Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane

Tradycyjne ciasteczka maślane to jedno z najprzyjemniejszych wspomnień z dzieciństwa. Mój przepis na te domowe ciastka maślane z marmoladą lub dżemem jest prosty, sprawdzony i wart zapamiętania. Gorąco polecam!

- prawdziwy smak tradycyjnych ciastek
- tylko kilka sprawdzonych składników
- wspaniałe ciastka na każdą okazję

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość porcji: 105 ciastek

Kalorie: 35 w 1 ciastku
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej - 320 g
  • 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej - 50 g
  • kostka masła - 200 g
  • 4 żółtka średnich jajek
  • pół szklanki cukru pudru - około 100 g
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • 100 g marmolady lub gęstego dżemu

Ciastka maślane z marmoladą

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Masło oraz jajka wyjmij wcześniej z lodówki. 

Czas pieczenia: 15 minut.
Temperatura pieczenia ciastek: 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół na środkowej półce w piekarniku. 

Z podanej porcji składników upiekłam 105 małych ciasteczek maślanych z marmoladą o średnicy około 3,5 - 4 cm. Ciastka piekłam w trzech partiach po 35 ciastek na blaszce. 

Kalorie policzone zostały na podstawie składników, których użyłam w przepisie oraz wedle rozmiarów i ilości ciastek, które upiekłam. Do zrobienia ciasteczek potrzebujesz też: papier do pieczenia, mikser, rękaw do wyciskania ciastek z tylką lub bez. Polecam tylkę Wilton 1M. 

Ciastka maślane z marmoladą robię w moim domu od zawsze. Co jakiś czas przypominam sobie o nich i zabieram się do szykowania. Najczęściej piekę je tradycyjnie w kształcie kwiatów z kleksem marmolady na środku. Można jednak śmiało piec je bez marmolady, czy dżemu oraz formować w kulki bez użycia rękawa cukierniczego. 

Już na wstępie zaznaczę, że ciasto wychodzi gęste. Możesz dodać 20 gramów więcej masła do składników lub też dać o 20 gramów mniej mąki pszennej. Polecam jednak spróbować iść za przepisem, bowiem ciastka z podanych przeze mnie proporcji wychodzą idealne i cudowne w smaku.

Ciasteczka maślane, 1

Ciasteczka maślane

W misce miksera umieść miękkie masło. Ja je wcześniej kroję w kostkę, by szybciej zmiękło. Masło ucieraj mikserem przez kilka minut. Powinno zamienić się w jasny puch. 

Ciasteczka maślane, 2

Do maślanego puchu dodawaj po łyżce cukru pudru. Cały czas ubijaj masło z cukrem. U mnie trwa to około 5 minut.
Ciasteczka maślane, 3

Oddziel białka od żółtek. Białka odłóż do osobnej miski. Polecam zrobić z nich mini bezy, które są świetne do wszelkich deserów i słodkich dekoracji np. tortów bezowych i śmietanowych. Do puchu maślanego dodawaj  po jednym żółtku. Po każdym żółtku miksuj krem przez chwilę. W tym momencie możesz też dodać ekstrakt z wanilii lub kilka kropel olejku np. śmietanowego.
Ciasteczka maślane, 4

Ciasteczka maślane, 5

Do puszystego kremu dodaj mąkę pszenną np. tortową (nie więcej niż 320 gramów) oraz 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej - 50 gramów. Całość mieszaj najpierw łyżką lub szpatułką a potem mikserem na niskich obrotach lub tylko łyżką. 
Ciasteczka maślane, 6

Ciasteczka maślane, 7

Ciasto wychodzi dość gęste i nie jest tak łatwo wyciskać je przez rękaw cukierniczy. Takie jednak ciasto jest najlepsze do pieczenia tych maślanych pyszności. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego (może to być jednorazowy rękaw) z tylką w kształcie gwiazdki. Możesz też tylko wyciąć otworek w rękawie i wyciskać na papier okrągłe ciasteczka średnicy około 3-4 cm. 

Uwaga.. nie polecam podgrzewać ciasta, by ułatwić sobie wyciskanie ciastek przez szprycę lub rękaw cukierniczy. Po podgrzaniu z ciasta może zacząć wyciekać masło i ciastka nie będzie wcale łatwiej formować.

Między ciastkami zachowaj niewielkie odległości. W trakcie pieczenia nie wyrastają one prawie wcale. Na środek każdego ciasteczka wyłóż odrobinę twardej marmolady (u mnie różana) lub gęstego dżemu. Jeśli marmolada jest dość plastyczna, to najłatwiej wyciskać ją na ciastka przy pomocy rękawa cukierniczego. Jeśli marmolada jest twarda, to możesz pokroić ją np. w małe kwadraciki i powciskać na środek każdego ciastka. 
Ciasteczka maślane, 8

Blaszkę z ciastkami gotowymi do pieczenia umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Każdą partię ciasteczek piecz tak około 15 minut, to ładnego zarumienienia. Po upieczeniu ciasteczka przekładaj na chwilę na kratę do studzenia wypieków.
Ciasteczka maślane, 9

Ciasteczka maślane, 10

Przepis pochodzi z mojego starego zeszytu. Pojawiły się one dawno temu na moim Blogu jako Szybkie kruche ciasteczka z marmoladą.. lub bez. Przepis przez lata udoskonaliłam i tak powstały moje idealne ciasteczka maślane z marmoladą.
Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (104 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-01-22 22:07
mmmmniammm, idealne do kawki :) kawa to pomysł na szczęśliwe życie, jak w akademii dolce vita :)
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-01-23 09:21
Aniu bardzo ciekawy przepis a ciasteczka mniam pychotka
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję Teresko 🙂
2019-01-23 13:39
Ciastka zrobione przed chwilą, dzieci mówią że wyszły jak prawdziwe😀 tzn. Ze sklepu. Przepyszne . U mnie wysciskane maszynką. Pozdrawiam.
P.s w piekarniku już siedzą mini bezy👍👍👍
-- Ania z AniaGotuje.pl Smacznego dla Was kochani!
2019-01-24 12:18
Kształt inny, ale smak bezcenny..Ciastka maślane z marmoladą.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️👏️
2019-01-24 12:18
Jeszcze czekoladowe
Robilam z dwóch porcji.Następnym razem muszę zrobić z trzech...
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Pomysłowo Agatko 👍
2019-01-27 14:54
Chciałam zrobić takie ciasteczka ale zepsułam tylko maszynkę, kupiłam kolejną maszynkę i też nie dała rady, kombinowałam z rzadszym ciastem i na nic - dlatego pomyślałam o rękawie cukierniczym - jakiego rękawa Pani używa że nawet przy gęstym cieście daje radę ? Proszę o poradę.
Ania z AniaGotuje.pl
2019-01-27 18:36
Użyłam rękawa marki Wilton do wielokrotnego użytku.
2019-01-27 17:48
Nasze tuz przed pieczeniem (zamiast marmolady landrynki -tylko to miałam hahaha)ale zapomniałam zrobić fotki po upieczeniu...pyszne będę robiła juz Twojego przepisu
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Ale śliczne kwiatuszki!❤️
2019-01-30 02:56
Ciasteczka wyszły pyszne Aniu 👌👌👏️ 🌼
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudne! Smacznego Dominiko!😍
2019-02-04 17:25
ciasteczka pyszne ,super ciasto ,ale piekły sie 25 min. w 180 st.
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂👌👍
2019-02-23 21:22
Wyszły przepyszne :) ciastka dzieciństwa :)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudowne!👍
2019-02-24 20:33
Cudowne 😍😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Ale pyszności😍
2019-02-24 21:59
Czy na maśle klarowanym ciasteczka wyjdą?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak.
2019-02-28 22:40
Może nie idealne. Ale za to przepyszne.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️👏️❤️
2019-03-06 18:33
Pyszne są te ciasteczka ❤️😍😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍❤️
2019-03-15 18:32
Miały wyjść ciastka gwiazdki maślane a wyszły ciastka maślane ala kluski śląskie. Ale wygląd nie świadczy o smaku są pyszne.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️👏️❤️
2019-03-19 12:16
Z rękawa nie wychodziły😢
Ale wyciskane z maszynki wyszły super😊😋
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Przepiękne są!!!!👏️👏️
Reklama
2019-03-22 15:25
Dziś robiłam wyszły przepyszne 🤩
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️
2019-04-10 08:36
Nie dajemy proszku do pieczenia???
Ania z AniaGotuje.pl
2019-04-10 09:39
Nie dajemy, ale nic się nie stanie jeśli dodasz.
2019-04-14 06:39
Czy można czymś zastąpić mąkę ziemniaczaną?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-04-14 09:04
Możesz użyć tyle samo budyniu waniliowego lub śmietankowego w proszku - bez cukru i bez dodatku mąki pszennej. Potrzebujesz 50 gramów proszku budyniowego.
2019-05-14 21:44
Ciatka wyszły przepyszne, znikły w mgnieniu oka 😀 z białka zrobiłam mini bezy, również z Pani przepisu - niebo w gębie 😀
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂
2019-06-01 19:41
Robiłam pierwszy raz, wyszły świetnie i smacznie!
Polecam serdecznie przepis i dziekuje! ☺️
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍🔥
2019-06-08 15:08
Co użyć zamiast kratki do studzenia🤔nie posiadam takiego sprzętu 😞
Ania z AniaGotuje.pl
2019-06-08 19:26
A masz zwykłą szufladę wysuwaną taką z kratką? Może być też zwykła deska drewniana.
2019-06-08 22:52
Wystygły na desce.. Nie mam piekarnika tylko sprzęt Etagril 😂 wyszły mi troszkę piaskowe, trzymałam się proporcji w przepisie tylko cukru pudru dałam 80g, i szczegół tkwi pewnie że za cienkie troszkę zrobiłam, poległam na jednorazowym rękawie 😞 Są pyszne i będą następne .. Dziękuję bardzo że dzieli się Pani takimi pysznościami 😍😘
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo proszę Gosiu 😀
2019-06-24 11:37
Trochę inny kształt. ..ale pyszne 😋😋😋
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌👏️❤️
2019-06-27 12:06
Ciasteczka upieczone wyciskane przez woreczek bez koncowki 👍👌❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Jakie piękne!🙂🔥❤️
2019-07-07 16:38
Ciasteczka maślane.
Pyszne są te ciasteczka w sam raz do kawusi☕
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂👌👍
2019-07-11 20:47
Chodzi w tym przepisie o skrobie ziemniaczana prawda? Bo ktos pytal wyzej czy musi byc MAKA ziemniaczna i czym zastapic.

Jeszcze jedno pytanie - po co ta skrobia? Przyznam sie ze zapomnialam dodac za pierwszym razem i wyszly w smaku takie same jak te ze skrobia zrobione pozniej. tyle ze ze skrobia ciasto bylo gestsze.

te ciastka sa pyszne
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-12 11:50
Tak, skrobia ziemniaczana. Ciasteczka są wówczas bardziej sypkie..
2019-07-12 18:42
Dziekuje za odp, ciastka sa wspaniale, beda sie u nas pojawialy. niedawno odkrylam pani blog i widze, ze tu duzo rzeczy do wyprobowania. Pysznosci. 👍
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję i zapraszam 😍
2019-07-16 17:50
Pyszne 😁 robiłam z tego przepisu pierwszy raz
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super😀
2019-07-16 17:53
👌👌👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍😍
2019-07-16 19:52
Dziś piekłam te ciasteczka po raz pierwszy. Radzę wszystkim od razu robić z podwójnej ilości składników :) Przepyszne! Dziękuję za przepis :)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo!👏️❤️
2019-08-08 16:27
❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂❤️
2019-08-12 21:22
Kruche ciasteczka maslane super...upiekłam /oczywiscie od razu 2 porcje/ rozpływaja sie w ustach jedyny kłopot...ciezko sie wyciska z rekawa / Polecam polecam polecam....👌
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
Reklama

Ciastka maślane

Te kruche ciasteczka maślane zna chyba każdy. Robiły je nasze kochane Babcie, a potem Mamy. Podobne maślane ciasteczka z dżemem można kupić w cukierniach. Nie są one jednak zazwyczaj pieczone na maśle. Szykowane są na margarynie, więc nie będą tak pyszne jak te pieczone na prawdziwym maśle. Moje domowe ciasteczka maślane z dżemem lub twardą marmoladą smakują nam najbardziej. Pachną tak cudownie, że ciężko się powstrzymać i zazwyczaj część z nich znika z kratki do studzenia w kilka minut po wyjęciu z piekarnika. Jak to wygląda od strony kaloryczności.. ciastka z marmoladą kcal - na jedno małe ciastko przypada około 35 kalorii. Są to jednak wyliczenia oparte wyłącznie na składnikach z których korzystałam ja. Możesz bowiem sięgnąć po inną mąkę lub też marmoladę. 

Ciasteczka maślane z marmoladą

Szykowane i pieczone w domu.. tradycyjne, polskie kruche ciastka maślane z dżemem to wspomnienie dzieciństwa oraz smaku domowej kuchni. Nie bez przyczyny kruche ciasteczka maślane z marmoladą znajdują się w sprzedaży w prawie każdym sklepie. Kruche ciasteczka maslane to ciastka, które smakują prawie każdemu. Bardzo gorąco polecam je piec na domowe imprezy, specjalne okazje, czy urodziny. Ciasteczka maślane z marmoladą piecze się też często nawet na Wielkanoc. Zapraszam też po inne moje przepisy kulinarne. Są to też wspaniałe obiady, sałatki, czy pyszne zupy. Zapraszam!

Kruche ciasteczka maślane

Maślane ciasteczka są tak pyszne, że można ich zjeść bardzo dużo. Mój przepis na ciasteczka maślane jest prosty i sprawdzony. Ciastka maslane można jeść same lub z dodatkiem marmolady. Takie ciasteczka maślane przepis prosty i sprawdzony warto znać. ciasteczka kruche maślane są pyszne i bardzo popularne w każdym domu. Ciasteczka maślane kruche polecam szykować przez cały rok. Polecam Ci też pyszne kruche ciasteczka