Tradycyjna kapusta z grzybami

Tradycyjna kapusta z grzybami

Bardzo stary, tradycyjny przepis na kapustę z grzybami leśnymi. Polecam na Wigilijny stół.. i nie tylko :-)

Czas przygotowywania: moczenie min 6 h + duszenie 1 h
Ilość porcji: około 12

Składniki:
• 1 kg kiszonej kapusty (już po odciśnięciu wody)
• 50 g suszonych grzybów (u mnie borowiki)
• 2 szklanki wody
• 1 duża cebula
• 4 łyżki oleju rzepakowego
• pieprz, cukier i ewentualnie sól

Suszone grzyby zalej szklaną wody i odstaw w chłodne miejsce na min. 6 h. Ja swoje moczyłam całą noc.

Po moczeniu grzyby razem z wodą gotuj 15 minut w małym rondelku, na małej mocy palnika. Odstaw.

Kapustę kiszoną przepłucz 1-2 razy (u mnie raz) i bardzo dobrze odciśnij. Poszatkuj i umieść w garnku. Wlej szklankę wody, ustaw średnią moc palnika i przykryj przykrywką.

W tym czasie obierz i poszatkuj drobno cebulę. Podsmażaj ją na patelni około 10 minut i dodaj do kapusty razem z olejem.

Od grzybów odcedź wodę i wlej ją do kapusty. Całość zamieszaj i gotuj dalej. Poszatkuj grzyby i dodaj do kapusty po około 30 minutach gotowania. Co jakiś czas mieszaj. Kapustę gotuj łącznie około 50-60 minut.

Na koniec dopraw wedle uznania. Ja dodałam płaską łyżkę cukru oraz płaską łyżeczkę pieprzu.

tradycyjna-kapusta-z-grzybami-1

tradycyjna-kapusta-z-grzybami-2

Gorącą kapustę możesz zamknąć w słoiki i po wystudzeniu trzymać w lodówce do 5 dni. Kapustę możesz również zamrozić.
Najlepsza następnego dnia po podsmażeniu :-)

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-12-20 22:41
Pychotka taka kapustka z grzybami :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-12-21 11:34
Oj tak. uwielbiam ją :-)