Jak zrobić sos francuski Mornay

Jak zrobić sos francuski Mornay

Bardzo prosty i bardzo szybki do zrobienia jasny sos francuski. To tylko kilka łatwo dostępnych składników.

Sos idealny jest do:
gotowanych szparagów
- białego mięsa np. kurczak pieczony
- jajek na twardo oraz w koszulkach
- gotowanych i pieczonych ryb (dorsz pieczony)
- pulpetów z kurczaka i ryb

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 30 g masła - 2 łyżki
  • 30 g mąki - 1 czubata łyżka
  • 200 ml mleka (około 3/4 szklanki)
  • 50 g dowolnego żółtego sera np. ementaler
  • po pół płaskiej łyzeczki soli i pieprzu

W rondelku roztop masło. Dodaj mąkę i mieszaj aż powstanie jasna zasmażka. Od razu wlej zimne mleko. Dodaj sól i pieprz i mieszaj dalej aż całość się zagotuje.

Sos powinien zacząć gęstnieć. Po 2 minutach dodaj starty ser. Zamieszaj i gotowe.

Jak zrobić sos francuski Mornay, 1

Jak zrobić sos francuski Mornay, 2

Podawaj od razu np. z gotowanymi szparagami.
Uwaga - tego sosu nie podgrzewa się drugi raz!

Jak zrobić sos francuski Mornay, 3

Inspirację na przepis znalazłam w starej książce z 1988 roku "Kuchnia francuska na co dzień i od święta"
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (56 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2017-04-28 16:32
Nigdy nie robiłam takiego sosu, ale chyba się odważę. Mam solidny przepis, to teraz musi się udać;)
2018-05-26 13:23
To jest najlepszy sos do szparagów jaki jadlam❤️
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo mi miło!
2019-03-24 22:09
Sos w smaku bardzo smaczny🙂 tylko zastanawia mnie konsystencja bo wyszedł mi gęsty jak budyń albo bardziej - łyżka stoi . Czy taki ma być? Czy następnym razem dodać więcej mleka lub mniej mąki?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak Karolino.. jedno z dwojga 👍
2019-05-01 15:29
Sos jest zbyt mdły do delikatnych szparagów.
Reklama
2019-05-14 12:37
Pycha 😋 sos👌👌👌
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-06-05 18:05
Pyszny, dziekuje za przepis dalam troche wiecej Sera mozzarella i wyszlo rewelacyjnie
-- Ania z AniaGotuje.pl 🔥👌👏️
2019-06-10 19:12
Sos jest pyszny do szparagow , ale tak samo dobrze smakuje do naleśnikow ze szpinakiem 😀
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję Izo 😀