Kapusta z soczewicą

Kapusta z soczewicą

Gotujecie czasem kapustę z grochem? Dla niektórych z Was jest to tradycyjne danie, które pojawia się na Wigilijnym stole. Moja Mama zawsze gotowała właśnie taką kapustę.. a ja pomyślałam, że trochę unowocześnię ten przepis :-)

Reklama

Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: 10

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 1 kg dobrej kiszonej kapusty
  • 500 g dobrej zielonej soczewicy (sucha w paczkach)
  • 3 szklanki wody
  • 2 duże cebule
  • 5 łyżek masła klarowanego
  • 2 płaskie łyżeczki pieprzu
  • sol - opcjonalnie


Uwaga:
Dobra kapusta kiszona powinna mieć żółty odcień, zaś kapusta kwaszona (takiej nie chcemy) jest bardzo jasna, gdyż dodawany jest do niej ocet lub pałeczki kwasu mlekowego.

Kapustę kiszoną opłucz. Jeśli jest bardzo mocno ukiszona, to przepłucz ją raz jeszcze. Dobrze odciśnij z wody i poszatkuj.

Kapustę umieść w dużym garnku, dodaj do niej przepłukaną soczewicę i zalej dwiema szklankami wody. Przykryj i gotuj na małej mocy palnika przez godzinę (ja kilka razy zamieszałam kapustę w garnku).

Po tym czasie dodaj trzecią szklankę wody i zacznij smażyć cebulę.

Cebulę posiekaj drobno (ja użyłam melaksera) i podsmażaj na maśle do zeszklenia. Całą zawartość patelni przelej do garnka z kapustą i soczewicą. Zamieszaj i gotuj całość już bez przykrywki. Dodaj pieprz (u mnie kapusta nie była mocno ukiszona, więc dodałam jeszcze łyżeczkę soli).

Gotuj wszystko łączenie około 1,5 godziny lub trochę dłużej.

Kapusta z soczewicą, 1

Kapusta z soczewicą, 2

Kapustę z soczewicą można po wystudzeniu mrozić. Ja swoją zamroziłam, by rozmrozić i podgrzać na Wigilię :-)

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (7 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/13754

Komentarze

2017-01-08 09:18
Pyszne! Uwielbiam kapustę z grochem, ta też mi posmakowała. Polecam.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-08 10:43
Świetnie Elu.. też bardzo ją lubię, bo jest delikatniejsza niż tradycyjna z grzybami :-)
2016-12-08 12:31
Uwielbiam tego typu potrawy. Kocham kapustę w każdej postaci, ale z soczewicą jeszcze nie próbowałam. Na pewno jest smaczna i kto wie, być może na święta przygotuje żeby zaskoczyć rodzinkę :)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-08 13:54
Warto spróbować Karolino, polecam :-)
2016-12-08 13:08
Nie przepadam generalnie za kapustą tego typu poza pierogami, ale zaintrygowałaś mnie :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-08 13:54
:-) :-)
2016-12-08 14:05
Kiedy widzę takie danie wiem, że jest zima i takie dania sprawdzają się najlepiej :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-08 14:44
To prawda Agnieszko :-)