Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie są bardzo popularne głownie na Ukrainie i w Polsce. Błędnie zakłada się, że pochodzą z Rosji. Ten prosty i sprawdzony przepis na pyszne pierogi ruskie jest moim ulubionym.

Pierożki najlepiej smakują okraszone podsmażaną na maśle klarowanym cebulą. Niektórzy jednak wolą je ze śmietaną, czy też z kminkiem.

A Wy jak jadacie pierogi ruskie?

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas gotowania: 20 minut
Ilość porcji: do 60 pierogów

Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto na pierogi

  • 500 g mąki pszennej np. typ 500
  • szklanka gorącej wody - 250 ml
  • 4 łyżki oleju - 50 ml
  • pół łyżeczki soli

Składniki na farsz

  • 300 g twarogu półtłustego
  • duża cebula
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu

Dodatkowo do okraszenia pierogów: cebula pokrojona w piórka lub szatkowana, zeszklona na maśle, kwaśna śmietana lub rozpuszczone masło z kminkiem 

Pierogi ruskie


FARSZ DO PIEROGÓW RUSKICH
Obierz około 650-700 gramów ziemniaków i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odlej wodę, dokładnie osusz i zmiel ziemniaki lub ubij tłuczkiem na puree. Powinno Ci wyjść nie więcej niż 500 gramów masy ziemniaczanej. Puree odstaw do przestudzenia.

Cebulę poszatkuj drobno i zeszklij na maśle klarowanym. 

Twaróg zmiel w maszynce. Możesz użyć twarogu z kubełka, jednak nawet najlepsze twarogi kubełkowe nie dorównają gęstością twarogom mielonym w domu. 

Masę ziemniaczaną, zmielony twaróg, zeszkloną z masłem cebulę oraz sól i pieprz wymieszaj razem w jednej misce. 

CIASTO NA PIEROGI I LEPIENIE
Przygotuj ciasto według przepisu na ciasto na pierogi ruskie

Gotową kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania. Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części. Dwa kawałki odłóż na bok.

Jeden kawałek rozwałkuj cienko na stolnicy. Wycinaj kółka. Każdą sztukę dodatkowo rozciągaj jeszcze w dłoniach. Na środek nakładaj farsz na pierogi ruskie. Pierogi składaj na pół i sklejaj boki. Pierogi układaj obok siebie na stolnicy. Aby oczekujące na gotowanie pierogi nie schły, przykryj je lekko wilgotną bawełnianą ściereczką. 

Pierogi ruskie, 1

Każdą serię umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyławiaj po 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię W ten sposób ugotuj wszystkie pierogi. 
Pierogi ruskie, 2

Pierogi ruskie, 3

Gotowe pierogi ruskie polałam masłem klarowanym z zeszkloną cebulą. Zapraszam też po przepis na pierogi ze szpinakiem

Średnia 4.6 / 5 (163 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2017-12-06 15:08
wieki nie jadłam pierogów ruskich... muszę w końcu zrobić. Tylko ostatnio zbyt chłodne i wilgotne powietrze i mleko na ser nie chce mi kisnąć :( trzeba będzie zacząć zakwaszać
2019-07-23 14:58
My dziś robimy pierwszy raz z tego przepisu :)
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂powodzenia
2017-12-06 20:57
uwielbiam ruskie pierogi :)
2017-12-07 11:23
Uwielbiam pierogi , ale wole z kapustą i pieczarkami
2017-12-07 12:03
Chociaż wolimy z serem na słodko to ruskimi też nie pogardzimy :D
2018-02-23 18:01
Pierożki wyszły booomba! Dziękuję za przepis 👏️
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-23 18:15
❤️To ja dziękuję Ewo za świetne i bardzo apetyczne zdjęcie pierogów ruskich! Bomba😍
2018-02-27 19:17
Pyszne są! To była moja pierwsza przygoda z pierogami 💪🏻 👌🍴😍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-28 09:48
Brawo Patrycjo 👏️Twoje pierogi ruskie wyglądają super.. jak księżycowe rogaliki 😍
2018-03-03 23:11
Ja tak 3 razy w tygodniu robię pierogi ruskie bo mój synek strasznie lubi: )
-- Ania z AniaGotuje.pl Jaki mały łasuch😀😍
2018-03-06 21:23
Ja dodaje do farszu jeszcze jajko. Proszę spróbować są wtedy jeszcze lepsze.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-07 10:39
Dziękuję za radę. Mam taki przepis na ciasto do pirogów z jajkiem i masłem 🙂
2018-03-07 22:39
Jak do ciasta doda się jajko to niestety twardnieje podczas gotowania. Ale farsz na prawdę palce lizać.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-08 10:24
Myślę, że to kwestia proporcji. Ciasto do pierogów z jajkiem i masłem jak dla mnie też jest świetne.
2018-03-06 22:45
Babcia nauczyła mnie też robić ciasto bez jaja i z olejem. Ale farsz zawsze robiła dodając majeranek,czosnek i przesmażoną cebulkę (babcia mieszkała na Ukrainie i tam tak robili). Ja również tak robię, smakuja wysmienicie doprawione w ten sposób. Do tego polane skwarkami i podawane z dodatkiem kwaśnej śmietany😉. Polecam.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-07 10:41
Dziękuję bardzo! Takie porady są super cenne i często korzystam z modyfikacji przesłanych przez Czytelników. 💐
2018-03-07 18:05
Ciasto super👌 zero potrzebnej mąki przy wałkowaniu wiec ciasto idealnie sie klei😀 ciesze sie że gdzies przypadkowo pojawil sie Pani blog z przepisem na racuchy drożdzowe☺
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-08 10:22
Bardzo miło czytać Asiu! Powodzenia przy smażeniu racuszków drożdżowych 💐
2018-03-22 14:32
Do moich ruskich dodaję do farszu jeszcze troszkę mięty - najlepiej świeżej 😋
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-22 16:40
Bardzo ciekawy pomysł. Przyznam Agnieszko, że nigdy nie dodawałam mięty do pierogów ruskich.
2018-03-29 06:24
Pierwszy raz robiłam pierogi i wyszły ekstra:) szybko znikały z talerza:) świetny przepis 😀
-- Ania z AniaGotuje.pl Miło czytać 🙂
2018-06-16 16:36
Uwielbiam pierogi ruskie a z tego przepisu wyszły idealne 👌😍 zawsze miałam problem ze zrobieniem ciasta, albo za twardo albo mega klejące 😞 z tego przepisu idealne 😀
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-16 17:47
Dziękuję Agnieszko.. To moja ulubione, najlepsze ciasto na pierogi ruskie. Zapraszam też po przepis na ciasto do pierogów z masłem i jajkiem 🙂
2018-07-20 12:45
Przepyszne pierogi ;) pierwszy raz robilam sama ruskie wyszly wysmienite ;) dziekuje za przepis ;)❤️👍😍🍴
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-20 19:59
Super!!! Bardzo się cieszę Karolino. Pierogi ruskie to jedne z naszych ulubionych.
2018-08-06 22:49
Smak jak u mamy 😊
A ja dziś miałem pierogi ze szpinakiem i oscypiem. Polecam również! 😊
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-07 11:25
Dziękuję! 👍 Takie pierogi ze szpinakiem robię, ale każdy dodatek sera sprawia, że są jeszcze spieszniejsze. Z oscypkiem są super.. czasem robię.
2018-08-31 11:58
Pani Aniu, palce lizać! Zarowno farsz idealne proporcje jak i ciasto.... jak to zostalo określone 'płynie w ustach'. Mąż i teść zachwyceni :-) a ja urosłam do nieba od pochwał. Dziękuję :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-31 12:49
Super wiadomość Izo! Pozdrowienia dla całej rodziny!🌼
2018-09-20 21:47
U mnie ruskie babcine to zawsze ziemniak+twarog+mięta w farszu i ruskie przeważnie że śmietaną sloną,aczkolwiek okrasą też bywało podane😊Przypomnialas mi smak dzieciństwa
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-21 09:54
Dziękuję, że napisałaś Aniu.. z miętą jeszcze nie robiłam. Pozdrawiam 💐
2018-09-20 22:16
Fajny przepis,do farszu dodaję startego żółtego sera.Pozdrawiam!
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję !
Reklama
2018-09-26 01:20
Pierwszy raz robiłam pierogi , ten przepis jest genialny 😍wyszło super , nie zdążyłam zrobić zdjęcia 😅
-- Ania z AniaGotuje.pl Ślicznie dziękuję🌼
2018-11-24 14:36
Przepyszne pierożki 🙂 Delikatne ciasto, które rozpływa się w ustach 👍 Niezawodny przepis 🙂Dziękuję!!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo proszę 👍
2018-11-30 14:24
Dzień dobry Pani Aniu! Super przepis na ciasto! Tez zrobiłam. Ciasto fajnie się rozwałkowywało i lepiło. Dziękuję💖
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Ale pyszne!!😍
2018-12-09 17:27
Są cudowne! :) mój ukochany niezmiennie już przepis :)👌 ❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo mi miło Kasiu!
2018-12-17 00:17
Pierożki wyszły przepyszne zrobiłam na mące orkiszowej jasnej 👌👌👌 na święta będę z kapustą 😍
Uwielbiam bloga Ani za który przepis bym się nie wzięła zawsze wychodzi ❤ wszystko jest fajnie i precyzyjnie opisane więc i dania wychodzą 👌
Polecam 🙂
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-17 09:35
Ślicznie dziękuję a pierożki wyglądają pysznie.
2019-01-11 22:53
Aniu! Co zrobić żeby pierogi po ugotowaniu się nie przyklejały do siebie?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-01-12 09:11
Ważne jest to, by je dobrze odsączyć z wody po wyłowieniu. Układaj je obok siebie na półmisku. Możesz je też lekko natłuścić olejem.

Za to przed gotowaniem pierogi nie mogą być za mocno oblepione mąką. To powoduje, że na pierogi tworzy się lepka powłoka z mąki i po wyłowieniu sklejają się one ze sobą. Woda w której gotują się pierogi robi się mętna od mąki.
2019-01-13 15:47
Dziękuje. A jeśli chciałabym zrobić o połowę mniej to rozumiem że muszę wszystkie składniki połowę mniej dać?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak Gosiu.
2019-01-17 15:20
Pierożki wyszły znakomite 😍 dziękuję za przepis ❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo proszę Aniu 😍
2019-02-05 18:47
Strasznie blade te pierogi,ja dodaje trochę kurkumy,zmieni kolor a nie zmieni smaku.
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-02-22 20:36
Super przepis. Ciasto nie klei się do stolnicy 🙂👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczne pierożki!
2019-02-26 00:12
Dziękuję ☺
2019-02-25 20:08
Pani Aniu ja juz po necie nie szukam przepisów. Od razu "biegnę " do Pani. To kolejny przepis sprawdzony i kolejny sukces . DZIĘKUJĘ. na pewno będę z niego korzystać. I może nie są najpiękniejsze ale przepyszne.
-- Ania z AniaGotuje.pl Jak miło Kamilo.. dziękuję 😍
2019-02-26 09:26
😀
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍😍
2019-03-20 12:33
Żaden inny internetowy przepis na pierogi ruskie jak i ciasto nie wyszedł mi tak pysznie jak ten! :D Dziękuje pięknie za podzielenie się przepisem ❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Miło mi Kasiu 😀
2019-03-29 15:16
Ojejku jak dobrze ze trafilam na twoj przepis 🙂 do tej pory unikalam robienia pierogow a dzis w koncu sie przelamalam 🙂 wyszły naprawde pyszne :)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo Aniu! ❤️👏️
2019-03-31 10:40
Hmm a tak sobie myślę czy dałoby sie zrobić takie pierogi z nadzieniem z pasztetu oczywiscie takiego grubiej zmielonego 🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Pewnie Aniu!👌👍
2019-05-30 14:35
Moje pierogi❤️❤️❤️❤️❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍🔥
2019-06-14 15:01
A moje takie :) niezbyt ładne ale za to pyszne i ciasto Aniu znakomite i takie mieciutkie . Super przepis
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super są.. smacznego 😀
2019-07-02 23:57
Najlepsze 🥟 na świecie 😍😍😀 na zdjęciu tylko część 😉
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2019-07-12 14:16
Miałam mały problem z ciastem, musiałam dać trochę więcej wody, ale udało się 🌞
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌👏️
Reklama

Pierogi ruskie z czym są

Nie każdy wie, że pierogi ruskie pochodzą z Ukrainy, nie z Rosji. Są bardzo popularne też w Polsce. Farsz na pierogi ruskie składa się głównie z mielonego twarogu, gotowanych ziemniaków oraz cebuli zeszklonej na maśle, oleju lub słoninie. Do farszu na ruskie pierogi dodaje się też pieprz, sól i czasem kminek. Oprócz słoniny niektórzy dodają też smażony boczek. 

Pierogi ruskie 

Przepis mojej Babci na pierogi ruskie obowiązkowo zawierał skwarki z cebulą. Farsz mógł być bezmięsny, jednak pierogi praktycznie pływały w zasmażonych skwarkach z cebulą. Tłusto i kalorycznie, ale trzeba przyznać, że też przepysznie :-)
Możecie użyć dowolnego przepisu na ciasto na pierogi ruskie. Bardzo często jednak sięga się po takie, które w składzie ma olej.