Kapusta z grzybami i śliwkami

Kapusta z grzybami i śliwkami

Świetny przepis na kapustę z dużą ilością grzybów oraz suszonymi śliwkami. To mój ulubiony bigos bez mięsa, który często szykuję na wigilijny stół. Tę kapustę można też użyć jako farsz do pierogów. Wystarczy drobniej poszatkować grzyby i kapustę, wlać odrobinę więcej oleju i smażyć całość dodatkowo bez przykrycia przez 20 minut. 

- super bigos bez mięsa
- kapustę można wykorzystać również jako farsz do pierogów
- bigos idealny na Święta i na co dzień

Czas przygotowania: 25 minut
Czas duszenia: 1 godzina
Ilość porcji: 1 kg 200 gramów bigosu

Składniki:
  • 70 g suszonych grzybów
  • 2 szklanki wody
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 7 łyżek oleju roślinnego
  • 100 g suszonych śliwek - 20 sztuk
  • przyprawy i zioła: płaska łyżka pieprzu, po pół łyżeczki oregano i tymianku, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, łyżka cukru

GRZYBY SUSZONE
70 gramów suszonych grzybów umieść w rondelku i zalej jedną szklaną zimnej wody. Najlepiej zrobić to wieczorem i odstawić garnek z grzybami, by zmiękły przez noc. Garnek możesz zostawić w spiżarce lub nawet na blacie w kuchni. 

WYKONANIE
Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Na dużej, szerokiej patelni z grubym dnem zeszklij cebulę na oleju (całe 7 łyżek). Obierz i zetrzyj na grubych oczkach marchew i również dodaj do cebuli. Po chwili dodaj również suszone śliwki pokrojone w paski.

Po kilku minutach podsmażania na patelni umieść także grzyby raz z ciemną wodą w której się moczyły. Ja nie szatkuję drobniej grzybów, jednak jeśli wolisz mniejsze kawałki, to możesz to zrobić. 

Kapustę kiszoną dobrze odciśnij z wody. Jeśli jest bardzo kwaśna możesz ją raz przepłukać w zimnej wodzie, ponownie odcisnąć i poszatkować. Taką kapustę dodaj do reszty składników na patelni. Wlej szklankę wody. Całość posyp pieprzem oraz resztą przypraw i dobrze wszystko wymieszaj. 

Kapustę duś pod przykryciem, na średniej mocy palnika przez 40 minut. 

kapusta-z-grzybami-i-sliwkami-1

kapusta-z-grzybami-i-sliwkami-2

Po tym czasie zamieszaj całość raz jeszcze i spróbuj, czy bigos odpowiada Ci smakiem. Być może wolisz słodszy i dodasz trochę cukru, bądź zdecydujesz się na bardziej wyrazisty smak i wlejesz sos sojowy. 

Taką kapustę z grzybami z powodzeniem możesz posiekać drobniej nawet po przestudzeniu. Następnie podsmażyć raz jeszcze na oleju. Otrzymasz wówczas pyszny farsz do pierogów z kapustą i grzybami!

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (9 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Annn
2017-12-07 13:42
Bardzo ciekawy przepis, na pewno wypróbuje na święta.
Maciek
2017-12-07 23:50
Witam jestem startującym blogerem i bardzo spodobał mi się ten przepis.

Kapusta z grzybami i śliwkami

Uwielbiam tradycyjną kapustę z grzybami, jednak bardzo lubię też eksperymentować w kuchni. Kapusta z soczewicą, czy kapusta z rydzami to jedne z moich ciekawszych przepisów z kiszoną kapustą w roli głównej. Do tego wegetariańskiego bigosu dodałam tym razem suszoną śliwkę. Powstała lekko słodka kapusta z grzybami.. coś pysznego! 

Kapusta z grzybami do pierogów

Mój przepis na kapustę z grzybami i śliwkami można śmiało w prosty i szybki sposób przerobić na farsz. Taka kapusta z grzybami może zostać użyta jako farsz do krokietów, czy też właśnie wigilijnych pierogów z kapustą i grzybami.

Kapusta z grzybami i grochem

Byłam zaskoczona, gdy okazało się, że w domu rodzinnym mojego męża nie zna i nie jada się kapusty z grzybami i grochem, czy też po prostu kapusty z grochem. W moim domu taką kapustę mama szykowała na każde Święta.