Placki z jagodami
Puszyste, delikatne i super pyszne placki z jagodami. Ten przepis na jogurtowe placuszki z ogromną ilością jagód powstał na życzenie moich dzieci. Warto się na nie skusić, bo robi się je błyskawicznie!
Jeśli nie masz pod ręką jagód, to możesz też użyć moreli, brzoskwiń, gruszek lub jabłek pokrojonych na małe kawałki. Miłośnikom truskawek polecam przepis na placki z truskawkami.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 30 minut
Liczba porcji: 20 średnich placków
Kaloryczność kcal: 90 w 1 placku
Dieta: wegetariańska
- 250 g mąki pszennej - 1,5 szklanki
- 3 średnie jajka
- 290 g jogurtu naturalnego - 1 pełna szklanka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 g jagód - 1 szklanka
- łyżka cukru
- 5 łyżek oleju do smażenia placków
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka oraz jogurt powinny być wcześniej wyjęte z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. Ja bardzo często dodatkowo lekko podgrzewam jogurt.
Domowe placki jogurtowe z jagodami to jedno z pyszniejszych śniadań jakie można zrobić z końcem roku szkolnego. Bo to właśnie wtedy mamy pełnię sezonu na jagody. Jeśli tak jak my kochasz jagody, to pamiętaj o tym, by je zamrozić na zimę. Ja zazwyczaj mrożę jagody w małych woreczkach strunowych.

Placki jogurtowe z jagodami
Umyj i osusz szklankę jagód. Szklanka wypełniona jagodami waży około 150 gramów.

Do miski wbij jajka. Dodaj łyżkę cukru oraz szczyptę soli. Całość miksuj przez trzy minuty na wysokich obrotach. Wlej jogurt naturalny i zamieszaj całość łyżką. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ponownie zamieszaj ciasto lub użyj miksera ustawionego na niskie obroty. Najważniejsze jest, by jajka i jogurt nie były prosto z lodówki.
Do ciasta wsyp jagody. Ciasto wymieszaj delikatnie łyżką, by nie uszkodzić owoców.

Nagrzej dobrze patelnię. Wlej łyżkę oleju. Małą chochelką lub łyżką nakładaj porcje ciasta na placki z jagodami. Na większej patelni śmiało zmieszczą się cztery placki.
Moc patelni zmniejsz do średniej i po około jednej minucie placki przewracaj na drugą stronę. Być może Twoje placki zarumienią się szybciej lub będą potrzebowały więcej czasu. Sporo zależy od stopnia nagrzania i grubości patelni. Pewne jest to, że druga strona placków będzie gotowa trochę szybciej. W ten sposób usmaż jeszcze cztery serie placków. Do każdej serii wlewaj nową łyżkę oleju.

Placki można przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i podać ze świeżymi jagodami. Możesz też polać je śmietanką wymieszaną z cukrem waniliowym.
Smacznego!