Ciasteczka kawowe

Ciasteczka kawowe

Niesamowicie proste i śliczne ciasteczka kawowe to super pomysł na szybki deser, który na każdym zrobi ogromne wrażenie. Przepis jest niezwykle prosty, więc zachęcam do pieczenia.

- tylko 10 minut szykowania
- świetne ciasteczka na prezent
- dla dzieci w wersji z kawą zbożową

Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia ciasta: 40 minut
Czas pieczenia ciastek: 10 minut
Liczba porcji: 58 mini ciastek

Kaloryczność kcal: 19 w 1 ciasteczku
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 100 g mąki pszennej tortowej - trochę ponad pół szklanki
  • 50 g masła - 1/4 kostki o wadze 200 g
  • 60 g cukru pudru - około 4 łyżki
  • 1 żółto średniego jajka
  • 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej - również zbożowej
  • 1 łyżka kakao - około 15 g
  • 1 łyżka gorącej wody

Ciasteczka „Ziarenka kawy”

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Pieczenie: 175 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 160 stopni z termoobiegiem.
Czas pieczenia: około 10 minut 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Zanim zaczniesz szykować ciastka, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Ciasteczka kawowe, 1

Ciastka kawowe

Do miski wsyp nie czubatą łyżkę kawy rozpuszczalnej (w wersji bez kofeiny może być też rozpuszczalna kawa zbożowa typu Inka). Wlej łyżkę gorącej wody i rozpuść w niej kawę. Taka ilość gorącej wody z kawą błyskawicznie stygnie w dużej misce, więc po kilku minutach możesz wsypać 100 gramów mąki pszennej tortowej lub też ewentualnie mąki pszennej typ. 550. Dodaj też: 60 gramów cukru pudru, czyli cztery nie czubate łyżki cukru pudru; 15 gramów surowego kakao (lekko czubata łyżka); 50 gramów zimnego masła, które polecam pokroić na małe kawałeczki; jedno żółtko jajka, które również może być prosto z lodówki.

Wszystkie składniki od razu rozcieram i krótko wyrabiam dłońmi w rękawiczkach kuchennych (w rękawiczkach masa tak szybko się nie ogrzewa od dłoni). W kilka minut mam już wyrobioną jednolitą kulę ciasta. Miskę z ciastem odkładam na 20 minut do lodówki (można miseczkę przykryć). 

Porada: Do ciasteczek kawowych będzie też pasować szczypta cynamonu lub też dwie kropelki aromatu rumowego. 

Ciasteczka kawowe, 2

Miskę z kulą ciasta wyjmij z lodówki. Przygotuj sobie blaszkę (może być z wyposażenia piekarnika, ale wybierz tę najcieńszą) i wyłóż ją papierem do pieczenia. 

Odrywaj kawałki ciasta wielkości mniejszego orzecha laskowego. Z każdego kawałka sprawnie formuj w dłoniach kulkę i od razu lekko ją roluj, by miała wydłużony kształt. Przy pomocy cienkiej wykałaczki wykonaj znaczące wgłębienie - po środku, wzdłuż wałeczka. W ten sposób uzyskasz kształt ziarenka kawy. Nie poszerzaj otworu, ponieważ w trakcie pieczenia ciasteczka jeszcze rosną a przedziałek się poszerza. Ciasteczka układaj obok siebie zachowując niewielkie odstępy. Z tej porcji ciasta wyszło mi równo 58 mini ciastek kawowych.

Ciasteczka kawowe, 3

Blaszkę z uformowanymi ciasteczkami polecam umieścić na 20 minut w lodówce, by ciasto lekko stężało. Dzięki chłodzeniu i umieszczeniu ciastek w dobrze nagrzanym piekarniku unikniesz częstego błędu, jakim jest rozlewanie się w trakcie pieczenia uformowanych ciastek. 

W trakcie chłodzenia ciasteczek można zacząć nagrzewać piekarnik. Ustaw 175 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub 160 stopni z funkcją termoobiegu. Blaszkę ze schłodzonymi ciasteczkami kawowymi umieść w nagrzanym piekarniku. Wybierz środkową półkę w piecu. Moje ciastka piekły się równo 10 minut w opcji z pieczeniem góra/dół. Obserwuj jednak ciastka, ponieważ Twój piekarnik może mieć mniejszą komorę i szybciej dopiekać ciasteczka (lub odwrotnie - ciastka będą się dłużej piekły, ponieważ gruba blacha na której leżą potrzebuje kilku minut, by się nagrzać). Być może będą gotowe już po 8 minutach pieczenia, a być może dopiero po 12 minutach.

Upieczone ciastka można od razu wyjąć z piekarnika. 
Ciasteczka kawowe, 4

Ciasteczka kawowe, 5

Od razu po upieczeniu ciasteczka kawowe będą miękkie. Jak tylko ostygną, zrobią się z wierzchu lekko chrupiące, zaś w środku będą mięciutkie (całe chrupiące robię wtedy, gdy są za długo pieczone). Po przestudzeniu polecam zawinąć je w papier śniadaniowy a następnie w zwykłą torbę lub woreczki śniadaniowe i przechowywać np. w chlebaku lub w szafce kuchennej. Nie jestem pewna jak długo zachowają świeżość, ponieważ u nas znikają wszystkie już w dniu pieczenia :)

Znasz może jakieś inne ciekawe ciasteczka, które robią na wszystkich wrażenie? Ja polecam co prawda nie ciasteczka, a ciasto jak żółty ser. Robi wrażenie i pięknie się prezentuje.

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (1028 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Ciasteczka kawowe

Uwielbiam piec różna ciasteczka, czy też rogaliki. Bardzo podoba mi się to, że zazwyczaj robi się je super szybko i nie potrzebujemy do ich zrobienia szukać w sklepach trudno dostępnych składników. Ciastka kawowe, które tym razem przygotowałam to niesamowity deser. Są to bowiem ciasteczka „ziarenka kawy”, ponieważ formujemy je tak, by wyglądały identycznie jak większa wersja ziaren kawy. Ciastka „ziarenka kawy” są banalne do zrobienia. Składniki do ich zrobienia pewnie każdy ma w swoim domu. Na zdjęciach kroków pokazałam, jak je uformować, co jest oczywiście super proste. To są ciasteczka o wyglądzie ziaren kawy, ponieważ w składnikach znajdziemy kawę rozpuszczalną. Aby ciasteczka kawowe były bardzo ciemne, to dodajemy jeszcze surowe kakao. Ciastka kawowe mogą jeść nie tylko dorośli, ponieważ kawę rozpuszczalną można śmiało zamienić na kawę zbożową, np. na popularną kawę Inka. Aby zrobić ciasteczka kawowe, wystarczy wyrobić razem wszystkie składniki a potem już tylko formować i piec te rewelacyjne ciasteczka. Jeszcze nie było osoby, która nie była w szoku, gdy je zobaczyła. Zapraszam po przepis na kawowe ciasteczka i życzę smacznego. Zobacz też moje inne przepisy na pyszny ciasteczka. Polecam między innymi amoniaczki, magdalenki i rogaliki z ciasta francuskiego. Smacznego!