Placki z ananasem
Przepis na placuszki z ananasem to prawdziwy hit na śniadanie i nie tylko! Tropikalne owoce, puszyste i chrupiące ciasto oraz wspaniały aromat skuszą każdego głodomora.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia łącznie: 15 minut
Liczba porcji: 12 dużych placków
Kaloryczność kcal: 100 w 1 placku
[ więcej ]
Dieta: wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 1 szklanka mąki pszennej np. tortowej - 160 g
- 200 g kremowego jogurtu naturalnego
- 2 duże jajka - około 125 g po rozbiciu
- 150 g ananasa z puszki - 4 krążki
- 3 płaksie łyżki cukru - około 30 g
- po płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i sody
- olej roślinny do smażenia
Placuszki z ananasem
W misce umieść 200 gramów kremowego jogurtu naturalnego. Może to być też jogurt grecki lub jogurt Skyr. Wbij też dwa duże jajka. Wsyp 30 gramów cukru drobnego lub cukru pudru. Delikatnie wymieszaj całość.
Uwaga: Jogurt i jajka powinny być wyjęte wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. Część zwykłego cukru można zamienić na cukier wanilinowy.
Do miski wsyp też (najlepiej wcześniej razem przesiane) 160 gramów maki pszennej tortowej lub ewentualnie uniwersalnej oraz po płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i sody. Wymieszaj ciasto.
Około 150 gramów ananasa z puszki (bez soku) pokrój na małe kawałki. U mnie były do cztery krążki. Owoce wymieszaj z ciastem.
Porada: Ananasa można zamienić na morele lub brzoskwinie z puszki.
Zacznij nagrzewać sporą patelnię z grubym dnem. Ustaw średnią moc i poczekaj, aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. Na patelnię wylej 2-3 łyżki oleju roślinnego do smażenia. Tłuszcz rozprowadź po całej patelni. Pozwól, by olej dobrze się nagrzał. Dzięki temu placki nie chłoną tak tłuszczu.
Przy pomocy dużej łyżki nakładaj spore i grube porcje na ananasowe placuszki. Na patelni o średnicy 28 cm umieszczałam po cztery placuszki na raz. Placki smaż na nieco niższej niż średnia moc palnika. Po około 2-3 minutach ostrożnie przełóż każdą sztukę na druga stronę. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu na usmażenie. Placuszki są gotowe do zdjęcia z patelni, gdy z obu stron ładnie się zarumienią i wyrosną. Jeśli rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika. To jak długo będą się smażyć zależy od patelni i jej grubości oraz od ustawionej mocy palnika. Placuszki ananasowe wyrastają jeszcze w trakcie smażenia, daj im więc trochę czasu na dosmażenie. Usmażyłam tak 12 sztuk o średnicy około 8 cm.
Placuszki z ananasem przechowuj w lodówce (przez około 2-3 dni), najlepiej w szklanym naczyniu z przykrywką. Podgrzewaj je krótko na suchej patelni pod przykrywką.
Smacznego.