Kapusta z soczewicą

Kapusta z soczewicą

Średnia 5.0 / 5 (1 głosów)     Oceń!

Gotujecie czasem kapustę z grochem? Dla niektórych z Was jest to tradycyjne danie, które pojawia się na Wigilijnym stole.

Moja Mama zawsze gotowała właśnie taką kapustę.. a ja pomyślałam, że trochę unowocześnię ten przepis :-)

Zapraszam!

Czas przygotowywania: do 25 minut
Czas gotowania: min. 1,5 h
Ilość porcji: min. 10

Składniki:
1 kg dobrej kiszonej kapusty
• 500 g dobrej zielonej soczewicy (sucha w paczkach)
• 3 szklanki wody
• 2 duże cebule
• 5 łyżek masła klarowanego
• 2 płaskie łyżeczki pieprzu
• sol - opcjonalnie


Uwaga:
Dobra kapusta kiszona powinna mieć żółty odcień, zaś kapusta kwaszona (takiej nie chcemy) jest bardzo jasna, gdyż dodawany jest do niej ocet lub pałeczki kwasu mlekowego.

Kapustę kiszoną opłucz. Jeśli jest bardzo mocno ukiszona, to przepłucz ją raz jeszcze. Dobrze odciśnij z wody i poszatkuj.

Kapustę umieść w dużym garnku, dodaj do niej przepłukaną soczewicę i zalej dwiema szklankami wody. Przykryj i gotuj na małej mocy palnika przez godzinę (ja kilka razy zamieszałam kapustę w garnku).

Po tym czasie dodaj trzecią szklankę wody i zacznij smażyć cebulę.

Cebulę posiekaj drobno (ja użyłam melaksera) i podsmażaj na maśle do zeszklenia. Całą zawartość patelni przelej do garnka z kapustą i soczewicą. Zamieszaj i gotuj całość już bez przykrywki. Dodaj pieprz (u mnie kapusta nie była mocno ukiszona, więc dodałam jeszcze łyżeczkę soli).

Gotuj wszystko łączenie około 1,5 godziny lub trochę dłużej.

kapusta-z-soczewica-1

kapusta-z-soczewica-2

Kapustę z soczewicą można po wystudzeniu mrozić. Ja swoją zamroziłam, by rozmrozić i podgrzać na Wigilię :-)

Smacznego!

Karolina
2016-12-08 12:31
Uwielbiam tego typu potrawy. Kocham kapustę w każdej postaci, ale z soczewicą jeszcze nie próbowałam. Na pewno jest smaczna i kto wie, być może na święta przygotuje żeby zaskoczyć rodzinkę :)
Ania
2016-12-08 13:54
Warto spróbować Karolino, polecam :-)
jogosfera
2016-12-08 13:08
Nie przepadam generalnie za kapustą tego typu poza pierogami, ale zaintrygowałaś mnie :)
Ania
2016-12-08 13:54
:-) :-)
Agnieszka - Polska Zupa
2016-12-08 14:05
Kiedy widzę takie danie wiem, że jest zima i takie dania sprawdzają się najlepiej :)
Ania
2016-12-08 14:44
To prawda Agnieszko :-)
Ela
2017-01-08 09:18
Pyszne! Uwielbiam kapustę z grochem, ta też mi posmakowała. Polecam.
Ania
2017-01-08 10:43
Świetnie Elu.. też bardzo ją lubię, bo jest delikatniejsza niż tradycyjna z grzybami :-)