Kapusta kiszona gotowana na słodko
Bardzo prosty przepis na delikatną, słodką kapustę kiszoną gotowaną. Minimalna ilość składników i bez zasmażania. Taka kapusta to świetny dodatek do tradycyjnych obiadów bazujących na gotowanych kaszach lub ziemniakach z mięsem.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 400 g odciśniętej kapusty kiszonej
- 5 kulek ziela angielskiego
- 2 małe liście laurowe
- szklanka wody
- łyżka oleju roślinnego
- 2 płaskie łyżki cukru
Kapustę kiszoną przepłucz 2-3 razy i bardzo dobrze odciśnij. Poszatkuj i umieść w garnku. Wlej szklankę wody, dodaj liście laurowe, ziele i olej. Ustaw średnią moc palnika i przykryj kapustę przykrywką.
Kapustę gotuj pod przykryciem 30 minut. Kilka razy zamieszaj ją w trakcie gotowania. Pod koniec zdejmij przykrywkę, dodaj cukier i mieszaj minutę. Kapusta jest już gotowa :-)
Polecam również moje trzy inne przepisy. Kapusta kiszona, kapusta kiszona zasmażana i kapusta zasmażana :)
Smacznego :-)