Naleśniki czekoladowe puszyste

Naleśniki czekoladowe puszyste

Niesamowite naleśniki.. delikatne i puszyste. Dla mnie najlepsze rwane kawałek po kawałku prosto z patelni :-)

Zawsze gdy zaczynam je smażyć w całym domu pachnie czekoladą i wszyscy schodzą się do kuchni. Polecam również podsmażane na maśle.. boskie!

Czas przygotowywania: 15 minut
Czas smażenia: do 30 minut
Ilość naleśników: około 10 sztuk średnicy 22 cm


Składniki:

• 50 g masła
• 100 g gorzkiej czekolady - 1 tabliczka
• szklanka mleka - 250 ml
• 3 średnie jajka
• 2 łyżki cukru
• 150 g mąki pszennej - niepełna szklanka
• płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatki do wyboru:
• dżemy lub owoce - banany, jagody, morele, truskawki
• jogurty i serki waniliowe
biały ser z wanilią 

Masło umieść w rondelku i rozpuść. Dodaj pokruszoną czekoladę oraz mleko i mieszaj do rozpuszczenia czekolady.

Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Miksuj jajka około 2 minut na gładką, jasną masę. Wlej ciepły płyn z czekoladą i wymieszaj. Dosyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj całość. Możesz to zrobić mikserem na małych obrotach. 

Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Ciasto jest dość gęste,jak na ciasto naleśnikowe. Pozwól mu rozpłynąć się po całej patelni na grubość do 3 mm.

Po około minucie przewracaj na drugą stronę. Czekaj minutę do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania.

nalesniki-czekoladowe-puszyste-1

nalesniki-czekoladowe-puszyste-2

nalesniki-czekoladowe-puszyste-3

nalesniki-czekoladowe-puszyste-4

Przepis na gęsty krem (na zdjęciach) śmietanowy do naleśników:
• 200 ml słodkiej śmietanki 30 %
• łyżka cukru wanilinowego
• 3 łyżki drobnego cukru
• 4 łyżki serka mascarpone

Dobrze schłodzoną śmietankę umieść w wysokim, wąskim naczyniu i zacznij miksować. Stopniowo zwiększając obroty dodawaj cukier wanilinowy wymieszany ze zwykłym drobnym cukrem.

Po około 2 minutach śmietana uzyska konsystencję gęstego budyniu. Dodaj serek mascarpone i miksuj jeszcze chwilę.
Krem jest gotowy :-)

Uwagi
– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu masła do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Marzena
2017-02-04 20:21
Cudowne naleśniczki Aniu :-)
Ania
2017-02-05 10:31
Ślicznie dziękuję :-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-02-05 21:17
Boziu, i ten krem śmietanowy <3
Ania
2017-02-06 09:47
ha ha.. dokładnie :-)