Pieczona marchew
Młoda marchew lub mini marchewki baby są bardzo słodkie i świetne do zajadania na surowo. Doskonałe są też pieczone w piekarniku. Sprawdź mój przepis pieczona marchew z masłem i czosnkiem.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: 600 gramów marchewki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 600 g młodej marchwi lub marchewki baby
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1/4 szklanki wody
- łyżeczka soli
- 2 duże ząbki czosnku
- mała garść świeżego tymianku
- płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
Pieczona marchewka
Latem szukaj młodych marchewek. Są cienkie, długie i zazwyczaj sprzedawane jeszcze z natką. Czasem można je znaleźć z oderwaną natką, za to w sporych pęczkach.
Te mini marchewki pakowane w torebki, które można kupić zimą, to albo marchew młoda importowana, albo zwykła "stara" marchew, która została wcześniej obrana i uformowana na kształt krótkich "parówek". Jest to jednak marchew lepszej jakości. Są one przebierane i nie trafi Ci się tam marchew przerośnięta. Takie marchewki też możesz użyć do tego przepisu. Mogą się tylko nieznacznie dłużej piec.

Marchew z piekarnika
Jeśli Twoje marchewki mają natkę, to ją odetnij. Marchewki umyj pod zimną, bieżącą wodą i bardzo cienko obierz. Najlepsze do tego są obieraczki z ostrzem po jednej i drugiej stronie, które zawsze tak samo równo obierają warzywa.

Przygotowane marchewki umieść w naczyniu, w którym planujesz je piec. Na wierzchu wyłóż kawałki masła (u mnie klarowane). Całość oprósz solą i wlej 1/4 szklanki wody.

Naczynie przykryj przykrywką lub okryj od góry folią i umieść na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Młodą marchew piecz tak 40 minut. Po tym czasie zdejmij folię, całość oprósz pieprzem ziołowym, wyłóż też gałązki tymianku oraz obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Warto przy okazji polać marchewki roztopionym masłem z wodą.
Naczynia z marchewkami nie przykrywaj już niczym i piecz dalej około 20 minut, do miękkości warzyw. Jeśli chcesz delikatnie zapiec marchew, to możesz na kilka ostatnich minut włączyć opcję grillowania od góry. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdź przy pomocy widelca, czy marchew jest już wystarczająco miękka. Być może Twoje marchewki są np. grubsze i potrzebują podpiec się jeszcze kilka minut.


Młoda marchew pieczona w piekarniku z masłem i czosnkiem jest pyszna nawet sama, bez dodatków. Możesz ją tez podać do obiadu np. z ziemniakami i kotletem. Bardzo fajnym pomysłem jest dodanie całej zawartości z naczynia do bulionu warzywnego lub drobiowego. Wystarczy tylko zagotować zupę i zabielić ją śmietaną. Do takiej zupy marchewkowej polecam dodać też ziemniaki. Możesz ją też zblendować.
A skoro już mowa o zupach, to bardzo gorąco polecam mój przepis na pyszną, letnią zupę - zupa pomidorowa z pomidorów. Sprawdź też mój przepis marchewka z groszkiem.
Smacznego!