Sos francuski
Bardzo prosty i bardzo szybki do zrobienia jasny sos francuski. To tylko kilka łatwo dostępnych składników.
Sos idealny jest do:
- szparagi zielone
- białego mięsa np. kurczak pieczony
- jajka na twardo
- gotowanych i pieczonych ryb - dorsz pieczony
- pulpety z indyka
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 30 g masła - 2 łyżki
- 30 g mąki - 1 czubata łyżka
- 200 ml mleka (około 3/4 szklanki)
- 50 g dowolnego żółtego sera np. ementaler
- po pół płaskiej łyzeczki soli i pieprzu
Jak zrobić sos
W rondelku roztop masło. Dodaj mąkę i mieszaj aż powstanie jasna zasmażka. Od razu wlej zimne mleko. Dodaj sól i pieprz i mieszaj dalej aż całość się zagotuje.
Sos powinien zacząć gęstnieć. Po 2 minutach dodaj starty ser. Zamieszaj i gotowe.
Podawaj od razu np. z gotowanymi szparagami.
Uwaga - tego sosu nie podgrzewa się drugi raz!
Sos mornay gotowy. Smacznego!
Inspirację na przepis znalazłam w starej książce z 1988 roku "Kuchnia francuska na co dzień i od święta"