Syrop z imbiru
Gęsty, pachnący i bardzo zdrowy syrop, który postawisz sobie w kuchni i w każdej chwili będziesz mogła dodać do wody, herbaty, czy ciasta. Zapraszam po mój przepis na syrop z imbiru.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 2 godziny
Liczba porcji: około 250 ml
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
- 200 g korzenia imbiru
- 250 g cukru trzcinowego - 1 szklanka
- 150 ml wody
Syrop imbirowy
Do garnka wsyp cukier i zacznij lekko podgrzewać. Ja zdecydowałam się na ciemniejszy i bardziej palony syrop, dlatego podgrzewałam cukier tak długo, aż zrobił się ciemny. Ostrożnie wlej też wodę.
Korzenie imbiru umyj, dobrze osusz i razem ze skórą pokrój w plasterki. Dodaj do cukru. Zamieszaj i gotuj na małym ogniu pod przykrywką jedną godzinę.
Po godzinie zdejmij przykrywkę i gotuj syrop jeszcze godzinę co jakiś czas mieszając.
Odcedź plasterki imbiru a syrop wlej do słoiczka lub butelki z korkiem o pojemności około 250-300 ml.

Nie wyrzucaj od razu resztek imbiru. Zalej je gorącą wodą, dodaj plasterki pomarańczy, sok z cytryny, goździki i anyżek.. i ciesz się pysznym, zimowym, rozgrzewającym napojem.

Syrop można trzymać w ciemnym, chłodnym i suchym pomieszczeniu np. w spiżarce do 2 miesięcy. Po otwarciu trzymaj syrop w lodówce do 2 tygodni.
Smacznego.