Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pieczona marchew

Pieczona marchew

Młoda marchew lub mini marchewki baby są bardzo słodkie i świetne do zajadania na surowo. Doskonałe są też pieczone w piekarniku. Sprawdź mój przepis pieczona marchew z masłem i czosnkiem.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: 600 gramów marchewki

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 600 g młodej marchwi lub marchewki baby
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/4 szklanki wody
  • łyżeczka soli
  • 2 duże ząbki czosnku
  • mała garść świeżego tymianku
  • płaska łyżeczka pieprzu ziołowego

Pieczona marchewka

Latem szukaj młodych marchewek. Są cienkie, długie i zazwyczaj sprzedawane jeszcze z natką. Czasem można je znaleźć z oderwaną natką, za to w sporych pęczkach. 

Te mini marchewki pakowane w torebki, które można kupić zimą, to albo marchew młoda importowana, albo zwykła "stara" marchew, która została wcześniej obrana i uformowana na kształt krótkich "parówek". Jest to jednak marchew lepszej jakości. Są one przebierane i nie trafi Ci się tam marchew przerośnięta. Takie marchewki też możesz użyć do tego przepisu. Mogą się tylko nieznacznie dłużej piec.

Pieczona marchew, 1

Marchew z piekarnika

Jeśli Twoje marchewki mają natkę, to ją odetnij. Marchewki umyj pod zimną, bieżącą wodą i bardzo cienko obierz. Najlepsze do tego są obieraczki z ostrzem po jednej i drugiej stronie, które zawsze tak samo równo obierają warzywa.

Pieczona marchew, 2

Przygotowane marchewki umieść w naczyniu, w którym planujesz je piec. Na wierzchu wyłóż kawałki masła (u mnie klarowane). Całość oprósz solą i wlej 1/4 szklanki wody.
Pieczona marchew, 3

Naczynie przykryj przykrywką lub okryj od góry folią i umieść na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Młodą marchew piecz tak 40 minut. Po tym czasie zdejmij folię, całość oprósz pieprzem ziołowym, wyłóż też gałązki tymianku oraz obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Warto przy okazji polać marchewki roztopionym masłem z wodą. 

Naczynia z marchewkami nie przykrywaj już niczym i piecz dalej około 20 minut, do miękkości warzyw. Jeśli chcesz delikatnie zapiec marchew, to możesz na kilka ostatnich minut włączyć opcję grillowania od góry. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdź przy pomocy widelca, czy marchew jest już wystarczająco miękka. Być może Twoje marchewki są np. grubsze i potrzebują podpiec się jeszcze kilka minut. 
Pieczona marchew, 4

Pieczona marchew, 5

Młoda marchew pieczona w piekarniku z masłem i czosnkiem jest pyszna nawet sama, bez dodatków. Możesz ją tez podać do obiadu np. z ziemniakami i kotletem. Bardzo fajnym pomysłem jest dodanie całej zawartości z naczynia do bulionu warzywnego lub drobiowego. Wystarczy tylko zagotować zupę i zabielić ją śmietaną. Do takiej zupy marchewkowej polecam dodać też ziemniaki. Możesz ją też zblendować.

A skoro już mowa o zupach, to bardzo gorąco polecam mój przepis na pyszną, letnią zupę - zupa pomidorowa z pomidorów.  Sprawdź też mój przepis marchewka z groszkiem.

Smacznego!
Średnia 4.9 / 5 (344 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Pieczona młoda marchewka

Bardzo lubię pieczone warzywa. Najczęściej sięgam po buraki oraz oczywiście ziemniaki i słodkie ziemniaki, czyli bataty. Pieczona marchewka w piekarniku? U mnie zazwyczaj ta młoda. Może dlatego, że tak uroczo wygląda i nie trzeba jej kroić na mniejsze kawałki. Młoda marchew pieczona jest tak słodka, że ja nie dodaję do niej miodu. Jeśli nie dodasz w przepisie masła, to będzie to pieczona marchewka fit.

Marchew z piekarnika

Młoda marchew jest tak pyszna sama, że nie potrzebuje wielu dodatków. Do młodej marchwi z pieca pasuje wiele ziół. Ja sięgnęłam po świeży tymianek. Możesz też jednak użyć również natki pietruszki, czy kolendry. Koniecznie wypróbuj też słodkie ziemniaki przepis. Zapraszam też po inne moje przepisy na dania wegetariański. A z surówek polecam surówka z kiszonej kapusty.