Likier kawowy
Zapraszam po przepis na bardzo prosty domowy likier kawowy, który zrobisz w pięć minut i tylko z pięciu składników. Taki likier można podawać od razu po zrobieniu.
- gotowy w 5 minut
- wystarczy wymieszać składniki
- wódkę można zastąpić spirytusem
Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: około 550 ml likieru
Kaloryczność kcal: 33 w 10 ml likieru
Składniki
- 250 ml wódki 40 lub 45 % - 1 szklanka (lub spirytus)
- 370 g mleczka słodzonego zagęszczonego - 1 szklanka
- 3 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej - instant
- 5 łyżek gorącej wody o temperaturze do 95 stopni
Likier kawowy
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Mój likier kawowy jest bardzo delikatny, ponieważ szykuję go z użyciem wódki. Jeśli wolisz mocniejszy likier, to możesz zamienić wódkę na spirytus lub też użyć pół szklanki wódki i pół szklanki spirytusu rektyfikowanego 95 %. Likier kawowo mleczny z mojego przepisu można podawać od razu po zrobieniu.
Likier kawowy przepis
Trzy płaskie łyżki ulubionej kawy rozpuszczalne instant (w proszku lub w granulkach) zalej pięcioma łyżkami bardzo gorącej wody. Zalecam zagotować wodę, a następnie odczekać minimum dwie minuty i dopiero taką wodą zalać kawę. Ponieważ tej kawy nie szykujemy po to, by ją wypić jak kawę klasyczną, to możemy ją rozpuścić nawet w wodzie o temperaturze 60, czy 70 stopni. Ważne, by mieszać kawę do momentu, gdy całkowicie rozpuści się w wodze.
Do dowolnego szklanego naczynia wlej gęste mleko zagęszczone słodzone. Potrzebujesz jedną szklankę takiego mleka, czyli około 370 gramów. Sama używam praktycznie zawsze mleka zagęszczonego gostyńskiego w puszce (puszka 530 gramów, mleko 8 % tłuszczu). Możesz wybrać inne mleko, ale ma to być mleko zagęszczone słodzone. Do mleka wlej kawę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Całość mieszaj, aż powstanie Ci jednolity płyn. Nie trzeba nic podgrzewać i ubijać.
Porada: Jeśli nie przepadasz za kawą instant, to można też zaparzyć około 60 ml mocnego espresso. Mleko słodzone zagęszczone da radę zamienić na mleko zagęszczone niesłodzone. Potrzebujesz wówczas jedną szklankę takiego mleka oraz od 100 do 200 gramów cukru (w zależności od tego, jak słodki likier lubisz). Jeśli szykuję likier kawowy z mleka niesłodzonego zagęszczonego, to do szklanki takiego mleka wsypuję około pół szklanki cukru i podgrzewam całość, aż do momentu, gdy cukier całkowicie rozpuści się w mleku. Cały czas mieszam zawartość rondelka na najniższej mocy palnika. Mleko z cukrem może się zagotować, jednak przed dodaniem do niego wódki, całość ma całkowicie przestygnąć.
Do naczynia z mieszanką kawy i mleka zagęszczonego słodzonego zacznij wlewać wódkę. Jedną szklankę wódki wlewam zawsze cienkim strumieniem. Jednocześnie powoli mieszam całość np. łyżką. Po dokładnym wymieszaniu likier kawowy jest gotowy i można go przelać np. do karafki.
Porada: Mój likier kawowy na bazie wódki wychodzi dość delikatny. Jeśli ktoś woli mocniejszy smak likieru, to śmiało może wlać pół szklanki wódki oraz np. pół szklanki spirytusu, czy też całkowicie zamienić wódkę na spirytus.
Likier kawowy można podać od razu po wymieszaniu ze sobą wszystkich składników. Przechowuj go zamknięty w karafce, czy nawet w zwykłym słoiku i trzymaj w chłodnej szafce lub w piwniczce. Przydatność do spożycia wynosi minimum trzy miesiące.