Gnocchi

Gnocchi

Gnocchi to bardzo smaczne i proste do zrobienia kluseczki włoskie, które łudząco przypominają wyglądem i smakiem nasze polskie kopytka. Robi się je bardzo podobnie i podaje na dużo smacznych sposób. 

- sprawdzony przepis
- kilka pomysłów na podanie gnocchi
- dokładny opis wykonania ze zdjęciami krok po kroku

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania ziemniaków: 30 minut
Liczba porcji: około 1500 gramów klusek

Kaloryczność kcal: 100 w 100 g gnocchi

Składniki:
  • trochę ponad 1 kg ziemniaków - odmiany sypkie, typ C
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej np. durum - 200 g
  • 2 mniejsze jajka lub 1 duże
  • 1 płaska łyżeczka soli

Gnocchi

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Z podanej ilości składników powinno wyjść około 1500 gramów pyszny kluseczek gnocchi.
Potrzebujesz również: praska do ziemniaków lub maszynka do mielenia; drewniana stolnica lub duża deska; widelec lub deseczka "tarka" do tworzenia wgłębień w kluseczkach gnocchi; szeroki, spory garnek; cedzak do łowienia gnocchi.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Zanim zaczniesz szykować gnocchi, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Kluseczki ziemniaczane szykujemy wyłącznie z ziemniaków kategorii C, czyli ziemniaków sypkich, mączystych, które zawierającą dużo skrobi i rozsypują się po ugotowaniu. Do tej kategorii ziemniaków należą odmiany: augusta, agnes, omega, jurata, bryza, finezja, gracja, hinga.. i wiele innych. Ziemniaki ogólnoużytkowe, czyli z kategorii B oraz C/B też nadają się do zrobienia tych klusek.

Gnocchi, 1

Gnocchi przepis 

Minimum jeden kilogram sypkich ziemniaków bardzo dokładnie umyj i wyszoruj. Moje ziemniaki ważyły łącznie około 1080 gramów. Było to siedem ziemniaków. Wybrałam ziemniaki, które były prawie takiej samej wielkości, by ugotowały się w tym samym czasie. To ważne, ponieważ ziemniaki gotujemy w całości, bez obierania. Jeśli miałabym określić ich wielkość, to były to lekko podłużne ziemniaki, które mieściły się w mojej dłoni jak w kołysce :)

Czyste ziemniaki (bez obierania i krojenia) umieść w garnku z zimną wodą (woda ma całkowicie przykryć ziemniaki) i gotuj je do miękkości. Może to potrwać 25-35 minut (w zależności od wielkości i typu ziemniaków). Ugotowane ziemniaki odcedź i pojedynczo odłóż na deskę, do lekkiego przestudzenia. Przy okazji jeszcze się dosuszą. Gdy nie będą już gorące, ale nadal będą ciepłe, bardzo dokładnie zdejmij im skórkę i usuń ewentualne "niedoskonałości". 

Całkowicie przestudzone ziemniaki przepuść przez ręczną praskę (do ziemniaków i białego sera) lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach. Do zmielenia ugotowanych ziemniaków nie używamy blenderów i innych tego typu urządzeń. 

Zmielone ziemniaki umieść na dużej desce lub na stolnicy. Wsyp też pełną szklankę (czubatą), czyli 200 gramów mąki z pszenicy durum (semolina) lub ewentualnie mąki pełnoziarnistej typ. 2000. Wbij dwa mniejsze jajka i wsyp płaską łyżeczkę soli. Ze wszystkich składników zagnieć zwartą kulę ziemniaczaną. Nie wyrabiaj długo masy - tylko do połączenia się wszystkich składników w jednolite, zwarte ciasto. Masa ziemniaczana na gnocchi powinna być twardsza/bardziej zwarta, niż na polskie kopytka. Jeśli Twoje ciasto wydaje Ci się zbyt luźne, to dodaj więcej mąki. 

Porada: Jeśli nie masz takich mąk (pełnoziarnista lub pszenica Durum), to gnocchi uda się też ze zwykłą mąką, nawet tortową. Wówczas daj pełną szklankę mąki pszennej "białej". Twoje gnocchi będą w strukturze przypominały bardziej nasze polskie kopytka, ale też będą pyszne. Do masy ziemniaczanej można też dodać odrobinę gałki muszkatołowej, zaś całe jajka zastąpić żółtkami. Dajemy wówczas 2-3 żółtka dużych jajek.

Gnocchi, 2

W dużym, szerokim garnku można już zacząć gotować wodę. Płaską łyżkę soli wsyp w momencie, gdy woda zacznie się gotować. Na lekko tylko obsypanej mąką stolnicy umieść 1/4 ciasta na gnocchi i rozwałkuj dłońmi na sznurek grubości około 1,5 cm. Ucinaj nożem zgrabne kluseczki o długości około 1,5-2 cm (nie większe niż korek od wina).

Kluski gnocchi mogą mieć różne kształty. Możesz je gotować w formie kopytek. Możesz też formować z nich kulki. Najbardziej popularne jest jednak tworzenie gnocchi z charakterystycznymi wgłębieniami. Możesz je wykonać przy pomocy widelca lub specjalnej, małej deseczki z karbowaną powierzchnią. Najprościej jest tylko lekko ugnieść każdą kluseczkę widelcem. Można też przeturlać kluseczki przez wypukłą stronę widelca. W wybrany przez Ciebie sposób uformuj kluseczki gnocchi z całego ciasta ziemniaczanego.
Gnocchi, 3

Gnocchi przenoś partiami na cedzak i zanurzaj w gotującej się wodzie. Od razu lekko i ostrożnie zamieszaj kluseczki. Po wypłynięciu gnocchi na powierzchnię odczekaj jeszcze około 90 sekund. Wyłów wszystkie kluseczki, poczekaj aż odcedzisz nadmiar wody i umieść je na szerokim talerzu lub salaterce. W ten sposób ugotuj wszystkie porcje gnocchi.

Jak podałam swoje gnocchi?
Kilka łyżek masła klarowanego podgrzewałam przez pięć minut z trzema gałązkami świeżego rozmarynu (patelnia na małej mocy). Masłem rozmarynowym polałam porcje kluseczek. Całość oprószyłam świeżo mielonym pieprzem i tartym serem Parmigiano Reggiano. Podałam jeszcze gorące. 

Porada: Zamiast rozmarynu można dać listki szałwii. Masło można zastąpić oliwą lub połączyć oliwę z masłem (pół na pół). Można też pominąć tłuszcz i tylko posypać gnocchi tartym serem (Grana Padano, Parmigiano Reggiano lub Pecorino Romano) i oprószyć pieprzem. 
Gnocchi, 4

Gnocchi bardzo dobrze smakują również z prostym sosem pomidorowym. Tutaj przepis na sos pomidorowy. Do tej wersji pasują też świeże listki bazylii oraz tarty ser. Jeśli chodzi o ser, to wybieram zazwyczaj ser Grana Padano. 

Może masz też inne, pyszne pomysły na podanie klusek gnocchi? 
Jedna z moich Czytelniczek, Maga, dodaje do masy na kluseczki tarty parmezan. Na kilogram ziemniaków wypada 100 gramów parmezanu. 

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (79 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Gnocchi

Gnocchi to jeden z klasycznych przysmaków włoskich. Najszybciej i najłatwiej można je porównać do naszych polskich kopytek. Włoskie gnocci (pisane przez wielu dla ułatwienia) bardzo często szykowane są zamiast uwielbianego przez Włochów makaronu. W niektórych regionach Włoch do oprócz ziemniaków, jajka, mąki i soli daje się jeszcze kaszę manną, ser lub mąkę kukurydzianą. Czasem w cieście pojawiają się również zioła. Tak jak to szykujemy, gdy robimy kopytka, tak i tutaj ciasto wałkujemy ręcznie na sznurek i kroimy kopytka, które mogą być bardzo małe lub też większe. Kluski gnocchi nie powinny jednak być jednak większe niż korek od wina. Każdą kluseczkę można albo zostawić w formie kopytka albo też zrobić z niego okrągłą kulkę. Najbardziej jednak charakterystyczne przy szykowaniu gnocchi jest to, że każda kluska gnocchi przeturlana jest przez widelec lub na specjalnej do tego tarce, by powstały zagłębienia. Takie gnocchi o wyglądzie bardzo znanym i rozpoznawanym szykuje się głównie po to, by w zagłębienia wchodził pyszny sos. Tak więc gnocchi podane jest albo jako danie główne z jakimś sosem, albo też w formie przystawki. 

Gnocchi przepis

I tak jak to i widać u nas, tak samo jest we Włoszech. Prawie w każdym regionie gnochi (prawidłowo Gnocchi), szykowane jest w różnych miejscach trochę inaczej. Tak więc lombardzkie oraz toskańskie gnocchi szykowane jest z serkiem ricotta, mąką i szpinakiem. Do gnocchi dodaje się jeszcze włoskie zioła. W innych regionach zawsze dodaje się mąkę kukurydzianą i tam uznaje się tylko takie kluseczki gnocchi. Niezależnie jednak od przepisu bazowego, gnocchi po pokrojeniu na kluseczki gotuje się identycznie jak kopytka, czyli w osolonym wrzątku. Ugotowane i odcedzone gnocchi miesza się z wybranym sosem lub tylko posypuje ulubionym tartym serem i świeżymi ziołami. Nie astenie zatem tylko jeden jedyny przepis na gnocchi. Jest wiele przepisów na gnocchi i każdy może wybrać swój ulubiony. Mój przepis na gnocchi jest tym moim ulubionym i taką wersję Wam pokażę. Tak więc Włosi dla urozmaicenia gotują albo coś z makaronem, albo zupy , albo też właśnie gnocchi. Najbardziej typowym sposobem na podanie gnocchi jest super prosty sos, który składa się z podgrzane go masła z szałwią świeżą lub rozmarynem a do tego tarty ser i szczypta pieprzu. Idealne będzie też domowe pesto. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by domowe gnocchi dodać do jakiejś lekkiej zupy. Gnocchi można zrobić w domu samodzielnie i taki sposób polecam Wam gorąco, ponieważ to naprawdę super proste. Popularność gnocchi jest tak duża, że można je nie tylko zamówić w każdej włoskiej restauracji, ale kupić gotowe w marketach. Najlepsze jest takie z lodówek, ale trzeba wybrać sprawdzoną markę. Te gnocchi suszone lub mrożone raczej mi się nigdy nie sprawdziły. 

Gnocchi przepisy

Ciekawostka historyczna jest taka, że słowo Gnocchi prawdopodobnie pochodzi od włoskiego słowa nocchio, oznaczającego sęk w drewnie. Był to kiedyś - w czasach rzymskich - rodzaj włoskiego makaronu. Został on wprowadzony przez legiony rzymskie podczas ekspansji imperium na kraje kontynentu europejskiego. Jednak w czasach rzymskich gnocchi szykowane były zupełnie inaczej niż teraz. Gnocchi były szykowane z ciasta przypominającego kaszę manną wymieszaną z jajkami. Ziemniaki wprowadzono dopiero do Europy w XVI wieku i zrobiły ogromną furorę. Wpłynęły na wiele przepisów. Do zrobienia gnocchi wybiera się wyłącznie ziemniaki sypkie, z dużą ilością skrobi. Wiele osób, które raczej szykują domowe kopytka, widziało na działach z gotową żywnością opakowania z kuleczkami gnocchi, które wyglądem kuszą, by je zakupić. Nie każdy jednak wie i ma pomysł na to, jak je podać. Pojawiają się więc zapytania: gnocchi z czym podawać? Oprócz zatem wcześniej przeze mnie wymienionych dodatków w masełka szałwiowego lub rozmarynowego i tartego sera, można je też podawać z domowym sosem z pomidorów. Sos pomidorowy do pizzy a do tego tarty ser i kilka listów bazylii będzie pycha. Co jednak najbardziej niektórych zastanawia, to to: czym różnią się gnocchi od kopytek. Niektórzy uważają, że niczym. Tylko specyficzna forma turlania kawałków klusek na widelcu odróżnia je od kopytek. Ja jednak zauważam kilka subtelnych różnic. Od samego podania gnocchi, które jadamy już trochę inaczej niż nasze kluseczki (polskie kopytka podajemy zazwyczaj podsmażone lub z różnymi gulaszami). Włoskie gnocchi mają więc inny kształt, inaczej się je podaje, ale troszkę inaczej szykuje. Gnocchi robimy z bardziej zwartej i twardszej masy ziemniaczanej. Zawsze dajemy do niej jajko, zaś ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jeśli więc chcesz poznać mój sposób na pyszne Gnocchi, to zapraszam po przepis i życzę smacznego.