Kluski z ciasta na pierogi
Cudowne domowe kluski z ciasta na pierogi. Ciasto pierogowe idealnie sprawdza się do zrobienia domowych kluseczek. Te kluski najlepiej smakują od razu po ugotowaniu, nawet bez żadnych dodatków.
- domowy makaron w kilka minut
- świetne kluseczki do rosołu lub pomidorowej
- można je jeść nawet same lub okraszone cebulką
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 4 minuty
Liczba porcji: około 450 g klusek
Kaloryczność kcal: 290 w 100 g klusek
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasto
- 300 g mąki pszennej np. tortowej - niecałe dwie szklanki
- 150 ml bardzo ciepłej wody - około 3/5 szklanki
- 2 pełne łyżki oleju roślinnego - 30 ml
- spora szczypta soli
Składniki na sos pomidorowy
- 2 duże pomidory
- szczypta soli
Składniki na cebulkę na oleju
- 1 średnia cebula - 200 g
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki oleju do smażenia
Kluski z ciasta pierogowego
Do zrobienia klusek potrzebujesz również: stolnicę, mąkę do podsypywania klusek, szeroki garnek i cedzak.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 450 gramów domowych kluseczek. W kaloriach nie uwzględniłam dodatków w postaci sosu z pomidorów lub też podsmażonej cebulki.
W składnikach na ciasto nie ma jajka, za to jest trochę oleju. Ciasto nie przywiera wówczas do blatu i jest bardzo delikatne. Domowe kluski z ciasta pierogowego polecam podawać od razu polane gorącym, przetartym pomidorem z dodatkiem soli lub też polane podsmażoną na maśle i oleju cebulką.
W przepisie podałam zatem dwie wersje dodatków do wyboru. Możesz zatem podać kluski z sosem z pomidorów lub też tak jak ja.. z cebulką podsmażoną na maśle i oleju.

Domowe kluski z ciasta na pierogi
Do szerokiej miski przesiej mąkę. Dodaj sól oraz olej. Wlej gorącą lub ciepłą wodę i wyrabiaj chwilę ciasto, najlepiej ręcznie. Powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne. Kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 20 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania.
Porada: Jeśli chcesz, by ciasto było trochę luźniejsze, to możesz śmiało dać o 2-3 łyżki więcej wody.

Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek, na dowolną grubość. Posyp je odrobiną mąki, zwiń w rulon i pokrój w plasterki. Otrzymasz wówczas podłużne kluski podobne do grubego makaronu spaghetti.
Aby zrobić kluseczki podobne do makaronu Gemelli wystarczy, że podzielisz kulę ciasta na cztery części. Każdą część ciasta rozciągnij na sznurek o średnicy około 2 cm. Sznurek lekko spłaszcz. Krój kluseczki na grube kluseczki. Posypuj je mąką, by się nie sklejały.
Wszystkie kluski umieść razem w dużym garnku z osoloną, gotującą się wodą. Kluski zamieszaj. Wyławiaj je po około 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię.
Z czym podać kluski
Szybki sos pomidorowy: W małym rondelku umieść pokrojone w kostkę pomidory. Lekko je posól. Po 2-3 minutach podgrzewania całość przetrzyj przez sitko do miseczki. Na sicie mają zostać skórki pomidora i pestki. Takim szybkim sosem polewaj porcje klusek. Ze świeżych ziół do dekoracji na talerzach polecam użyć: kolendrę, pietruszkę lub koperek. Poza sezonem możesz użyć gotowej passaty ze słoika.
Cebulka na oleju: Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na małej patelni nagrzej olej i masło klarowane. Dodaj cebulkę i podsmażaj ją na średniej mocy palnika przez 10 minut. Ładnie zarumienioną cebulkę wyłóż na gorące kluseczki.

Ten super prosty, domowy makaron można też użyć zamiast makaronu sklepowego i dodać go np. do rosołu lub zupy pomidorowej :)
Zapraszam wypróbuj też mój przepis na pierogi pieczone z serem oraz pierogi z pieczarkami.
Smacznego.