Domowa galaretka z liczi
Przepis na pyszną galaretkę z liczi i soku z cytryny. Jest to zdecydowanie niezwykły deser, który można też zrobić z liczi z puszki. Jeśli lubisz domowe galaretki owocowe oraz orientalne smaki, to zapraszam.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas tężenia: 4 godziny
Liczba porcji: do 1 litra galaretki
W 100 gramach:
Wartość energetyczna
40 kcal
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 2 szklanki gorącej wody - 500 ml
- 200 g liczi - około 14 sztuk
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do szklanego naczynia wlej 2 szklanki bardzo gorącej, przegotowanej wody. Wsyp 2 łyżki żelatyny i mieszaj całość do całkowitego rozpuszczenia się granulek żelatyny. Dodaj też dwie łyżki cukru oraz sok z połówki cytryny. Zamieszaj płyn i odstaw do przestudzenia.
W trakcie studzenia galaretki obierz liczi. Owoce liczi umyj i obierz. Weź owoc w obie dłonie i naciskaj powoli zwiększając siłę, aż skorupka pęknie. Skorupkę zdejmij a goły owoc natnij lekko na szczycie. Palcami rozchyl miąższ usuń pestkę. Tak obierz wszystkie owoce liczi.
Wodę z żelatyną i sokiem z cytryny przelej do naczynia, w którym będzie tężała galaretka. Możesz też użyć tego samego naczynia lub przelać porcje galaretki od razu do pucharków. Do płynu dodaj miąższ z liczi wraz z sokiem jaki się zebrał w miseczce.
Galaretkę odłóż do lodówki, do stężenia. Ta galaretka tężeje powoli i jest delikatna. Jeśli chcesz użyć liczi z puszki w syropie pomiń cukier w składnikach. Zamiast 2 szklanek gorącej wody, użyj 1,5 szklanki na 2 łyżki żelatyny i sok z cytryny. Owoce razem z syropem połącz płynem z żelatyną. Całość odstaw do lodówki na minimum cztery godziny.
Smacznego.