Domowy syrop imbirowy

Domowy syrop imbirowy

Gęsty, pachnący i bardzo zdrowy syrop, który postawisz sobie w kuchni i w każdej chwili będziesz mogła dodać do wody, herbaty, czy ciasta :-)

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 2 godziny
Ilość porcji: około 250 ml

Składniki:
  • 200 g korzenia imbiru
  • 250 g cukru trzcinowego - 1 szklanka
  • 150 ml wody

Go garnka wsyp cukier i zacznij lekko podgrzewać. Ja zdecydowałam się na ciemniejszy i bardziej palony syrop, dlatego podgrzewałam cukier tak długo, aż zrobił się ciemny. Ostrożnie wlej też wodę.

Korzenie imbiru umyj, dobrze osusz i razem ze skórą pokrój w plasterki. Dodaj do cukru. Zamieszaj i gotuj na małym ogniu pod przykrywką jedną godzinę.

Po godzinie zdejmij przykrywkę i gotuj syrop jeszcze godzinę co jakiś czas mieszając.

Odcedź plasterki imbiru a syrop wlej do słoiczka lub butelki z korkiem o pojemności około 250-300 ml.

Domowy syrop imbirowy, 1

Nie wyrzucaj od razu resztek imbiru. Zalej je gorącą wodą, dodaj plasterki pomarańczy, sok z cytryny, goździki i anyżek.. i ciesz się pysznym, zimowym, rozgrzewającym napojem :-)

Domowy syrop imbirowy, 2

Przechowywanie:
Syrop można trzymać w ciemnym, chłodnym i suchym pomieszczeniu np. w spiżarce do 2 miesięcy. Po otwarciu trzymaj syrop w lodówce do 2 tygodni.

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (30 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/10594

Komentarze

2015-12-07 11:52
Z imbirem należy uważać, szczególnie osoby z problemami z wątrobą i przewodami żółciowymi.
Ania z AniaGotuje.pl
2015-12-07 12:04
Tak, to prawda. Dziękuję za ten komentarz.
2015-12-07 12:12
O, uwielbiam tego typu syropy - zawsze dodaję do czarnej herbaty - to moja słabość :) Fajnie, że ten jest gęsty, bo takie właśnie lubię najbardziej :)
Ania z AniaGotuje.pl
2015-12-07 12:35
Olu, jest bardzo prosty do zrobienia i starcza na długo.. może się skusisz :-) ?
2015-12-07 12:50
może zrobię szwagierce w prezencie... nic mi tak nie pomagało na zgagę jak imbir :)
2015-12-07 12:54
Ile czasu możemy przechowywać taki syrop imbirowy ?
Ania z AniaGotuje.pl
2015-12-07 13:08
Spokojnie może być przechowywany do 3 miesięcy. W lodówce do pół roku. Ważne, by szyjka butelki była zawsze czysta.
2015-12-07 12:58
Nie pomyślałam, że taki syrop można spokojnie dodawać do herbaty. Głupie skojarzenie z nazwą. Kusi mnie wykonanie i dodawanie łyżeczki do owocowej herbaty. Chociaż bardziej intryguje mnie napój z dodatkami aby imbiru nie wyrzucać. :)
Ania z AniaGotuje.pl
2015-12-07 13:09
Każda wersja jest super :-) Ten syrop też możesz użyć do napoju rozgrzewającego.
2017-12-12 13:27
Ten syrop po dodaniu do własnej roboty cytrynówki , z odrobina pieprzu smakuje jak lizak chupa chups !
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-12 13:29
ha ha.. serio! Super sposób na ciekawą słodkość :-)
2015-12-07 14:46
Pysznie to brzmi! Pozwolisz, że ukradnę sobie ten przepis do swojego przepisownika :-)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2015-12-07 18:18
Jak najbardziej :-)
2015-12-07 16:38
Przygarnąłbym taki syrop!
Ania z AniaGotuje.pl
2015-12-07 18:19
Zrób sobie swój syrop.. to bardzo proste :-)
2016-01-22 19:53
Syrop imbirowy lub imbir jest rewelacyjny do herbaty, zwłaszcza w zimowe wieczory.
Ania z AniaGotuje.pl
2016-01-23 13:48
Tak.. jest pyszny i zawsze pod ręką :-)
2017-11-02 19:20
Witam własciwości imbiru są niesamowite nie przez wszystkich jednak doceniane,syrop super tylko martwi mnie gotowanie go , przy temperaturze ponad 60 stopni traci szereg swoich dobrych wlasciwosci może się mylę, ale pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-03 15:22
Zgadza się.. trochę zawsze straci. Możesz ewentualnie zasypać cukrem obrane kawałki imbiru. Wymieszać całość i trzymać zamknięte w słoiku. Syrop sam się wytrąci. Trzeba go wówczas spożyć w ciągu 2 tygodni.
2018-05-07 05:57
Dzięki Aniu,
dokładnie tego szukałem,

Pozdrawiam
Grzesiek
-- Ania z AniaGotuje.pl Super.. pozdrawiam również 🙂
2018-10-06 15:21
Aniu. Przypadek sprawił, że znalazłem ten przepis na syrop z imbiru.
Wiem jak smakuje z miodem i cytryną, niestety mam nabyte uczulenie na cytrynę i w ogóle owoce cytrusowe. Więc przełykam ślinkę i z żalem omijam półkę z cytrusami. Rozszerz myśl na temat plastrów pokrojonych korzenia imbiru Jak grube one mają być pół centymetra czy mniej mam około 30 dekagram korzenia do Domyślam że wody około 200 l a nie 150 ale czy rzeczywiście trzeba aż godzinę gotować?
💐 💐 Pozdrawiam serdecznie Karol
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-06 17:37
Plasterki grubości około 2-3 mm. Gotuję długo, by cały sok wymieszał się w syropie a potem, by odparować nadmiar wody. 🙂
2018-10-10 19:16
Proporcje imbiru do wody i cukru są pomieszane. 200g imbiru i 250g cukru na 150ml wody? Coś za dużo tego imbiru albo za mało wody.. Robię teraz i strasznie dużo tego imbiru wyszło, nie zakrywa go. Chyba miało być 150g imbiru, 200g cukru i 250ml wody prędzej.
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-11 09:55
Wszystkie proporcje składników na syrop imbirowy są prawidłowe.