Gofry z cynamonem
Chrupiące gofry z cynamonem. Możesz oprószyć je cukrem pudrem, nałożyć ulubione owoce lub bitą śmietanę. W każdej wersji smakują wspaniale ;-)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 5 minut
Liczba porcji: 7-8 sztuk
Dieta: wegetariańska
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 200 ml mleka
- 40 g cukru
- płaska łyżeczka cynamonu
- 100 ml oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki:
cukier puder, konfitury, świeże owoce, krem czekoladowy, bita śmietana
Gofry cynamonowe

Jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki. Oddziel białka od żółtek. Żółtka umieść w dużej misce, zaś białka w drugiej - podłużnej.
Do miski z żółtakami dodaj mleko, cukier olej oraz przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Miksuj chwilę do połączenia składników.
Umyj mieszadła i ubijaj osobno białko, aż będzie sztywne i błyszczące. Możesz się wspomóc odrobiną soli lub dodać w trakcie szczyptę kwaśnego winianu potasu.
Możesz już podłączyć gofrownicę, by się nagrzała.
Szpatułką dodawaj sztywną pianę z białka do ciasta. Mieszaj tylko do połączenia składników. Nakładaj porcje ciasta do nagrzanej gofrownicy i piecz po kilka minut na złoty kolor (długość pieczenia zależna jest od mocy Twojej gofrownicy).



Zobacz też mój przepis na gofry kakaowe. Nie możesz też nie spróbować klasycznych, chrupiących gofrów - przepis na gofry.
Jeśli lubisz pyszności z cynamonem, to zobacz też mój przepis na bułeczki cynamonowe.
Smacznego.