Syrop z imbiru

Syrop z imbiru

Gęsty, pachnący i bardzo zdrowy syrop, który postawisz sobie w kuchni i w każdej chwili będziesz mogła dodać do wody, herbaty, czy ciasta. Zapraszam po mój przepis na syrop z imbiru

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 2 godziny
Ilość porcji: około 250 ml

Składniki:
  • 200 g korzenia imbiru
  • 250 g cukru trzcinowego - 1 szklanka
  • 150 ml wody

Syrop imbirowy

Do garnka wsyp cukier i zacznij lekko podgrzewać. Ja zdecydowałam się na ciemniejszy i bardziej palony syrop, dlatego podgrzewałam cukier tak długo, aż zrobił się ciemny. Ostrożnie wlej też wodę.

Korzenie imbiru umyj, dobrze osusz i razem ze skórą pokrój w plasterki. Dodaj do cukru. Zamieszaj i gotuj na małym ogniu pod przykrywką jedną godzinę.

Po godzinie zdejmij przykrywkę i gotuj syrop jeszcze godzinę co jakiś czas mieszając.

Odcedź plasterki imbiru a syrop wlej do słoiczka lub butelki z korkiem o pojemności około 250-300 ml.

Syrop z imbiru, 1

Nie wyrzucaj od razu resztek imbiru. Zalej je gorącą wodą, dodaj plasterki pomarańczy, sok z cytryny, goździki i anyżek.. i ciesz się pysznym, zimowym, rozgrzewającym napojem.
Syrop z imbiru, 2

Syrop można trzymać w ciemnym, chłodnym i suchym pomieszczeniu np. w spiżarce do 2 miesięcy. Po otwarciu trzymaj syrop w lodówce do 2 tygodni.
Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (72 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Syrop z imbiru

Domowe syropy są bardzo zdrowe i nierzadko znacznie lepsze od tych sklepowych. Mój syrop z imbiru jest też bardzo smaczny i z powodzeniem można go dodawać do herbaty. Syrop imbirowy polecam robić szczególnie w okresie jesienno zimowym. Bardzo gorąco polecam też przepis na syrop z cebuli