Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kluski z ciasta na pierogi

Kluski z ciasta na pierogi

Cudowne domowe kluski z ciasta na pierogi. Ciasto pierogowe idealnie sprawdza się do zrobienia domowych kluseczek. Te kluski najlepiej smakują od razu po ugotowaniu, nawet bez żadnych dodatków.

- domowy makaron w kilka minut
- świetne kluseczki do rosołu lub pomidorowej
- można je jeść nawet same lub okraszone cebulką

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 4 minuty
Liczba porcji: około 450 g klusek

Kaloryczność kcal: 290 w 100 g klusek
Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej np. tortowej - niecałe dwie szklanki
  • 150 ml bardzo ciepłej wody - około 3/5 szklanki
  • 2 pełne łyżki oleju roślinnego - 30 ml
  • spora szczypta soli

Składniki na sos pomidorowy

  • 2 duże pomidory
  • szczypta soli

Składniki na cebulkę na oleju

  • 1 średnia cebula - 200 g
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Kluski z ciasta pierogowego

Do zrobienia klusek potrzebujesz również: stolnicę, mąkę do podsypywania klusek, szeroki garnek i cedzak. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 450 gramów domowych kluseczek. W kaloriach nie uwzględniłam dodatków w postaci sosu z pomidorów lub też podsmażonej cebulki. 

W składnikach na ciasto nie ma jajka, za to jest trochę oleju. Ciasto nie przywiera wówczas do blatu i jest bardzo delikatne. Domowe kluski z ciasta pierogowego polecam podawać od razu polane gorącym, przetartym pomidorem z dodatkiem soli lub też polane podsmażoną na maśle i oleju cebulką. 

W przepisie podałam zatem dwie wersje dodatków do wyboru. Możesz zatem podać kluski z sosem z pomidorów lub też tak jak ja.. z cebulką podsmażoną na maśle i oleju. 

Kluski z ciasta na pierogi, 1

Domowe kluski z ciasta na pierogi

Do szerokiej miski przesiej mąkę. Dodaj sól oraz olej. Wlej gorącą lub ciepłą wodę i wyrabiaj chwilę ciasto, najlepiej ręcznie. Powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne. Kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 20 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania. 

Porada: Jeśli chcesz, by ciasto było trochę luźniejsze, to możesz śmiało dać o 2-3 łyżki więcej wody. 

Kluski z ciasta na pierogi, 2

Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek, na dowolną grubość. Posyp je odrobiną mąki, zwiń w rulon i pokrój w plasterki. Otrzymasz wówczas podłużne kluski podobne do grubego makaronu spaghetti.

Aby zrobić kluseczki podobne do makaronu Gemelli wystarczy, że podzielisz kulę ciasta na cztery części. Każdą część ciasta rozciągnij na sznurek o średnicy około 2 cm. Sznurek lekko spłaszcz. Krój kluseczki na grube kluseczki. Posypuj je mąką, by się nie sklejały. 

Wszystkie kluski umieść razem w dużym garnku z osoloną, gotującą się wodą. Kluski zamieszaj. Wyławiaj je po około 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię.

Z czym podać kluski

Szybki sos pomidorowy: W małym rondelku umieść pokrojone w kostkę pomidory. Lekko je posól. Po 2-3 minutach podgrzewania całość przetrzyj przez sitko do miseczki. Na sicie mają zostać skórki pomidora i pestki. Takim szybkim sosem polewaj porcje klusek. Ze świeżych ziół do dekoracji na talerzach polecam użyć: kolendrę, pietruszkę lub koperek. Poza sezonem możesz użyć gotowej passaty ze słoika. 

Cebulka na oleju: Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na małej patelni nagrzej olej i masło klarowane. Dodaj cebulkę i podsmażaj ją na średniej mocy palnika przez 10 minut. Ładnie zarumienioną cebulkę wyłóż na gorące kluseczki. 

Kluski z ciasta na pierogi, 3

Ten super prosty, domowy makaron można też użyć zamiast makaronu sklepowego i dodać go np. do rosołu lub zupy pomidorowej :)

Zapraszam wypróbuj też mój przepis na pierogi pieczone z serem oraz pierogi z pieczarkami

Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (601 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kluski z ciasta na pierogi

Z resztek po cieście pierogowym można zrobić szybkie i mięciutkie kluseczki. Takie kluski z ciasta pierogowego są idealne do zupy. Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to najlepszy wybór. Kluski z ciasta na pierogi można też jeść z ulubionym sosem. Polecam mój pyszny sos grzybowy. Zobacz też mój przepis na pyszne pierogi ze szpinakiem

Makaron z ciasta na pierogi

Kluseczki z ciasta na pierogi należy gotować w osolonej wodzie od razu po ukrojeniu. Możesz z ciasta pierogowego wyciąć dowolne kształty. Kluski z ciasta pierogowego będą też idealne do każdego rosołu. Bardzo lubię podawać je też same okraszone podsmażoną  na maśle i oleju cebulką. Przy okazji polecam Ci też przepis na pierogi z jagodami, które uwielbiają wszystkie dzieci.