Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie są bardzo popularne głownie na Ukrainie i w Polsce. Błędnie zakłada się, że pochodzą z Rosji. Ten prosty i sprawdzony przepis na pyszne pierogi ruskie jest moim ulubionym.

Pierożki najlepiej smakują okraszone podsmażaną na maśle klarowanym cebulą. Niektórzy jednak wolą je ze śmietaną, czy też z kminkiem.

A Wy jak jadacie pierogi ruskie?

Reklama

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas gotowania: 20 minut
Ilość porcji: do 60 pierogów

Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto na pierogi

  • 500 g mąki pszennej np. typ 500
  • szklanka gorącej wody - 250 ml
  • 4 łyżki oleju - 50 ml
  • pół łyżeczki soli

Składniki na farsz

  • 300 g twarogu półtłustego
  • duża cebula
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu

Dodatkowo do okraszenia pierogów: cebula pokrojona w piórka lub szatkowana, zeszklona na maśle, kwaśna śmietana lub rozpuszczone masło z kminkiem 

FARSZ DO PIEROGÓW RUSKICH
Obierz około 650-700 gramów ziemniaków i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odlej wodę, dokładnie osusz i zmiel ziemniaki lub ubij tłuczkiem na puree. Powinno Ci wyjść nie więcej niż 500 gramów masy ziemniaczanej. Puree odstaw do przestudzenia.

Cebulę poszatkuj drobno i zeszklij na maśle klarowanym. 

Twaróg zmiel w maszynce. Możesz użyć twarogu z kubełka, jednak nawet najlepsze twarogi kubełkowe nie dorównają gęstością twarogom mielonym w domu. 

Masę ziemniaczaną, zmielony twaróg, zeszkloną z masłem cebulę oraz sól i pieprz wymieszaj razem w jednej misce. 

CIASTO NA PIEROGI I LEPIENIE
Przygotuj ciasto według przepisu na ciasto na pierogi ruskie

Gotową kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania. Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części. Dwa kawałki odłóż na bok.

Jeden kawałek rozwałkuj cienko na stolnicy. Wycinaj kółka. Każdą sztukę dodatkowo rozciągaj jeszcze w dłoniach. Na środek nakładaj farsz na pierogi ruskie. Pierogi składaj na pół i sklejaj boki. Pierogi układaj obok siebie na stolnicy. Aby oczekujące na gotowanie pierogi nie schły, przykryj je lekko wilgotną bawełnianą ściereczką. 

Pierogi ruskie, 1

Każdą serię umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyławiaj po 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię W ten sposób ugotuj wszystkie pierogi. 

Pierogi ruskie, 2

Pierogi ruskie, 3

Gotowe pierogi ruskie polałam masłem klarowanym z zeszkloną cebulą. 

Smacznego :-)

Średnia 4.7 / 5 (58 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2017-12-06 15:08
wieki nie jadłam pierogów ruskich... muszę w końcu zrobić. Tylko ostatnio zbyt chłodne i wilgotne powietrze i mleko na ser nie chce mi kisnąć :( trzeba będzie zacząć zakwaszać
2017-12-06 20:57
uwielbiam ruskie pierogi :)
2017-12-07 11:23
Uwielbiam pierogi , ale wole z kapustą i pieczarkami
2017-12-07 12:03
Chociaż wolimy z serem na słodko to ruskimi też nie pogardzimy :D
2018-02-23 18:01
Pierożki wyszły booomba! Dziękuję za przepis 👏️
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-23 18:15
❤️To ja dziękuję Ewo za świetne i bardzo apetyczne zdjęcie pierogów ruskich! Bomba😍
2018-02-27 19:17
Pyszne są! To była moja pierwsza przygoda z pierogami 💪🏻 👌🍴😍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-28 09:48
Brawo Patrycjo 👏️Twoje pierogi ruskie wyglądają super.. jak księżycowe rogaliki 😍
2018-03-03 23:11
Ja tak 3 razy w tygodniu robię pierogi ruskie bo mój synek strasznie lubi: )
-- Ania z AniaGotuje.pl Jaki mały łasuch😀😍
2018-03-06 21:23
Ja dodaje do farszu jeszcze jajko. Proszę spróbować są wtedy jeszcze lepsze.
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-07 10:39
Dziękuję za radę. Mam taki przepis na ciasto do pirogów z jajkiem i masłem 🙂
2018-03-07 22:39
Jak do ciasta doda się jajko to niestety twardnieje podczas gotowania. Ale farsz na prawdę palce lizać.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-08 10:24
Myślę, że to kwestia proporcji. Ciasto do pierogów z jajkiem i masłem jak dla mnie też jest świetne.
2018-03-06 22:45
Babcia nauczyła mnie też robić ciasto bez jaja i z olejem. Ale farsz zawsze robiła dodając majeranek,czosnek i przesmażoną cebulkę (babcia mieszkała na Ukrainie i tam tak robili). Ja również tak robię, smakuja wysmienicie doprawione w ten sposób. Do tego polane skwarkami i podawane z dodatkiem kwaśnej śmietany😉. Polecam.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-07 10:41
Dziękuję bardzo! Takie porady są super cenne i często korzystam z modyfikacji przesłanych przez Czytelników. 💐
2018-03-07 18:05
Ciasto super👌 zero potrzebnej mąki przy wałkowaniu wiec ciasto idealnie sie klei😀 ciesze sie że gdzies przypadkowo pojawil sie Pani blog z przepisem na racuchy drożdzowe☺
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-08 10:22
Bardzo miło czytać Asiu! Powodzenia przy smażeniu racuszków drożdżowych 💐
2018-03-22 14:32
Do moich ruskich dodaję do farszu jeszcze troszkę mięty - najlepiej świeżej 😋
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-22 16:40
Bardzo ciekawy pomysł. Przyznam Agnieszko, że nigdy nie dodawałam mięty do pierogów ruskich.
2018-03-29 06:24
Pierwszy raz robiłam pierogi i wyszły ekstra:) szybko znikały z talerza:) świetny przepis 😀
-- Ania z AniaGotuje.pl Miło czytać 🙂
2018-06-16 16:36
Uwielbiam pierogi ruskie a z tego przepisu wyszły idealne 👌😍 zawsze miałam problem ze zrobieniem ciasta, albo za twardo albo mega klejące 😞 z tego przepisu idealne 😀
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-16 17:47
Dziękuję Agnieszko.. To moja ulubione, najlepsze ciasto na pierogi ruskie. Zapraszam też po przepis na ciasto do pierogów z masłem i jajkiem 🙂
2018-07-20 12:45
Przepyszne pierogi ;) pierwszy raz robilam sama ruskie wyszly wysmienite ;) dziekuje za przepis ;)❤️👍😍🍴
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-20 19:59
Super!!! Bardzo się cieszę Karolino. Pierogi ruskie to jedne z naszych ulubionych.
2018-08-06 22:49
Smak jak u mamy 😊
A ja dziś miałem pierogi ze szpinakiem i oscypiem. Polecam również! 😊
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-07 11:25
Dziękuję! 👍 Takie pierogi ze szpinakiem robię, ale każdy dodatek sera sprawia, że są jeszcze spieszniejsze. Z oscypkiem są super.. czasem robię.

Pierogi ruskie z czym są

Nie każdy wie, że pierogi ruskie pochodzą z Ukrainy, nie z Rosji. Są bardzo popularne też w Polsce. Farsz na pierogi ruskie składa się głównie z mielonego twarogu, gotowanych ziemniaków oraz cebuli zeszklonej na maśle, oleju lub słoninie. Do farszu na ruskie pierogi dodaje się też pieprz, sól i czasem kminek. Oprócz słoniny niektórzy dodają też smażony boczek. 

Pierogi ruskie ciasto

Przepis mojej Babci na pierogi ruskie obowiązkowo zawierał skwarki z cebulą. Farsz mógł być bezmięsny, jednak pierogi praktycznie pływały w zasmażonych skwarkach z cebulą. Tłusto i kalorycznie, ale trzeba przyznać, że też przepysznie :-)
Możecie użyć dowolnego przepisu na ciasto na pierogi ruskie. Bardzo często jednak sięga się po takie, które w składzie ma olej.