Gofry kakaowe

Gofry kakaowe

Pyszne, chrupiące i pachnące gofry kakaowe z cynamonem. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i gotowe. Już prościej się chyba nie da ;-)

Przepis jest bardzo uniwersalny. Można pominąć kakao oraz cynamon. Wyjdą wówczas klasyczne, jasne gofry.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 6

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • czubata łyżka kakao
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 szklanki mleka
  • 3 małe jajka
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 2 łyżki cukru

Z tego przepisu wychodzi 12 gofrów. 
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Dodatki do gofrów:
cukier puder, konfitury np. dżem z jeżyn, świeże owoce, krem czekoladowy ganache, bita śmietana, krem kokosowy

Wszystkie składniki umieść w misce i miksuj kilka minut, by ciasto zrobiło się gładkie. Odstaw je na 40-60 minut na bok, by odpoczęło i wyrównała się temperatura masy. Gofry będą wówczas pięknie rosły.

Po tym czasie możesz podłączyć gofrownicę, by się nagrzała.

Nakładaj porcje ciasta do nagrzanej gofrownicy i piecz po kilka minut (długość pieczenia zależna jest od mocy Twojej gofrownicy). Gofry po wyjęciu z gofrownicy należy położyć na kratce, by wystygły. Jeśli umieścisz je na talerzu lub blacie zaczną parować od spodu i zrobią się miękkie. 

Gofry kakaowe, 1

Gofry kakaowe, 2

Gofry kakaowe, 3

Polecam również:
- najlepsze gofry tradycyjne
- gofry z jogurtem
- gofry cynamonowe

 Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (19 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷