Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Naleśniki czekoladowe

Naleśniki czekoladowe

Naleśniki czekoladowe to wspaniały pomysł na przepyszne, aromatyczne śniadanie na słodko. Przepis sprawdzi się nawet na Walentynki. Wystarczy zmiksować razem składniki.  

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 12 trochę grubszych naleśników

Kaloryczność kcal: 170 w 1 naleśniku [ więcej ]
Dieta: wegetariańska

Składniki [ więcej ]

  • 1 szklanka mąki pszennej np. tortowej - 160 g
  • 2 szklanki mleka lub napoju roślinnego - 500 ml
  • 3 duże jajka - około 190 g po rozbiciu
  • 50 ml oleju lub roztopionego masła
  • 50 g prawdziwego kakao
  • 50 g cukru pudru - około 3 łyżki
  • spora szczypta soli

Naleśniki czekoladowe
Naleśniki czekoladowe, 1

Naleśniki czekoladowe, 2

Krok 1: Połącz wszystkie składniki

W jednej misce umieść razem wszystkie składniki: szklankę mąki pszennej np. tortowej, czyli 160 gramów; 2 szklanki mleka lub ulubionego napoju roślinnego, czyli 500 ml; 3 duże lub 4 malutkie jajka; 50 ml oleju roślinnego o łagodnym smaku lub tyle samo roztopionego, ale nie gorącego masła; 50 gramów prawdziwego kakao w proszku; 50 g cukru pudru; sporą szczyptę soli.

Porady: Najlepiej gdyby składniki miały temperaturę pomieszczenia. Łatwiej jest zmiksować z mąką lekko ciepłe, niż zimne mleko. Można dać nieco mniej kakao lub zastąpić je 60-80 gramami roztopionej w kąpieli wodnej czekolady gorzkiej. Cześć cukru pudru można zamienić na cukier waniliowy lub też dodać dodatkowo pół łyżeczkę pasty lub esencji waniliowej. 

Połącz wszystkie składniki

Krok 2: Zmiksuj je na gładkie ciasto

Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie łyżką, rózgą kuchenną, blenderem ręcznym lub mikserem. Warto odstawić ciasto na 5-10 minut na bok, by nabrało ostatecznej konsystencji. Po kilku minutach ciasto naleśnikowe jeszcze zgęstnieje. Zamieszaj je, sprawdź konsystencję i w razie potrzeby dolej np. więcej mąki. Uważam jednak, że nie jest to konieczne. 

Zmiksuj je na gładkie ciasto

Krok 3: Usmaż naleśniki

Ponieważ tłuszcz dodajesz do ciasta, to naleśniki smażysz na suchej, niczym nie natłuszczanej patelni. Nagrzej dobrze płaską patelnię, najlepiej specjalnie przystosowaną do smażenia naleśników. Nie ustawiaj od razu najwyższej mocy palnika. Ustaw średnią moc i poczekaj, aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. Nie oznacza to, że nie możesz przed każdym smażonym naleśnikiem dawać na patelnię odrobinę masła klarowanego lub oleju. 

Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tyle ciasta, by masa swobodnie przykryła powierzchnię patelni. Naleśniki czekoladowe smażę trochę grubsze, niż te klasyczne. Przy każdym nalewaniu porcji na naleśnika podnoszę patelnię nad palnik. Od razu poruszam patelnią tak, by ciasto rozeszło się po całej powierzchni. 

Po około minucie przewracaj naleśnik na drugą stronę. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu, czyli około 30 sekund. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników. Przed wylaniem na patelnię ciasta na naleśnika, za każdym razem zamieszaj dobrze ciasto. W ten sposób usmaż wszystkie naleśniki. Jeśli naleśnik po zdjęciu na talerz nie będzie elastyczny, to nic się nie martw. Smażąc naleśniki kładź jeden placek na drugim, a po usmażeniu wszystkich naleśników przykryj je folią lub drugim talerzem. W ciągu kilku minut naleśniki zmiękną. Wyszło mi równio 12 grubszych naleśników, każdy o średnicy około 22 cm.

Porada: Jeśli będziesz smażyć naleśniki o mniejszej średnicy, to będzie łatwiej przewrócić je na druga stronę.

Usmaż naleśniki

Krok 4: Podawaj tak, jak lubisz

Naleśniki czekoladowe polecam podawać z owocami. Idealnie pasują do nich truskawki, jeżyny, maliny i jagody leśne. Bardzo dobrze sprawdzą się zawsze banany np. z masłem orzechowym. Całość polecam polać miodem, syropem lub sosem czekoladowym albo zmiksowanymi owocami. 

Moja ulubiona wersja, to naleśniki czekoladowe zawinięte w rulonik lub w kopertę z dużą ilością aksamitnego twarogu waniliowego. Aby go zrobić wystarczy, że umieścisz w jednej misce po 300 gramów twarogu śmietankowego lub serka puszystego (lekko słony) oraz serka homogenizowanego, waniliowego i dwie łyżki cukru waniliowego. Całość ugnieć i wymieszaj widelcem. Powstanie Ci idealnie kremowy farsz serowy do naleśników.

Podawaj tak, jak lubisz

Naleśniki czekoladowe, 7

Polecam jeszcze inny farsz do naleśników. Jest to gęsty krem śmietanowy:
• 200 ml słodkiej śmietanki 30 %
• łyżka cukru wanilinowego
• 3 łyżki drobnego cukru
• 4 łyżki serka mascarpone

Dobrze schłodzoną śmietankę umieść w wysokim, wąskim naczyniu i zacznij miksować. Stopniowo zwiększając obroty dodawaj cukier wanilinowy wymieszany ze zwykłym drobnym cukrem. Po około 2 minutach śmietana uzyska konsystencję gęstego budyniu. Dodaj serek mascarpone i miksuj jeszcze chwilę.
Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (223 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Naleśniki czekoladowe

Usmażenie naleśników czekoladowych to prosty sposób na to, by w całym domu zapachniało czekoladą. Naleśniki z kakao z bananami można zrobić bardzo szybko. Jeśli lubicie kremy, to polecam naleśniki czekoladowe z mascarpone. Czy zastanawialiście się kiedyś, jak proste i jednocześnie niezwykle apetyczne może być poranne śniadanie lub popołudniowa przekąska? Odpowiedź kryje się w naleśnikach czekoladowych z kakao! Te cudowne, cienkie placuszki to prawdziwa uczta dla podniebienia, która zaskoczy swoją łatwością wykonania i doskonałym smakiem nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przepis na naleśniki czekoladowe z kakao jest doskonały na każdą porę dnia. Możecie je przygotować na leniwe, weekendowe śniadanie, kiedy macie ochotę na coś wyjątkowego, ale równie dobrze sprawdzą się jako popołudniowa przekąska przy filiżance kawy, a nawet jako elegancki deser po obiedzie. Ich subtelny, czekoladowy smak idealnie komponuje się z różnorodnymi dodatkami, co daje nieograniczone możliwości kulinarnej kreatywności. Kiedy już macie swoje cudowne naleśniki gotowe, warto zastanowić się, czym je wzbogacić. Najprostszą, a zarazem niezwykle smaczną opcją są świeże owoce. Truskawki, maliny, banany czy jagody sprawią, że naleśniki kakaowe zyskają lekkości i świeżości, a ich naturalna słodycz idealnie podkreśli czekoladowy aromat. Jeśli chcecie, aby danie było jeszcze bardziej wyrafinowane, możecie dodać bitą śmietanę lub delikatny twarożek waniliowy, które nadadzą mu luksusowego charakteru.

Naleśniki kakaowe

Naleśniki czekoladowe z truskawkami to chyba najlepszy afrodyzjak na romantyczny wieczór.. Nie wyobrażam sobie lepszego połączenia. Można też pominąć krem i podać nalesniki czekoladowe z serem lub z serkiem waniliowym. Mój przepis na naleśniki czekoladowe z kakao jest niesamowicie prosty. Wystarczy umieścić w misce wszystkie składniki i zmiksować na gładko. Podczas podawania nie można też zapomnieć o sosach! Polewa czekoladowa, klasyczny syrop klonowy czy aksamitny krem z mascarpone stworzą wyjątkowo zmysłowe połączenie, które zachwyci każdego miłośnika słodyczy. Dla tych, którzy lubią odrobinę kontrastów, polecam dodać kilka kropli sosu malinowego lub owocową konfiturę. Takie zestawienia smaku dostarczą niesamowitych doznań i sprawią, że Wasze naleśniki zyskają nowy, wyjątkowy charakter. Naleśniki czekoladowe z kakao to również doskonała propozycja na różnorodne okazje. Jeśli planujecie romantyczne śniadanie we dwoje, z powodzeniem zastąpią one tradycyjne placki i wprowadzą trochę słodyczy do Waszego poranka. Organizując spotkanie z przyjaciółmi, możecie je podać jako efektowny deser, który z pewnością zrobi wrażenie na Waszych gościach. A może macie dzieci? Naleśniki te na pewno staną się ich ulubioną przekąską, zwłaszcza jeśli pozwolicie im uczestniczyć w przygotowaniach! Domowe naleśniki czekoladowe z kakao to danie, które zachwyca swoją prostotą, szybkością przygotowania i nieograniczonymi możliwościami komponowania smaków. Są idealnym rozwiązaniem na każdą porę dnia i na każdą okazję, a ich czekoladowy smak sprawi, że każdy posiłek stanie się prawdziwą ucztą. Smacznego!