Kapusta z soczewicą

Kapusta z soczewicą

Kapusta z soczewicą to alternatywna wersja dla tradycyjnej kapusty z grochem. Doskonały przepis na danie jednogarnkowe. Proste i przyjemne do zrobienia :-)

Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 10

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 1 kg dobrej kiszonej kapusty
  • 500 g dobrej zielonej soczewicy (sucha w paczkach)
  • 3 szklanki wody
  • 2 duże cebule
  • 5 łyżek masła klarowanego
  • 2 płaskie łyżeczki pieprzu
  • sol - opcjonalnie

Uwaga:
Dobra kapusta kiszona powinna mieć żółty odcień, zaś kapusta kwaszona (takiej nie chcemy) jest bardzo jasna, gdyż dodawany jest do niej ocet lub pałeczki kwasu mlekowego.

Kapusta z soczewicą przepis

Kapustę kiszoną opłucz. Jeśli jest bardzo mocno ukiszona, to przepłucz ją raz jeszcze. Dobrze odciśnij z wody i poszatkuj.

Kapustę umieść w dużym garnku, dodaj do niej przepłukaną soczewicę i zalej dwiema szklankami wody. Przykryj i gotuj na małej mocy palnika przez godzinę (ja kilka razy zamieszałam kapustę w garnku).

Po tym czasie dodaj trzecią szklankę wody i zacznij smażyć cebulę.

Cebulę posiekaj drobno (ja użyłam melaksera) i podsmażaj na maśle do zeszklenia. Całą zawartość patelni przelej do garnka z kapustą i soczewicą. Zamieszaj i gotuj całość już bez przykrywki. Dodaj pieprz (u mnie kapusta nie była mocno ukiszona, więc dodałam jeszcze łyżeczkę soli).

Gotuj wszystko łączenie około 1,5 godziny lub trochę dłużej.

Kapusta z soczewicą, 1

Kapusta z soczewicą, 2

Kapustę z soczewicą można po wystudzeniu mrozić. Ja swoją zamroziłam, by rozmrozić i podgrzać na Wigilię.

Zapraszam też po przepis kotlety z soczewicy oraz pasztet z soczewicy. Oba smaczne i ciekawe.

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (68 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷