Gofry kruche z dodatkiem cynamonu

Gofry kruche z dodatkiem cynamonu

Chrupiące gofry o smaku cynamonu. Możesz oprószyć je cukrem pudrem, nałożyć ulubione owoce lub bitą śmietanę. W każdej wersji smakują wspaniale ;-)

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 5 minut
Ilość porcji: 7-8 sztuk

Składniki:
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 200 ml mleka
  • 40 g cukru
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatki:
cukier puder, konfitury, świeże owoce, krem czekoladowy, bita śmietana

Jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki. Oddziel białka od żółtek. Żółtka umieść w dużej misce, zaś białka w drugiej - podłużnej.

Do miski z żółtakami dodaj mleko, cukier olej oraz przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Miksuj chwilę do połączenia składników.

Umyj mieszadła i ubijaj osobno białko, aż będzie sztywne i błyszczące. Możesz się wspomóc odrobiną soli lub dodać w trakcie szczyptę kwaśnego winianu potasu.

Możesz już podłączyć gofrownicę, by się nagrzała.

Szpatułką dodawaj sztywną pianę z białka do ciasta. Mieszaj tylko do połączenia składników. Nakładaj porcje ciasta do nagrzanej gofrownicy i piecz po kilka minut na złoty kolor (długość pieczenia zależna jest od mocy Twojej gofrownicy).

Gofry kruche z dodatkiem cynamonu, 1

Gofry kruche z dodatkiem cynamonu, 2

Gofry kruche z dodatkiem cynamonu, 3

Gofry kruche z dodatkiem cynamonu, 4


Smacznego :-)

Średnia 4.7 / 5 (26 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷