Klasyczne gofry z dodatkiem jogurtu
Pyszne, chrupiące, proste.. gofry z dodatkiem jogurtu naturalnego :-)
Ilość gofrów: 12 sztuk
Składniki:
• 3 małe jajka lub 2 duże
• 1/3 szklanki oleju np. rzepakowy
• szklanka mleka
• szklanka jogurtu naturalnego
• 2 szklanki mąki pszennej
• łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatki:
cukier puder, cynamon, konfitury, owoce, krem czekoladowy
Jajka, mleko i jogurt wyjmij wcześniej z lodówki. Oddziel białka od żółtek. Żółtka umieść w dużej misce, zaś białka w drugiej - podłużnej.
Do miski z żółtakami dodaj mleko, jogurt, olej oraz przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuj chwilę do połączenia składników.
Umyj mieszadła i ubijaj osobno białko, aż będzie sztywne i błyszczące. Możesz się wspomóc odrobiną soli lub dodać w trakcie szczyptę kwaśnego winianu potasu.
Możesz już podłączyć gofrownicę, by się nagrzała.
Szpatułką dodawaj sztywną pianę z białka do ciasta. Mieszaj tylko do połączenia składników. Nakładaj porcje ciasta do nagrzanej gofrownicy i piecz po kilka minut na złoty kolor (długość pieczenia zależna jest od mocy Twojej gofrownicy).


Gofry oprósz cukrem pudrem, cynamonem... dodaj ulubione konfitury, lub świeże lub mrożone i podgotowane wcześniej owoce.
Smacznego :-)
Komentarze
- słaba moc maszyny
- zbyt częste zaglądanie do gofra (otwieranie maszyny)
- zbyt szybkie smażenie gofrów (produkty prosto z lodówki)