Naleśniki czekoladowe
Niesamowite naleśniki czekoladowe! Są delikatne i puszyste. Dla mnie najlepsze rwane kawałek po kawałku prosto z patelni. Zawsze gdy zaczynam je smażyć w całym domu pachnie czekoladą i wszyscy schodzą się do kuchni. Polecam również podsmażane na maśle.. boskie!
Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 30 minut
Liczba porcji: około 10 sztuk średnicy 22 cm
Dieta: wegetariańska
- 150 g mąki pszennej - niepełna szklanka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 średnie jajka
- szklanka mleka - 250 ml
- 50 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady - 1 tabliczka
- 2 łyżki cukru
Dodatki do naleśników:
• dżemy lub owoce - banany, jagody, morele, truskawki
• jogurty i serki waniliowe
• ser do naleśników
Puszyste naleśniki
Masło umieść w rondelku i rozpuść. Dodaj pokruszoną czekoladę oraz mleko i mieszaj do rozpuszczenia czekolady.
Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Miksuj jajka około 2 minut na gładką, jasną masę. Wlej ciepły płyn z czekoladą i wymieszaj. Dosyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj całość. Możesz to zrobić mikserem na małych obrotach.
Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Ciasto jest dość gęste,jak na ciasto naleśnikowe. Pozwól mu rozpłynąć się po całej patelni na grubość do 3 mm.
Po około minucie przewracaj na drugą stronę. Czekaj minutę do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania.




Przepis na gęsty krem śmietanowy do naleśników:
• 200 ml słodkiej śmietanki 30 %
• łyżka cukru wanilinowego
• 3 łyżki drobnego cukru
• 4 łyżki serka mascarpone
Dobrze schłodzoną śmietankę umieść w wysokim, wąskim naczyniu i zacznij miksować. Stopniowo zwiększając obroty dodawaj cukier wanilinowy wymieszany ze zwykłym drobnym cukrem.
Po około 2 minutach śmietana uzyska konsystencję gęstego budyniu. Dodaj serek mascarpone i miksuj jeszcze chwilę.
Krem jest gotowy :-)
Uwagi
– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu masła do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.
Na śniadanie warto sprawdzić też pancakes przepis.
Smacznego!