Kopytka ze szparagami
Kopytka ze szparagami zielonymi to błyskawiczne i bardzo proste w przygotowaniu danie bez mięsa. Ten sezonowy przepis sprawdzi się i na obiad i na pyszną kolację.
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: około 950 g - 2-4 porcje
Kaloryczność kcal: 170 w 100 g dania
[ więcej ]
Dieta: wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 500 g kopytek lub gnocchi
- 500 g zielonych szparagów - 1 pęczek
- 120 g cebuli - 1 mniejsza sztuka
- 3 ząbki czosnku - około 15 g
- 10-20 g parmezanu lub sera cheddar
- 3 połówki pomidorów suszonych z oleju - 45 g
- 3 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
- 2 łyżki masła klarowanego - do 30 g
- zioła i przyprawy: po sporek szczypcie soli i pieprzu; świeże listki bazylii
Kopytka ze szparagami
Pęczek młodych, zielonych szparagów umyj delikatnie pod zimną, bieżącą wodą (u mnie 500 gramów cienkich szparagów). Uważaj na główki, które są bardzo delikatne i mogą pęknąć. Złap za koniec każdego szparaga oderwij zdrewniałe końcówki. Możesz to zrobić dłońmi - szparag sam pęknie w miejscu, gdzie zacznie się część zdatna do jedzenia. W ten sposób przygotuj sobie wszystkie szparagi. Osusz je na ręczniku papierowym i pokrój na kawałki nie dłuższe niż 3,5 cm. Główki zostaw w całości.
Nagrzej większą patelnię z grubym dnem. Dodaj około 30 gramów masła klarowanego. Możesz też użyć delikatnej oliwy z oliwek lub połączyć masło z oliwą. Poczekaj, aż masło się roztopi. Od razu wyłóż też obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę (może być też tyle samo pora). Ustaw nieco niższą niż średnia moc palnika i smaż cebulę bez przykrycia przez około 10 minut. Co kilka minut mieszaj cebulę drewnianą łyżką.
Gdy cebula jest już zeszklona i miękka, można do niej dodać trzy obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz przygotowane szparagi, 3 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami i po solidnej szczypcie soli i pieprzu. Wymieszaj składniki i podsmażaj przez kolejne 10 minut.
Po tym czasie (gdy szparagi są już miękkie, ale nadal chrupiące) dodaj też trzy połówki pomidorów suszonych z oleju. Pokrój je wcześniej na mniejsze kawałki. Całość wymieszaj i podsmażaj jeszcze 2 minuty.
Porada: Tutaj przepis na domowe suszone pomidory.
W trakcie smażenia szparagów z dodatkami przygotuj 500 gramów kopytek. Mogą być domowe lub kupowane. Jeśli nie są świeżo gotowane, to wystarczy, że wrzucisz je na osolony wrzątek i będziesz gotować bez przykrywki przez kilka minut od wypłynięcia ich na powierzchnię. Jeśli nie masz pewności, czy są już miękkie to wyłów jedną sztukę i sprawdź jak smakuje.
Porada: Tutaj przepis na domowe kopytka. Można je też zastąpić Gnocchi.
Do gotowych szparagów z dodatkami dorzuć mięciutkie kopytka prosto z wody. Wymieszaj składniki i dodaj świeże listki bazylii oraz parmezan starty na małych oczkach lub w formie cienkich płatków. Sprawdź smak dania i w razie potrzeby dodaj więcej soli, pieprzu lub może sera albo też oliwę, odrobinę soku z cytryny lub z limonki, czy też nieco wody po gotowaniu kopytek, by danie było wilgotniejsze.
Porada: Jeśli jesteś wegetarianinem i chcesz dodać do szparagów parmezan lub cheddar, poszukaj specyficznych produktów oznaczonych jako wegetariańskie lub dokładnie sprawdź skład produktu, aby upewnić się, czy do jego produkcji użyto podpuszczki mikrobiologicznej zamiast zwierzęcej. Istnieją także alternatywy seropodobne dla wegan, które naśladują smak i teksturę klasycznego parmezanu czy cheddara, ale są w pełni roślinne.
Smacznego.