Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kapusta z grzybami i śliwkami

Kapusta z grzybami i śliwkami

Świetny przepis na kapustę z dużą ilością grzybów oraz suszonymi śliwkami. To mój ulubiony bigos bez mięsa na słodko, który często szykuję na wigilijny stół. Kapusta z grzybami i suszonymi śliwkami.. czemu nie?

- super bigos bez mięsa
- kapustę można wykorzystać również jako farsz do pierogów
- bigos idealny na Święta i na co dzień

Czas przygotowania: 25 minut
Czas duszenia: 1 godzina
Liczba porcji: 1 kg 200 gramów bigosu

Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 70 g suszonych grzybów
  • 2 szklanki wody
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 7 łyżek oleju roślinnego
  • 100 g suszonych śliwek - 20 sztuk
  • przyprawy i zioła: 1 płaska łyżka pieprzu - lub mniej, po pół łyżeczki oregano i tymianku, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, łyżka cukru

Kapusta z grzybami i śliwkami

Zacznij od suszonych grzybów. 70 gramów suszonych grzybów umieść w rondelku i zalej jedną szklaną zimnej wody. Najlepiej zrobić to wieczorem i odstawić garnek z grzybami, by zmiękły przez noc. Garnek możesz zostawić w spiżarce lub nawet na blacie w kuchni. 

Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Na dużej, szerokiej patelni z grubym dnem zeszklij cebulę na oleju (całe 7 łyżek). Obierz i zetrzyj na grubych oczkach marchew i również dodaj do cebuli. Po chwili dodaj również suszone śliwki pokrojone w paski.

Po kilku minutach podsmażania na patelni umieść także grzyby raz z ciemną wodą w której się moczyły. Ja nie szatkuję drobniej grzybów, jednak jeśli wolisz mniejsze kawałki, to możesz to zrobić. 

Kapustę kiszoną dobrze odciśnij z wody. Jeśli jest bardzo kwaśna możesz ją raz przepłukać w zimnej wodzie, ponownie odcisnąć i poszatkować. Taką kapustę dodaj do reszty składników na patelni. Wlej szklankę wody. Całość posyp pieprzem oraz resztą przypraw i dobrze wszystko wymieszaj. 

Kapustę duś pod przykryciem, na średniej mocy palnika przez 40 minut lub dłużej - wedle gustu.

Kapusta z grzybami i śliwkami, 1

Kapusta z grzybami i śliwkami, 2

Po tym czasie zamieszaj całość raz jeszcze i spróbuj, czy bigos odpowiada Ci smakiem. Być może wolisz słodszy i dodasz trochę cukru, bądź zdecydujesz się na bardziej wyrazisty smak i wlejesz sos sojowy. 

Taką kapustę z grzybami z powodzeniem możesz posiekać drobniej nawet po przestudzeniu. Następnie podsmażyć raz jeszcze na oleju. Otrzymasz wówczas pyszny farsz do pierogów z kapustą i grzybami!
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (766 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kapusta z grzybami i śliwkami

Bardzo lubię eksperymentować w kuchni. Kapusta z soczewicą, czy kapusta z rydzami to jedne z moich ciekawszych przepisów z kiszoną kapustą w roli głównej. Do tego wegetariańskiego bigosu dodałam tym razem suszoną śliwkę. Powstała lekko słodka kapusta z grzybami i śliwką.. coś pysznego! Cudownie pyszna jest też moja ukochana kapusta z grochem. Bardzo tradycyjny na Wigilię jest też kompot wigilijny. Bardzo smaczne i popularne są też uszka wigilijne

Kapusta z grzybami i śliwkami do pierogów

Mój przepis na kapustę z grzybami i śliwkami można śmiało w prosty i szybki sposób przerobić na farsz. Taka kapusta z grzybami może zostać użyta jako farsz do krokietów, czy też właśnie wigilijnych pierogów z kapustą i grzybami i śliwkami.

Bigos wigilijny ze śliwkami

Bigos wigilijny z dodatkiem suszonych śliwek jest bardzo smaczny. Jeśli jednak wolisz bardziej tradycyjną kuchnię, to zapraszam.. idealna kapusta z grzybami.