Likier kawowy

Likier kawowy

Zapraszam po przepis na bardzo prosty domowy likier kawowy, który zrobisz w pięć minut i tylko z pięciu składników. Taki likier można podawać od razu po zrobieniu. 

- gotowy w 5 minut
- wystarczy wymieszać składniki
- wódkę można zastąpić spirytusem

Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: około 550 ml likieru

Kaloryczność kcal: 33 w 10 ml likieru

Składniki:
  • 250 ml wódki 40 lub 45 % - 1 szklanka (lub spirytus)
  • 370 g mleczka słodzonego zagęszczonego - 1 szklanka
  • 3 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej - instant
  • 5 łyżek gorącej wody o temperaturze do 95 stopni

Likier kawowy

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Mój likier kawowy jest bardzo delikatny, ponieważ szykuję go z użyciem wódki. Jeśli wolisz mocniejszy likier, to możesz zamienić wódkę na spirytus lub też użyć pół szklanki wódki i pół szklanki spirytusu rektyfikowanego 95 %. Likier kawowo mleczny z mojego przepisu można podawać od razu po zrobieniu. 

Likier kawowy, 1

Likier kawowy, 2

Likier kawowy przepis

Trzy płaskie łyżki ulubionej kawy rozpuszczalne instant (w proszku lub w granulkach) zalej pięcioma łyżkami bardzo gorącej wody. Zalecam zagotować wodę, a następnie odczekać minimum dwie minuty i dopiero taką wodą zalać kawę. Ponieważ tej kawy nie szykujemy po to, by ją wypić jak kawę klasyczną, to możemy ją rozpuścić nawet w wodzie o temperaturze 60, czy 70 stopni. Ważne, by mieszać kawę do momentu, gdy całkowicie rozpuści się w wodze. 

Do dowolnego szklanego naczynia wlej gęste mleko zagęszczone słodzone. Potrzebujesz jedną szklankę takiego mleka, czyli około 370 gramów. Sama używam praktycznie zawsze mleka zagęszczonego gostyńskiego w puszce (puszka 530 gramów, mleko 8 % tłuszczu). Możesz wybrać inne mleko, ale ma to być mleko zagęszczone słodzone. Do mleka wlej kawę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Całość mieszaj, aż powstanie Ci jednolity płyn. Nie trzeba nic podgrzewać i ubijać. 

Porada: Jeśli nie przepadasz za kawą instant, to można też zaparzyć około 60 ml mocnego espresso. Mleko słodzone zagęszczone da radę zamienić na mleko zagęszczone niesłodzone. Potrzebujesz wówczas jedną szklankę takiego mleka oraz od 100 do 200 gramów cukru (w zależności od tego, jak słodki likier lubisz). Jeśli szykuję likier kawowy z mleka niesłodzonego zagęszczonego, to do szklanki takiego mleka wsypuję około pół szklanki cukru i podgrzewam całość, aż do momentu, gdy cukier całkowicie rozpuści się w mleku. Cały czas mieszam zawartość rondelka na najniższej mocy palnika. Mleko z cukrem może się zagotować, jednak przed dodaniem do niego wódki, całość ma całkowicie przestygnąć. 

Likier kawowy, 3

Do naczynia z mieszanką kawy i mleka zagęszczonego słodzonego zacznij wlewać wódkę. Jedną szklankę wódki wlewam zawsze cienkim strumieniem. Jednocześnie powoli mieszam całość np. łyżką. Po dokładnym wymieszaniu likier kawowy jest gotowy i można go przelać np. do karafki. 

Porada: Mój likier kawowy na bazie wódki wychodzi dość delikatny. Jeśli ktoś woli mocniejszy smak likieru, to śmiało może wlać pół szklanki wódki oraz np. pół szklanki spirytusu, czy też całkowicie zamienić wódkę na spirytus. 

Likier kawowy, 4

Likier kawowy, 5

Likier kawowy można podać od razu po wymieszaniu ze sobą wszystkich składników. Przechowuj go zamknięty w karafce, czy nawet w zwykłym słoiku i trzymaj w chłodnej szafce lub w piwniczce. Przydatność do spożycia wynosi minimum trzy miesiące.

Średnia 4.8 / 5 (215 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Likier kawowy

Według Wikipedii likier to napój alkoholowy wysokoprocentowy o słodkim, owocowym smaku. Może być też likier o smaku korzennym albo korzenno-ziołowym. To też dość mocny alkohol, bo zawiera aż 23%–45%. Sklepowe likiery znamy raczej jako transparentne alkohole, tymczasem tutaj pokazuję jak zrobić domowy likier kawowy na wódce. To bardzo prosty przepis na likier kawowy i można oczywiście zrobić go dokładnie tak samo na spirytusie. Jeśli wiec wolisz mocniejsze alkohole, to zrób swój domowy likier kawowy na spirytusie. Wiele osób ostatnio wyszukuje takie hasła jak: likier kawowy drinki, czy też likier kawowy drink. Zainteresowanie domowymi nalewkami i słodkimi likierami wzrasta zimą. Najchętniej likier kawowy szykujemy na Święta oraz na Sylwestra. Wiele osób zastanawia się przez chwilę jak zrobić likier kawowy, jednak rezygnuje z tego, by zrobić samodzielnie likier z kawą, ponieważ uważa, że jest to trudne i wymaga wiele czasu i umiejętności. Mój przepis na likier kawowy zawiera tylko kilka składników. Przepis na likier kawowy jest tak prosty, że jego wykonanie zajmuje około pięciu minut. A do tego likier kawowy można pić od razu po zrobieniu. Do takiego likieru z kawą polecam podać np. kartofelki marcepanowe. Zapraszam też po przepis na zimowe orzeszki, czyli ciasteczka w kształcie orzechów włoskich. 

Likier kawowy przepis

Na likier kawowy przepisy są oczywiście bardzo różne. Są i takie bez nabiału, jednak ja bardzo lubię tę najprostszą z możliwych wersji, czyli likier kawowo mleczny na bazie mleczka zagęszczonego słodzonego. Używając go nie potrzebujesz już nic więcej. Taki domowy likier kawowy zdobisz tylko z mleczka, kawy i wódki lub spirytusu. Tak więc wpisując w wyszukiwarkę: likier kawowy jak zrobić zobaczycie bardzo dużo sposobów na likier kawowy. Mój przepis na likier kawowy jest chyba najprostszy. Aby go zrobić nie musisz nawet parzyć kawy. Wystarczy kawa rozpuszczalna. Nie trzeba gotować mleka z cukrem, ponieważ używamy gotowego mleczka zagęszczonego słodzonego. To super szybki sposób na likier kawowy. Bardzo gorąco polecam też coś bez alkoholu, ale również słodkie i z kawą. Kawa po bawarsku jest pyszna do ciasta. Ciekawa i deserowa jest nalewka z winogron, którą możesz zrobić nawet zimą z winogron z marketu. Jeśli chodzi o drinki, to może drink mimoza z cytrusów. Zapraszam po przepisy i powodzenia.