Soczysta marmolada z jeżyn z dodatkiem brzoskwiń

Soczysta marmolada z jeżyn z dodatkiem brzoskwiń

Czy to dżem, czy marmolada? A może powidła?

Te jeżynowe pyszności najbardziej zbliżone są do marmolady, ponieważ ze 100 gramów owoców otrzymujemy 80 gramów gotowego produktu.

Z jedną różnicą.. owoce w słoiczkach będą częściowo w całości. Brzoskwinie zaś powinny pozostać w dużych kawałkach :-) Owoce będą dosłownie pływać w gęstym, słodko kwaśnym soku!

Takie jeżynki w słoiczkach polecam szczególnie jako dodatek do: naleśników, budyniów, owsianek, placków...

Czas przygotowywania: minimum 2h
Ilość słoików: 2 słoiki pojemności 400 ml

Składniki:
• 800 g świeżych jeżyn
• 2 dojrzale brzoskwinie
• 250 g cukru - pełna szklanka

Przygotuj słoiki – umyj, wysusz, wysterylizuj w piekarniku. Jeśli używasz weków z gumkami, pamiętaj by nie przekroczyć 120 stopni w piekarniku.

Umyte jeżyny umieść w garnku. Brzoskwinie obierz ze skórki. Odkrawaj kawałki od pestki. Owoce zasyp cukrem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.

Po tym czasie zdejmij przykrywkę, zamieszaj owoce i gotuj jeszcze 1,5 godziny (najlepiej z włączonym okapem). W tym czasie nie musisz pilnować garnka.  Nadmiar wody odparuje, a owoce nie będą się przypalać. Pamiętaj jednak, by zachować małą moc palnika.

Gdy owoce będą już gotowe, nie wyłączając ich z palnika, przelewaj je dużą łyżką porcjami do słoików/weków. Zakręć słoiki i odstaw do ostudzenia. Potem trzymaj w ciemnym i chłodnym miejscu do 3 miesięcy.

soczysta-marmolada-z-jezyn-z-dodatkiem-brzoskwin-1

soczysta-marmolada-z-jezyn-z-dodatkiem-brzoskwin-2

 


Moje rady:

• Zwróć uwagę na to, by nie zapełniać słoików do końca oraz nie zabrudzić owocami zakrętek oraz brzegów słoików.
• Po zamknięciu weków/słoików możesz włożyć je dodatkowo do piekarnika nagrzanego do maksymalnie 110 stopni na 30 minut. (Wyższa temperatura może uszkodzić gumki w wekach).
• Jeśli chcesz, by Twoje owoce były gęste i bardziej przypominały powidła, musisz wydłużyć czas ich gotowania. Najlepiej pozostaw je w garnku do następnego dnia. Wówczas znów gotuj je 1,5 godziny. Pamiętaj jednak, że otrzymasz mniej produktu - prawdopodobnie 500-600 gramów.

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (3 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Marzena
2016-08-19 11:27
Aniu podrzuć słoiczek, mniam pyszności :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-08-19 13:24
Mam tylko dwa Marzenko, więc prędzej zapraszam na naleśniki z tymi pysznościami ;-)
user pic
Jud
2016-08-19 21:40
Bardzo ciekawe połączenie :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-08-20 09:11
Dziękuję.
user pic
Sosna
2016-08-20 10:33
Wygląda tak pięknie <3
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-08-20 11:09
Dziękuję Ci.. wyszło pysznie :-)
user pic
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-08-20 19:29
Chyba jadłybyśmy taką marmoladę na śniadanie, obiad i kolację <3 Ze wszystkim by nam pasowała :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-08-22 09:53
Jestem tego samego zdania :-)