Placki z bananem na łyżki

Placki z bananem na łyżki

Super placki śniadaniowe z dodatkiem plasterków banana. Pachną przecudnie!

- szybkie i proste do zrobienia
- bez miarek i wagi
- tanie i smaczne
- tylko kilka składników

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 3 duże jajka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 czubate łyżki mascarpone lub 3 gęstego jogurtu
  • 1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 banan
  • olej roślinny do smażenia

Z przepisu wychodzi około 10 sztuk sporych placków o średnicy 10 cm.
Jajka oraz mascarpone lub gęsty jogurt wyjmij wcześniej z lodówki. Powinny mieć temperaturę pomieszczenia.

W misce umieść jajka i cukier. Miksuj 2 minuty. Dodaj ser lub jogurt oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto zmiksuj na gładko. Odstaw je na parę minut, by odpoczęło. 

W tym czasie pokrój w cienkie plasterki obranego banana. 

Nagrzej dobrze patelnię. Wlej olej. Małą chochelką nakładaj porcje ciasta. Wylewaj tyle, by powstał placek o średnicy około 10 cm. Na wierzchu układaj po kilka plasterków banana. Po około 30 sekundach placki przewracaj na drugą stronę. Tu przydatna będzie łopatka. Chwilę odczekaj i zdejmij placki na ręcznik papierowy. Potem już na talerz :-) Placki można lekko oprószyć cukrem pudrem.

placki-z-bananem-na-lyzki-1

Gorąco polecam również placki z truskawkami :-)
Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (18 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Candy Pandas
2017-08-01 14:12
I jak ten banan się przypiecze to jest dopiero miodzio <3