Kapusta kiszona gotowana na słodko

Kapusta kiszona gotowana na słodko

Bardzo prosty przepis na delikatną, słodką kapustę kiszoną gotowaną. Minimalna ilość składników i bez zasmażania. Taka kapusta to świetny dodatek do tradycyjnych obiadów bazujących na gotowanych kaszach lub ziemniakach z mięsem.

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 400 g odciśniętej kapusty kiszonej
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 małe liście laurowe
  • szklanka wody
  • łyżka oleju roślinnego
  • 2 płaskie łyżki cukru

Kapustę kiszoną przepłucz 2-3 razy i bardzo dobrze odciśnij. Poszatkuj i umieść w garnku. Wlej szklankę wody, dodaj liście laurowe, ziele i olej. Ustaw średnią moc palnika i przykryj kapustę przykrywką.

Kapustę gotuj pod przykryciem 30 minut. Kilka razy zamieszaj ją w trakcie gotowania. Pod koniec zdejmij przykrywkę, dodaj cukier i mieszaj minutę. Kapusta jest już gotowa :-)

Kapusta kiszona gotowana na słodko, 1

Smacznego :-)

 

Średnia 4.7 / 5 (30 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷