Placki z bananami
Super placki śniadaniowe z dodatkiem plasterków banana. To najlepsze placki z bananami dla dzieci. Placki są szybkie i proste do zrobienia. Są też tanie i smaczne w dodatku to tylko kilka składników.
Aby usmażyć takie placki bananowe nie potrzebujesz specjalnych miarek i wagi. Wystarczy Ci miska oraz łyżka. Jeśli zaś lubisz owsiane dodatki, to polecam Ci mój najlepszy przepis na ciastka owsiane.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 3 duże jajka
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 2 czubate łyżki mascarpone lub 3 gęstego jogurtu
- 1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 banan
- olej roślinny do smażenia
Placki z bananami
Z przepisu wychodzi około 10 sztuk sporych placków o średnicy 10 cm.
Jajka oraz mascarpone lub gęsty jogurt wyjmij wcześniej z lodówki. Powinny mieć temperaturę pomieszczenia.
W misce umieść jajka i cukier. Miksuj 2 minuty. Dodaj ser lub jogurt oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto zmiksuj na gładko. Odstaw je na parę minut, by odpoczęło.
W tym czasie pokrój w cienkie plasterki obranego banana.
Nagrzej dobrze patelnię. Wlej olej. Małą chochelką nakładaj porcje ciasta. Wylewaj tyle, by powstał placek o średnicy około 10 cm. Na wierzchu układaj po kilka plasterków banana. Po około 30 sekundach placki przewracaj na drugą stronę. Tu przydatna będzie łopatka. Chwilę odczekaj i zdejmij placki na ręcznik papierowy. Potem już na talerz :-) Placki można lekko oprószyć cukrem pudrem.
Gorąco polecam również placki z truskawkami.
Smacznego.