Gofry z jogurtem
Pyszne, chrupiące, proste gofry z jogurtem naturalnym.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 5 minut
Liczba porcji: 12 sztuk
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 3 małe jajka lub 2 duże
- 1/3 szklanki oleju np. rzepakowy
- szklanka mleka
- szklanka jogurtu naturalnego
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dodatki: cukier puder, cynamon, konfitury, owoce, krem czekoladowy
Jajka, mleko i jogurt wyjmij wcześniej z lodówki. Oddziel białka od żółtek. Żółtka umieść w dużej misce, zaś białka w drugiej - podłużnej.
Do miski z żółtkami dodaj mleko, jogurt, olej oraz przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuj chwilę do połączenia składników.
Umyj mieszadła i ubijaj osobno białko, aż będzie sztywne i błyszczące. Możesz się wspomóc odrobiną soli lub dodać w trakcie szczyptę kwaśnego winianu potasu.
Możesz już podłączyć gofrownicę, by się nagrzała.
Szpatułką dodawaj sztywną pianę z białka do ciasta. Mieszaj tylko do połączenia składników. Nakładaj porcje ciasta do nagrzanej gofrownicy i piecz po kilka minut na złoty kolor (długość pieczenia zależna jest od mocy Twojej gofrownicy).
Gofry oprósz cukrem pudrem, cynamonem... dodaj ulubione konfitury, lub świeże lub mrożone i podgotowane wcześniej owoce.
Polecam też mój najpopularniejszy przepis na chrupiące, wyrośnięte i pachnące gofry.
Smacznego :-)