Gofry kakaowe
Pyszne, chrupiące i pachnące gofry kakaowe z cynamonem. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i gotowe. Już prościej się chyba nie da ;-)
Przepis jest bardzo uniwersalny. Można pominąć kakao oraz cynamon. Wyjdą wówczas klasyczne, jasne gofry.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 6
Dieta: wegetariańska
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- czubata łyżka kakao
- płaska łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki mleka
- 3 małe jajka
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 2 łyżki cukru
Z tego przepisu wychodzi 12 gofrów.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Dodatki do gofrów:
cukier puder, konfitury np. dżem z jeżyn, świeże owoce, krem czekoladowy ganache, bita śmietana, krem kokosowy
Wszystkie składniki umieść w misce i miksuj kilka minut, by ciasto zrobiło się gładkie. Odstaw je na 40-60 minut na bok, by odpoczęło i wyrównała się temperatura masy. Gofry będą wówczas pięknie rosły.
Po tym czasie możesz podłączyć gofrownicę, by się nagrzała.
Nakładaj porcje ciasta do nagrzanej gofrownicy i piecz po kilka minut (długość pieczenia zależna jest od mocy Twojej gofrownicy). Gofry po wyjęciu z gofrownicy należy położyć na kratce, by wystygły. Jeśli umieścisz je na talerzu lub blacie zaczną parować od spodu i zrobią się miękkie.



Polecam również:
- najlepsze gofry tradycyjne
- gofry z jogurtem
- gofry cynamonowe
Smacznego :-)