Kapusta na ciepło z rydzami

Kapusta na ciepło z rydzami

Bardzo uniwersalny przepis na kapustę na ciepło z rydzami.

- Można ją jeść jako samodzielne danie
- Użyć jako farszu na domowe pierogi
- Podawać do obiadu np. do kotletów schabowych

Rydze można zamrozić jesienią i wykorzystać do tego dania w dowolnym monnecie.. nawet do zrobienia kapusty na Wigilię, czy też do Świątecznych pierogów. Rydze można zastąpić również innymi grzybami leśnymi oraz pieczarkami. 

Jadacie rydze? ;-)

Czas przygotowania: 25 minut
Czas duszenia: 1 godzina 5 minut
Ilość porcji: ponad 1 kg

Składniki:
  • 700 g kapusty kiszonej
  • 400 g rydzy
  • 1 średnia cebula cukrowa
  • 2 x 5 łyżek oleju np. z pestek winogron
  • łyżka cukru
  • łyżeczka pieprzu
  • pół szklanki wody

Kapustę kiszoną przełóż do dużej miski. Przepłucz ją 1-2 razy (w zależności od tego czy jest bardzo kwaśna) i bardzo dobrze odciśnij z soku. Jeśli planujesz wykorzystać ten przepis do zrobienia pierogów dodatkowo poszatkuj drobno kapustę. 

Rydze świeże dobrze umyj i oczyść. Następnie dokładnie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w cienkie plasterki. Tutaj tak samo jak z kapustą - pokrój je drobniej jeśli planujesz farsz do pierogów. Rydze mrożone należy wyjąć wcześniej z zamrażarki i pozwolić im się naturalnie rozmrozić. Odlać glazurę i osuszyć.

Na dużą patelnię lub wok wylej połowę oleju - 5 łyżek. Dodaj poszatkowaną drobno cebulę oraz grzyby. Całość podsmażaj na średniej mocy palnika przez 20 minut. Dodaj kapustę, resztę oleju oraz pieprz i dobrze wszystko wymieszaj. Podsmażaj kolejne 20 minut. Następnie wlej pół szklanki wody oraz dodaj cukier. Zamieszaj, przykryj przykrywką i duś kapustę przez 20-30 minut - do miękkości kapusty. 

kapusta-na-cieplo-z-rydzami-1

Ja dodatkowo nie dosalam kapusty na ciepło. Jest to jednak kwestia gustu i upodobań smakowych. 

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (10 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl