Placki z serem
Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach placki z sera twarogowego. Takie serowe placuszki to świetny pomysł na śniadanie lub kolację. Dzieci uwielbiają je jeść a dorośli robić, ponieważ są super proste!
Lubię smażyć placki i racuchy, więc znajdziesz u mnie bardzo dużo sprawdzonych przepisów. Placki z serków waniliowych oraz naleśniki, czy racuchy drożdżowe z jabłkiem to tylko kilka popularniejszych pyszności. Zapraszam do buszowania po stronie.. na pewno znajdziesz coś dla siebie.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: 17 placków
Kaloryczność kcal: 76 w jednym placku
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 250 g twarogu półtłustego
- 4 małe jajka
- 80 g mąki pszennej - 8 płaskich łyżek
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia
Placki z twarogiem
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Na jedną partię placków, jedna płaska łyżka oleju. Placki z twarogiem smażyłam na patelni o średnicy 24 cm.
Jajka oraz twaróg powinny być wcześniej wyjęte z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. Jeśli używasz dużych jajek, to wystarczą trzy sztuki. Do placków najlepszy jest twaróg w kostce lub w trójkątach. Nie używam twarogu śmietankowego, ani twarogu z kubełka.
Placki z twarogu
Placki z twarogiem szykuje się błyskawicznie. Jajka wbij do miski i dodaj od razu dwie łyżki cukru. Sięgam po cukier drobny, ponieważ szybko się rozpuszcza. Jajka z cukrem ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez minimum trzy minuty. Słodka masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch.
Do puchu jajecznego dodaj 80 gramów mąki pszennej wymieszanej z łyżeczką proszku do pieczenia. To osiem płaskich łyżek mąki - pół szklanki o pojemności 250 ml. Mąkę możesz dodać na raz lub przesiewając ją przez sitko. Ciasta już nie miksujesz, a tylko mieszasz łyżką. Delikatnie wmieszaj więc całą mąkę.
Do ciasta z jajek i mąki dodaj też cały twaróg. Twaróg rozkrusz wcześniej w dłoniach do osobnej miseczki. Będzie Ci łatwiej wmieszać go w ciasto.
Ciasto na placki twarogowe zamieszaj kilka razy przy pomocy łyżki. Twaróg, który jest zwarty i można go bez problemu pokruszyć na mniejsze kawałki idealnie nadaje się do ciasta na placki serowe. Wystarczy go tylko wmieszać w ciasto i gotowe. Twaróg śmietankowy lub kubełkowy wymagałby dodatkowego miksowania z ciastem na gładką masę.
Wybierz patelnię z grubym dnem i zacznij ją nagrzewać. Cierpliwie poczekaj, aż patelnia dobrze się nagrzeje. Na patelnię wylej łyżkę oleju. Poczekaj aż olej z łatwością rozpłynie się po powierzchni patelni i zacznij kłaść porcje na placki. Na jeden placek nakładaj pełną łyżkę stołową ciasta. Moja patelnia miała 24 cm średnicy i zmieściły się na niej 4 placki z twarogiem.
Placki serowe smaż na średniej lub odrobinę niższej niż średnia moc palnika. Jedna strona potrzebuje około 3 minuty zanim placki przewrócisz na drugą stronę. W tym czasie powinny się ładnie zarumienić. Jeśli rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika. Druga strona smaży się zazwyczaj o minutę krócej. Placki najlepiej jest przewracać na drugą stronę przy pomocy płaskiej szpatułki kuchennej.
Usmażyłam 4 parte placków po 4 sztuki na patelnię. Po każdej partii dodawałam świeżą łyżkę oleju. Usmażone placki twarogowe odkładałam na chwilę na ręcznik papierowy, a potem już na talerz. Wyszło mi 16 placków z sera twarogowego.
Placków z twarogiem nie oprószam cukrem pudrem. Są wystarczająco słodkie. Te placuszki są wilgotne i puszyste, więc nie ma potrzeby dodawania do nich syropu czy owoców. Jeśli jednak masz ochotę podać je jeszcze z czymś, to myślę, że świeże owoce pokrojone w kawałki będą idealne.
Smacznego.