Kapusta z soczewicą
Kapusta z soczewicą to alternatywna wersja dla tradycyjnej kapusty z grochem. Doskonały przepis na danie jednogarnkowe. Proste i przyjemne do zrobienia :-)
Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 10
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 1 kg dobrej kiszonej kapusty
- 500 g dobrej zielonej soczewicy (sucha w paczkach)
- 3 szklanki wody
- 2 duże cebule
- 5 łyżek masła klarowanego
- 2 płaskie łyżeczki pieprzu
- sol - opcjonalnie
Uwaga:
Dobra kapusta kiszona powinna mieć żółty odcień, zaś kapusta kwaszona (takiej nie chcemy) jest bardzo jasna, gdyż dodawany jest do niej ocet lub pałeczki kwasu mlekowego.
Kapusta z soczewicą przepis
Kapustę kiszoną opłucz. Jeśli jest bardzo mocno ukiszona, to przepłucz ją raz jeszcze. Dobrze odciśnij z wody i poszatkuj.
Kapustę umieść w dużym garnku, dodaj do niej przepłukaną soczewicę i zalej dwiema szklankami wody. Przykryj i gotuj na małej mocy palnika przez godzinę (ja kilka razy zamieszałam kapustę w garnku).
Po tym czasie dodaj trzecią szklankę wody i zacznij smażyć cebulę.
Cebulę posiekaj drobno (ja użyłam melaksera) i podsmażaj na maśle do zeszklenia. Całą zawartość patelni przelej do garnka z kapustą i soczewicą. Zamieszaj i gotuj całość już bez przykrywki. Dodaj pieprz (u mnie kapusta nie była mocno ukiszona, więc dodałam jeszcze łyżeczkę soli).
Gotuj wszystko łączenie około 1,5 godziny lub trochę dłużej.
Kapustę z soczewicą można po wystudzeniu mrozić. Ja swoją zamroziłam, by rozmrozić i podgrzać na Wigilię.
Zapraszam też po przepis kotlety z soczewicy oraz pasztet z soczewicy. Oba smaczne i ciekawe. Polecam też super pyszne paszteciki wigilijne.
Smacznego!