Kapusta z soczewicą
Gotujecie czasem kapustę z grochem? Dla niektórych z Was jest to tradycyjne danie, które pojawia się na Wigilijnym stole. Moja Mama zawsze gotowała właśnie taką kapustę.. a ja pomyślałam, że trochę unowocześnię ten przepis :-)
Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: 10
Dieta: wegetariańska
- 1 kg dobrej kiszonej kapusty
- 500 g dobrej zielonej soczewicy (sucha w paczkach)
- 3 szklanki wody
- 2 duże cebule
- 5 łyżek masła klarowanego
- 2 płaskie łyżeczki pieprzu
- sol - opcjonalnie
Uwaga:
Dobra kapusta kiszona powinna mieć żółty odcień, zaś kapusta kwaszona (takiej nie chcemy) jest bardzo jasna, gdyż dodawany jest do niej ocet lub pałeczki kwasu mlekowego.
Kapustę kiszoną opłucz. Jeśli jest bardzo mocno ukiszona, to przepłucz ją raz jeszcze. Dobrze odciśnij z wody i poszatkuj.
Kapustę umieść w dużym garnku, dodaj do niej przepłukaną soczewicę i zalej dwiema szklankami wody. Przykryj i gotuj na małej mocy palnika przez godzinę (ja kilka razy zamieszałam kapustę w garnku).
Po tym czasie dodaj trzecią szklankę wody i zacznij smażyć cebulę.
Cebulę posiekaj drobno (ja użyłam melaksera) i podsmażaj na maśle do zeszklenia. Całą zawartość patelni przelej do garnka z kapustą i soczewicą. Zamieszaj i gotuj całość już bez przykrywki. Dodaj pieprz (u mnie kapusta nie była mocno ukiszona, więc dodałam jeszcze łyżeczkę soli).
Gotuj wszystko łączenie około 1,5 godziny lub trochę dłużej.


Kapustę z soczewicą można po wystudzeniu mrozić. Ja swoją zamroziłam, by rozmrozić i podgrzać na Wigilię :-)
Smacznego!