Sos francuski

Sos francuski

Bardzo prosty i bardzo szybki do zrobienia jasny sos francuski. To tylko kilka łatwo dostępnych składników.

Sos idealny jest do:
szparagi zielone
- białego mięsa np. kurczak pieczony
- jajka na twardo
- gotowanych i pieczonych ryb - dorsz pieczony
- pulpety z indyka

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 30 g masła - 2 łyżki
  • 30 g mąki - 1 czubata łyżka
  • 200 ml mleka (około 3/4 szklanki)
  • 50 g dowolnego żółtego sera np. ementaler
  • po pół płaskiej łyzeczki soli i pieprzu

Jak zrobić sos

W rondelku roztop masło. Dodaj mąkę i mieszaj aż powstanie jasna zasmażka. Od razu wlej zimne mleko. Dodaj sól i pieprz i mieszaj dalej aż całość się zagotuje.

Sos powinien zacząć gęstnieć. Po 2 minutach dodaj starty ser. Zamieszaj i gotowe.

Sos francuski, 1

Sos francuski, 2

Podawaj od razu np. z gotowanymi szparagami.
Uwaga - tego sosu nie podgrzewa się drugi raz!

Sos francuski, 3

Sos mornay gotowy. Smacznego!

Inspirację na przepis znalazłam w starej książce z 1988 roku "Kuchnia francuska na co dzień i od święta"

Średnia 4.8 / 5 (60 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷