Tradycyjna kapusta z grzybami
Bardzo stary, tradycyjny przepis na kapustę z grzybami leśnymi. Polecam na Wigilijny stół.. i nie tylko :-)
Czas przygotowania: 6 godzin
Czas duszenie: 1 godzina
Liczba porcji: 12
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
- 1 kg kiszonej kapusty (już po odciśnięciu wody)
- 50 g suszonych grzybów (u mnie borowiki)
- 2 szklanki wody
- 1 duża cebula
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz, cukier i ewentualnie sól
Suszone grzyby zalej szklaną wody i odstaw w chłodne miejsce na min. 6 h. Ja swoje moczyłam całą noc.
Po moczeniu grzyby razem z wodą gotuj 15 minut w małym rondelku, na małej mocy palnika. Odstaw.
Kapustę kiszoną przepłucz 1-2 razy (u mnie raz) i bardzo dobrze odciśnij. Poszatkuj i umieść w garnku. Wlej szklankę wody, ustaw średnią moc palnika i przykryj przykrywką.
W tym czasie obierz i poszatkuj drobno cebulę. Podsmażaj ją na patelni około 10 minut i dodaj do kapusty razem z olejem.
Od grzybów odcedź wodę i wlej ją do kapusty. Całość zamieszaj i gotuj dalej. Poszatkuj grzyby i dodaj do kapusty po około 30 minutach gotowania. Co jakiś czas mieszaj. Kapustę gotuj łącznie około 50-60 minut.
Na koniec dopraw wedle uznania. Ja dodałam płaską łyżkę cukru oraz płaską łyżeczkę pieprzu.


Gorącą kapustę możesz zamknąć w słoiki i po wystudzeniu trzymać w lodówce do 5 dni. Kapustę możesz również zamrozić.
Najlepsza następnego dnia po podsmażeniu :-)
Smacznego!