Kapusta kiszona gotowana na słodko

Kapusta kiszona gotowana na słodko

Bardzo prosty przepis na delikatną, słodką kapustę kiszoną gotowaną. Minimalna ilość składników i bez zasmażania.

Taka kapusta to świetny dodatek do tradycyjnych obiadów bazujących na gotowanych kaszach lub ziemniakach z mięsem.

Czas przygotowywania: 5 minut
Czas gotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
• 400 g odciśniętej kapusty kiszonej
• 5 kulek ziela angielskiego
• 2 małe liście laurowe
• szklanka wody
• łyżka oleju roślinnego
• 2 płaskie łyżki cukru

Kapustę kiszoną przepłucz 2-3 razy i bardzo dobrze odciśnij. Poszatkuj i umieść w garnku. Wlej szklankę wody, dodaj liście laurowe, ziele i olej. Ustaw średnią moc palnika i przykryj kapustę przykrywką.

Kapustę gotuj pod przykryciem 30 minut. Kilka razy zamieszaj ją w trakcie gotowania. Pod koniec zdejmij przykrywkę, dodaj cukier i mieszaj minutę. Kapusta jest już gotowa :-)

kapusta-kiszona-gotowana-na-slodko-1

Smacznego :-)

 

Karolina
2017-01-02 17:42
Uwielbiam wszelkie surówki z użyciem kapusty kiszonej, szczególnie do mięs z sosami. O takiej opcji jeszcze nie słyszałam, ale z chęcią spróbuję, bo brzmi smakowicie! :)
Ania
2017-01-02 17:48
Dziękuję i zapraszam do gotowania :-)
Patrycja Janicka
2017-01-03 20:29
Na słodko jeszcze nie jadłam, rzeczywiście może być dobra :)
Ania
2017-01-03 20:46
Polecam Patrycjo :-)