Krem kokosowy

Krem kokosowy

Uniwersalny krem kokosowy do tortów i różnych deserów o bardzo subtelnym smaku. Zrobisz go tylko z trzech podstawowych składników. 

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: około 350 gramów

Składniki:
  • 200 g śmietanki 30-42 %*
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 4 pełne łyżki mleka kokosowego z puszki**
  • opcjonalnie: łyżka ulubionego likieru, kilka kropel dowolnego zapachu lub ekstraktu np. z wanilii

Krem kokosowy do tortów

Z podaje ilości składników otrzymasz około 350 gramów kremu, który wystarcza do przełożenia małego tortu o średnicy do 20 cm.

*Im tłustszą śmietankę wybierzesz, tym krótsze będzie jej ubijanie. Dodatkowo krem wyjdzie bardziej zwarty i sztywniejszy. Najlżejszy otrzymasz ze śmietanki słodkiej 30 %.

**Na łyżkę nabierz sam ekstrakt z kokosa, nie przezroczyste mleczko. Kupując mleko kokosowe w puszce zwróć uwagę na skład. Im więcej procentowo ekstraktu z kokosa, tym lepiej. Ja zawsze szukam takiego, który ma około 75 % lub więcej. Masa kokosowa musi być biała. Nie może być szara. 

Śmietankę przed ubiciem należy bardzo dobrze schłodzić. Śmietankę 36 % lub 42 % wystarczy ubijać wyjętą z lodówki. Przy śmietance 30 % warto umieścić ją razem z miską na 15 minut w zamrażarce.

Śmietankę zacznij ubijać najpierw na najniższych, potem na coraz wyższych obrotach (inaczej opryskasz całą kuchnię). Gdy zgęstnieje możesz zacząć dodawać cukier. Po każdej łyżeczce ubijaj krem do całkowitego rozpuszczenia się cukru. W tej sposób zmiksuj cały cukier. Dodaj mleko kokosowe i ubijaj masę jeszcze minutę. Jeśli dodajesz jakiś likier lub zapach - wlej go na koniec razem z mlekiem kokosowym.

Porada: W przypadku użycia śmietanki 36-42 % możesz sięgnąć po cukier puder zamiast cukru drobnego. 

Krem kokosowy, 1

Krem kokosowy, 2

Ja użyłam do swojego kremu śmietanki 30 %, ponieważ zależało mi na tym, by otrzymać delikatny krem do przełożenia blatów, zobacz biszkopt z makiem

Konsystencja kremu
Jeśli chcesz, by krem delikatnie wniknął w ciasto (nawilżył je), należy użyć kremu jeszcze przed jego schłodzeniem w lodówce, czyli od razu po ubiciu. Jest on wówczas bardziej kremowy i mniej zwarty. Po schłodzeniu struktura kremu jest bardziej maślana i stworzy on ładne warstwy, które wyraźnie oddzielą od siebie poszczególne blaty tortu.

Na zdjęciu krem został użyty od razu po ubiciu, własnie po to by wniknąć w blaty makowe, jednocześnie unikając dodatkowego nasączania tortu.

Krem kokosowy, 3

Tak przełożone blaty tortowe można dodatkowo udekorować chipsami kokosowymi, wiórkami, czy też kokosowymi kulkami, np. kulki kokosowe przepis.
Do kokosowego kremu polecam również  biszkopt do tortów.

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (74 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷