Sos Chipotle
Sos chipotle charakteryzuje się głębokim, lekko wędzonym smakiem z wyraźnymi nutami papryki chipotle, które dodają lekkiej pikantności. Idealnie komponuje się z wrapami, burritos lub jako dodatek do dressingów.
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 290 g sosu
Kaloryczność kcal: 35 w 10 g sosu
[ więcej ]
Dieta: wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 150 g jogurtu greckiego - można dać też gęsty skyr
- 100 g ulubionego majonezu
- 2 łyżki papryki Chipotle w sosie adobo
- 1 duży ząbek czosnku - około 7 g
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 1 łyżka dobrej jakości oliwy
- po sporej szczypie soli i pieprzu
Sos Chipotle
W jednym naczyniu umieść wszystkie składniki sosu: 150 gramów jogurtu greckiego lub innego, gęstego i kremowego jogurtu; 100 gramów ulubionego, dobrej jakości majonezu; 2 łyżki papryki Chipotle w sosie adobo; obrany i przepuszczony przez praskę spory ząbek czosnku; po łyżce płynnego miodu lub syropu klonowego, oliwy i soku z limonki; po sporej szczypie soli i świeżo mielonego pieprzu.
Porada: Papryczki Chipotle to suszone i wędzone papryczki jalapeno, które zazwyczaj gotowane są w aromatycznym sosie pomidorowym z octem, cebulą i cukrem, czyli w sosie adobo. Charakteryzują się głębokim, dymnym smakiem i wyważoną ostrością. Kupuję je w małych puszkach przez Internet. Szukajcie ich pod hasłem: Papryczki Chipotle w sosie adobo. Jak je zastąpić? Nie robiłam tego, ale w ostateczności można też użyć papryczek chili (najlepiej jalapeno ze słoika) z dodatkiem wędzonej papryki w proszku.
Wszystkie składniki sosu zmiksuj na gładko w kielichu blendera lub też blenderem ręcznym typu żyrafa. Po zmiksowaniu sprawdź smak sosu i w razie potrzeby dodaj więcej wybranego składnika.
Oto kilka pomysłów, do czego możesz użyć tego sosu:
- Kanapki i wrapy i burgery.
- Grillowane mięsa i warzywa.
- Dresiing do sałatek i surówek.
- Dip do warzyw, nachos, frytek.
- Sos do pizzy lub pity.
Smacznego.