Jak zrobić lekki krem kokosowy do tortów

Jak zrobić lekki krem kokosowy do tortów

Uniwersalny krem kokosowy o bardzo subtelnym smaku.
I tylko trzy składniki!
Polecam do:

- deserów pucharkowych
- deserów z galaretką i owocami
- tortów jako masa do przełożenia
- do naleśników i placków

Czas przygotowywania: do 30 minut
Ilość kremu: około 350 gramów (do małych tortów 18-20 cm średnicy)

Składniki:
200 g śmietanki 30-42 %*
4 łyżki drobnego cukru
• 4 pełne łyżki mleka kokosowego z puszki**

• opcjonalnie: łyżka ulubionego likieru, kilka kropel dowolnego zapachu lub ekstraktu np. z wanilii


*Im tłustszą śmietankę wybierzesz, tym krótsze będzie jej ubijanie. Dodatkowo krem wyjdzie bardziej zwarty i tłustszy i sztywniejszy. Najlżejszy otrzymasz ze śmietanki słodkiej 30 %.

**Na łyżkę nabierz sam ekstrakt z kokosa, nie przezroczyste mleczko. Kupując mleko kokosowe w puszce zwróć uwagę na skład. Im więcej procentowo ekstraktu z kokosa, tym lepiej. Ja zawsze szukam 75 procentowego.

Śmietankę przed ubiciem należy bardzo dobrze schłodzić. Śmietankę 36 % lub 42 % wystarczy ubijać wyjętą z lodówki. Przy śmietance 30 % warto umieścić ją razem z miską na 15 minut w zamrażarce.

Śmietankę zacznij ubijać najpierw na najniższych, potem na coraz wyższych obrotach (inaczej opryskasz całą kuchnię). Po 3 minutach (przy śmietance 30 %) możesz zacząć dodawać cukier. Przy tłustszej śmietance skróć czas do 2 minut oraz po 30 sekund na każdą łyżkę dodanego cukru. Jedna łyżka cukru + 1 minuta ubijania, aż dodasz cały cukier. Dodaj mleko kokosowe i ubijaj masę jeszcze minutę. Jeśli dodajesz jakiś likier lub zapach - wlej go na koniec razem z mlekiem kokosowym.

jak-zrobic-lekki-krem-kokosowy-do-tortow-1

jak-zrobic-lekki-krem-kokosowy-do-tortow-2

Ja użyłam do swojego kremu śmietanki 30 %, ponieważ zależało mi na tym, by otrzymać delikatny krem do przełożenia tych blatów z makiem - przepis. 

Konsystencja kremu
Jeśli chcesz, by krem delikatnie wniknął w ciasto (nawilżył je), należy użyć kremu jeszcze przed jego schłodzeniem w lodówce, czyli od razu po ubiciu. Jest on wówczas bardziej kremowy i mniej zwarty.
Po schłodzeniu struktura kremu jest bardziej maślana i stworzy on ładne warstwy, które wyraźnie oddzielą od siebie poszczególne blaty tortu.

Na zdjęciu krem został użyty od razu po ubiciu, własnie po to by wniknąć w blaty makowe, jednocześnie unikając dodatkowego nasączania tortu.

jak-zrobic-lekki-krem-kokosowy-do-tortow-3

Tak przełożone blaty tortowe można dodatkowo udekorować chipsami kokosowymi, wiórkami, czy też kokosowymi kulkami, np. z tego przepisu.

Do kokosowego kremu polecam również biszkopt uniwersalny, pszenny z tego przepisu.

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (3 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-04-15 19:11
Wyjadałybyśmy paluszkiem :D
Kasia
2017-04-24 11:06
Doskonały krem
Ania
2017-04-24 12:15
Dziękuję Kasiu.
Aga
2017-06-14 18:46
Po dodaniu mleczka kokosowego krem popłynął... W jak to można ratować? :(
Ania
2017-06-14 18:52
Agnieszko, czy użyłaś białej masy z mleka kokosowego? Do tego kremu należy użyć mleka z dużą zawartością ekstraktu - min. 70%. Ilość nie powinna przekraczać 4 pełnych łyżek - około połowa szklanki. Możesz umieścić masę w lodówce lub na 15 min. do zamrażarki. Po tym czasie ubić mikserem z małym opakowaniem śmietan fix lub połową opakowania śnieżki w proszku.