Jak zrobić sos francuski Mornay

Jak zrobić sos francuski Mornay

Bardzo prosty i bardzo szybki do zrobienia jasny sos francuski. To tylko kilka łatwo dostępnych składników.

Sos idealny jest do:
gotowanych szparagów
- białego mięsa np. pieczonego kurczaka
- jajek na twardo oraz w koszulkach
- gotowanych i pieczonych ryb
- pulpetów z kurczaka i ryb

Czas przygotowywania: do 20 minut
Ilość sosu: 4 porcje

Składniki:
30 g masła - 2 łyżki
• 30 g mąki - 1 czubata łyżka
• 200 ml mleka (około 3/4 szklanki)
• 50 g dowolnego żółtego sera np. ementaler
• po pół płaskiej łyzeczki soli i pieprzu


W rondelku roztop masło. Dodaj mąkę i mieszaj aż powstanie jasna zasmażka. Od razu wlej zimne mleko. Dodaj sól i pieprz i mieszaj dalej aż całość się zagotuje.

Sos powinien zacząć gęstnieć. Po 2 minutach dodaj starty ser. Zamieszaj i gotowe.

jak-zrobic-sos-francuski-mornay-1

jak-zrobic-sos-francuski-mornay-2

Podawaj od razu np. z gotowanymi szparagami.
Uwaga - tego sosu nie podgrzewa się drugi raz!

jak-zrobic-sos-francuski-mornay-3

Inspirację na przepis znalazłam w starej książce z 1988 roku "Kuchnia francuska na co dzień i od święta"
Smacznego!

Ania
2017-04-28 16:32
Nigdy nie robiłam takiego sosu, ale chyba się odważę. Mam solidny przepis, to teraz musi się udać;)