Kluski z ciasta na pierogi

Kluski z ciasta na pierogi

Cudowne domowe kluski gotowane z ciasta na pierogi. Ciasto pierogowe idealnie sprawdza się do zrobienia domowych. Te kluski najlepiej smakują od razu po ugotowaniu, nawet bez żadnych dodatków.

W składnikach na ciasto nie ma jajka, za to jest trochę oleju. Wówczas ciasto nie przywiera do blatu i jest bardzo delikatne.

Domowe kluski z ciasta pierogowego polecam podawać od razu polane gorącym, przetartym pomidorem z dodatkiem soli... pyszne!!

A może wolisz ciasto bez dodatku oleju? Zapraszam po przepis na podstawowe ciasto do pierogów. Jeśli zaś wolisz ciasto z masłem i jajkiem, to polecam przepis na ciasto na pierogi z 1910 roku!

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 4 minuty
Ilość porcji: 4-6

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej np. tortowej
  • 200 ml bardzo ciepłej wody
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Składniki na sos pomidorowy

  • 2 duże pomidory
  • szczypta soli

Potrzebujesz również: stolnicę, wałek, szeroki garnek i cedzak. 

SZYKOWANIE KLUSEK
Do szerokiej miski przesiej mąkę. Dodaj sól oraz olej. Wlej ciepłą wodę i wyrabiaj chwilę ciasto - najlepiej ręcznie. Powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne. Kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 20 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania. 

Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek, na dowolną grubość. Posyp je odrobiną mąki, zwiń w rulon i pokrój w plasterki.

kluski-z-ciasta-na-pierogi-1

Spiralki rozwijaj podczas umieszczania ich w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Kluski wyłów po 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię. 

SOS POMIDOROWY
W małym rondelku umieść pokrojone w kostkę pomidory. Lekko je posól. Po 2-3 minutach podgrzewania całość przetrzyj przez sitko do miseczki. Na sicie mają zostać skórki pomidora i pestki. Takim szybkim sosem polewaj porcje klusek.

Ze świeżych ziół do dekoracji na talerzach polecam użyć: kolendrę, pietruszkę lub koperek.

kluski-z-ciasta-na-pierogi-2

Przepis dla osób stosujących specjalną dietę chorych na WZW został skonsultowany i zatwierdzony przez  dietetyka Anicetę Brzozowską.

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (10 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Candy Pandas
2017-10-10 17:17
Nam własnie jak z lepienia pierogów zostanie ciasto to też takie kluseczki robimy :D
Karolina
2017-10-17 21:10
Są pyszne...dziś z cukrem i cynamonem ❤️
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-18 11:26
Świetnie Karolino.. super, że pokazałaś kluski z ciasta na pierogi w wersji na słodko :-)