Domowy syrop imbirowy

Domowy syrop imbirowy

Średnia 0.0 / 5 (0 głosów)     Oceń!

Gęsty, pachnący i bardzo zdrowy syrop, który postawisz sobie w kuchni i w każdej chwili będziesz mogła dodać do wody, herbaty, czy ciasta :-)

Gotowy syrop: około 250 ml

Składniki:
• 200 g korzenia imbiru
• 250 g cukru trzcinowego - 1 szklanka
• 150 ml wody

Go garnka wsyp cukier i zacznij lekko podgrzewać. Ja zdecydowałam się na ciemniejszy i bardziej palony syrop, dlatego podgrzewałam cukier tak długo, aż zrobił się ciemny. Ostrożnie wlej też wodę.

Korzenie imbiru umyj, dobrze osusz i razem ze skórą pokrój w plasterki. Dodaj do cukru. Zamieszaj i gotuj na małym ogniu pod przykrywką jedną godzinę.

Po godzinie zdejmij przykrywkę i gotuj syrop jeszcze godzinę co jakiś czas mieszając.

Odcedź plasterki imbiru a syrop wlej do słoiczka lub butelki z korkiem o pojemności około 250-300 ml.

domowy-syrop-imbirowy-1

Nie wyrzucaj od razu resztek imbiru. Zalej je gorącą wodą, dodaj plasterki pomarańczy, sok z cytryny, goździki i anyżek.. i ciesz się pysznym, zimowym, rozgrzewającym napojem :-)

domowy-syrop-imbirowy-2

Przechowywanie:
Syrop można trzymać w ciemnym, chłodnym i suchym pomieszczeniu np. w spiżarce do 2 miesięcy. Po otwarciu trzymaj syrop w lodówce do 2 tygodni.

Smacznego :-)

Pat
2015-12-07 11:52
Z imbirem należy uważać, szczególnie osoby z problemami z wątrobą i przewodami żółciowymi.
Ania
2015-12-07 12:04
Tak, to prawda. Dziękuję za ten komentarz.
Ola | Mikmok blog
2015-12-07 12:12
O, uwielbiam tego typu syropy - zawsze dodaję do czarnej herbaty - to moja słabość :) Fajnie, że ten jest gęsty, bo takie właśnie lubię najbardziej :)
Ania
2015-12-07 12:35
Olu, jest bardzo prosty do zrobienia i starcza na długo.. może się skusisz :-) ?
Kaśka - Poligon Domowy
2015-12-07 12:50
może zrobię szwagierce w prezencie... nic mi tak nie pomagało na zgagę jak imbir :)
Kasia
2015-12-07 12:54
Ile czasu możemy przechowywać taki syrop imbirowy ?
Ania
2015-12-07 13:08
Spokojnie może być przechowywany do 3 miesięcy. W lodówce do pół roku. Ważne, by szyjka butelki była zawsze czysta.
Katsunetka
2015-12-07 12:58
Nie pomyślałam, że taki syrop można spokojnie dodawać do herbaty. Głupie skojarzenie z nazwą. Kusi mnie wykonanie i dodawanie łyżeczki do owocowej herbaty. Chociaż bardziej intryguje mnie napój z dodatkami aby imbiru nie wyrzucać. :)
Ania
2015-12-07 13:09
Każda wersja jest super :-) Ten syrop też możesz użyć do napoju rozgrzewającego.
halmanmonika
2015-12-07 14:46
Pysznie to brzmi! Pozwolisz, że ukradnę sobie ten przepis do swojego przepisownika :-)
Ania
2015-12-07 18:18
Jak najbardziej :-)
Studenttezpotrafigotowac
2015-12-07 16:38
Przygarnąłbym taki syrop!
Ania
2015-12-07 18:19
Zrób sobie swój syrop.. to bardzo proste :-)
Piotr
2016-01-22 19:53
Syrop imbirowy lub imbir jest rewelacyjny do herbaty, zwłaszcza w zimowe wieczory.
Ania
2016-01-23 13:48
Tak.. jest pyszny i zawsze pod ręką :-)