Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie są bardzo popularne głownie na Ukrainie i w Polsce. Błędnie zakłada się, że pochodzą z Rosji. Ten prosty i sprawdzony przepis na pyszne pierogi ruskie jest moim ulubionym.

Pierożki najlepiej smakują okraszone podsmażaną na maśle klarowanym cebulą. Niektórzy jednak wolą je ze śmietaną, czy też z kminkiem.

A Wy jak jadacie pierogi ruskie?

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas gotowania: 20 minut
Ilość porcji: do 60 pierogów

Składniki na ciasto na pierogi

  • 500 g mąki pszennej np. typ 500
  • szklanka gorącej wody - 250 ml
  • 4 łyżki oleju - 50 ml
  • pół łyżeczki soli

Składniki na farsz

  • 300 g twarogu półtłustego
  • duża cebula
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu

Dodatkowo do okraszenia pierogów: cebula pokrojona w piórka lub szatkowana, zeszklona na maśle, kwaśna śmietana lub rozpuszczone masło z kminkiem 

FARSZ DO PIEROGÓW RUSKICH
Obierz około 650-700 gramów ziemniaków i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odlej wodę, dokładnie osusz i zmiel ziemniaki lub ubij tłuczkiem na puree. Powinno Ci wyjść nie więcej niż 500 gramów masy ziemniaczanej. Puree odstaw do przestudzenia.

Cebulę poszatkuj drobno i zeszklij na maśle klarowanym. 

Twaróg zmiel w maszynce. Możesz użyć twarogu z kubełka, jednak nawet najlepsze twarogi kubełkowe nie dorównają gęstością twarogom mielonym w domu. 

Masę ziemniaczaną, zmielony twaróg, zeszkloną z masłem cebulę oraz sól i pieprz wymieszaj razem w jednej misce. 

CIASTO NA PIEROGI I LEPIENIE
Przygotuj ciasto według przepisu na ciasto na pierogi ruskie

Gotową kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania. Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części. Dwa kawałki odłóż na bok.

Jeden kawałek rozwałkuj cienko na stolnicy. Wycinaj kółka. Każdą sztukę dodatkowo rozciągaj jeszcze w dłoniach. Na środek nakładaj farsz na pierogi ruskie. Pierogi składaj na pół i sklejaj boki. Pierogi układaj obok siebie na stolnicy. Aby oczekujące na gotowanie pierogi nie schły, przykryj je lekko wilgotną bawełnianą ściereczką. 

pierogi-ruskie-1
Każdą serię umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyławiaj po 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię W ten sposób ugotuj wszystkie pierogi. 

pierogi-ruskie-2

pierogi-ruskie-3
Gotowe pierogi ruskie polałam masłem klarowanym z zeszkloną cebulą. 

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (9 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Zuza
2017-12-06 15:08
wieki nie jadłam pierogów ruskich... muszę w końcu zrobić. Tylko ostatnio zbyt chłodne i wilgotne powietrze i mleko na ser nie chce mi kisnąć :( trzeba będzie zacząć zakwaszać
Magdalena
2017-12-06 20:57
uwielbiam ruskie pierogi :)
emi
2017-12-07 11:23
Uwielbiam pierogi , ale wole z kapustą i pieczarkami
Candy Pandas
2017-12-07 12:03
Chociaż wolimy z serem na słodko to ruskimi też nie pogardzimy :D

Pierogi ruskie z czym są

Nie każdy wie, że pierogi ruskie pochodzą z Ukrainy, nie z Rosji. Są bardzo popularne też w Polsce. Farsz na pierogi ruskie składa się głównie z mielonego twarogu, gotowanych ziemniaków oraz cebuli zeszklonej na maśle, oleju lub słoninie. Do farszu na ruskie pierogi dodaje się też pieprz, sól i czasem kminek. Oprócz słoniny niektórzy dodają też smażony boczek. 

Pierogi ruskie ciasto

Przepis mojej Babci na pierogi ruskie obowiązkowo zawierał skwarki z cebulą. Farsz mógł być bezmięsny, jednak pierogi praktycznie pływały w zasmażonych skwarkach z cebulą. Tłusto i kalorycznie, ale trzeba przyznać, że też przepysznie :-)
Możecie użyć dowolnego przepisu na ciasto na pierogi ruskie. Bardzo często jednak sięga się po takie, które w składzie ma olej.