Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Placki z serem

Placki z serem

Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach placki z sera twarogowego. Takie serowe placuszki to świetny pomysł na śniadanie lub kolację. Dzieci uwielbiają je jeść a dorośli robić, ponieważ są super proste!

Lubię smażyć placki i racuchy, więc znajdziesz u mnie bardzo dużo sprawdzonych przepisów. Placki z serków waniliowych oraz naleśniki, czy racuchy drożdżowe z jabłkiem to tylko kilka popularniejszych pyszności. Zapraszam do buszowania po stronie.. na pewno znajdziesz coś dla siebie. 

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: 17 placków

Kaloryczność kcal: 76 w jednym placku
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 4 małe jajka
  • 80 g mąki pszennej - 8 płaskich łyżek
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia

Placki z twarogiem

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Na jedną partię placków, jedna płaska łyżka oleju. Placki z twarogiem smażyłam na patelni o średnicy 24 cm.
Jajka oraz twaróg powinny być wcześniej wyjęte z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. Jeśli używasz dużych jajek, to wystarczą trzy sztuki. Do placków najlepszy jest twaróg w kostce lub w trójkątach. Nie używam twarogu śmietankowego, ani twarogu z kubełka.

Placki z serem, 1

Placki z twarogu

Placki z twarogiem szykuje się błyskawicznie. Jajka wbij do miski i dodaj od razu dwie łyżki cukru. Sięgam po cukier drobny, ponieważ szybko się rozpuszcza. Jajka z cukrem ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez minimum trzy minuty. Słodka masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch.

Placki z serem, 2

Do puchu jajecznego dodaj 80 gramów mąki pszennej wymieszanej z łyżeczką proszku do pieczenia. To osiem płaskich łyżek mąki - pół szklanki o pojemności 250 ml. Mąkę możesz dodać na raz lub przesiewając ją przez sitko. Ciasta już nie miksujesz, a tylko mieszasz łyżką. Delikatnie wmieszaj więc całą mąkę.

Do ciasta z jajek i mąki dodaj też cały twaróg. Twaróg rozkrusz wcześniej w dłoniach do osobnej miseczki. Będzie Ci łatwiej wmieszać go w ciasto.
Placki z serem, 3

Placki z serem, 4

Ciasto na placki twarogowe zamieszaj kilka razy przy pomocy łyżki. Twaróg, który jest zwarty i można go bez problemu pokruszyć na mniejsze kawałki idealnie nadaje się do ciasta na placki serowe. Wystarczy go tylko wmieszać w ciasto i gotowe. Twaróg śmietankowy lub kubełkowy wymagałby dodatkowego miksowania z ciastem na gładką masę. 

Wybierz patelnię z grubym dnem i zacznij ją nagrzewać. Cierpliwie poczekaj, aż patelnia dobrze się nagrzeje. Na patelnię wylej łyżkę oleju. Poczekaj aż olej z łatwością rozpłynie się po powierzchni patelni i zacznij kłaść porcje na placki. Na jeden placek nakładaj pełną łyżkę stołową ciasta. Moja patelnia miała 24 cm średnicy i zmieściły się na niej 4 placki z twarogiem.
Placki z serem, 5

Placki serowe smaż na średniej lub odrobinę niższej niż średnia moc palnika. Jedna strona potrzebuje około 3 minuty zanim placki przewrócisz na drugą stronę. W tym czasie powinny się ładnie zarumienić. Jeśli rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika. Druga strona smaży się zazwyczaj o minutę krócej. Placki najlepiej jest przewracać na drugą stronę przy pomocy płaskiej szpatułki kuchennej. 

Usmażyłam 4 parte placków po 4 sztuki na patelnię. Po każdej partii dodawałam świeżą łyżkę oleju. Usmażone placki twarogowe odkładałam na chwilę na ręcznik papierowy, a potem już na talerz. Wyszło mi 16 placków z sera twarogowego. 

Placki z serem, 6

Placki z serem, 7

Placki z serem, 8

Placków z twarogiem nie oprószam cukrem pudrem. Są wystarczająco słodkie. Te placuszki są wilgotne i puszyste, więc nie ma potrzeby dodawania do nich syropu czy owoców. Jeśli jednak masz ochotę podać je jeszcze z czymś, to myślę, że świeże owoce pokrojone w kawałki będą idealne.
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (3554 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Placki z serem

Pyszne placki twarogowe to fantastyczne śniadanie na weekend. Pachną obłędnie a do tego smakują również cudownie. Przepis na placki twarogowe jest do tego super prosty. W kilka minut wyczarujesz najpyszniejsze placki z dużą ilością zdrowego twarogu. Aby usmażyć racuchy z białym serem potrzebujesz tylko kilka łatwo dostępnych składników. Bardzo ważnej jest, by zarówno ser, jak i jajka nie były wyjęte prosto z lodówki. Istnieje bowiem ryzyko, że mino ubijania jajek z cukrem na puch oraz dodania proszku do pieczenia placki nie wyrosną. 

Placki z twarogiem

Te pyszne placki z twarogu bardzo przypominają popularne i lubiane serniczki, czyli ukraińskie placki serowe, które podaję się najczęściej ze śmietaną. Tutaj jednak dodajemy jeszcze proszek do pieczenia i całość szykujemy troszkę inaczej. Placki serowe są pyszne zarówno na śniadanie jak i na kolację. Placki z twarogiem można podać na słodko na wiele pysznych sposobów. Placki twarogowe zimą będą pyszne z bananami i miodem oraz owocami z puszki lub z bananami. Latem zaś  placki z sera białego warto podać ze świeżymi owocami i np. z jogurtem naturalnym. 

Placki twarogowe

Te placuszki z serem twarogowym bardzo często szykuję, gdy zastanawiam się jak wykorzystać kostkę twarogu który czasem leży i czeka na swoją kolej w lodówce. Można upiec sernik, jednak placki twarogowe robi się naprawdę błyskawicznie i to one zazwyczaj wygrywają w burzy umyśli. Racuchy z serem białym uwielbiają też moje dzieci, dlatego wiem, że jak je usmażę to z pewnością zostaną zjedzone jeszcze tego samego dnia. Placki twarogowe są wspaniałe i nie dodaję zazwyczaj do nich już nic więcej. Czasem zdarza mi się, że dodatkowo pokroję kawałki bananów, gruszek lub sypnę na talerz garść malin. Przy okazji polecam tez coś równie pysznego i też z dodatkiem sporej ilości nabiału- racuchy na maślance. Jeśli lubisz twaróg i proste eksperymenty w kuchni to zapraszam po mój przepis na sernik zebra. Jeśli wolisz tradycyjne przepisy, to polecam Ci sernik królewski.. najlepszy na Święta.