więc może Pan zrobić je po swojemu. Pozdrawiam ciepło.