Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane

Tradycyjne ciasteczka maślane to jedno z najprzyjemniejszych wspomnień z dzieciństwa. Mój przepis na te domowe ciastka maślane z marmoladą lub dżemem jest prosty, sprawdzony i wart zapamiętania. Gorąco polecam!

- prawdziwy smak tradycyjnych ciastek
- tylko kilka sprawdzonych składników
- wspaniałe ciastka na każdą okazję

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość porcji: 105 ciastek

Kaloryczność kcal: 35 w 1 ciastku
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej - 320 g
  • 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej - 50 g
  • kostka masła - 200 g
  • 4 żółtka średnich jajek
  • pół szklanki cukru pudru - około 100 g
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • 100 g marmolady lub gęstego dżemu

Ciastka maślane

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Masło oraz jajka wyjmij wcześniej z lodówki. 

Czas pieczenia: 15 minut.
Temperatura pieczenia ciastek: 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół na środkowej półce w piekarniku. 

Z podanej porcji składników upiekłam 105 małych ciasteczek maślanych z marmoladą o średnicy około 3,5 - 4 cm. Ciastka piekłam w trzech partiach po 35 ciastek na blaszce. 

Kalorie policzone zostały na podstawie składników, których użyłam w przepisie oraz wedle rozmiarów i ilości ciastek, które upiekłam. Do zrobienia ciasteczek potrzebujesz też: papier do pieczenia, mikser, rękaw do wyciskania ciastek z tylką lub bez. Polecam tylkę Wilton 1M. 

Ciastka maślane z marmoladą robię w moim domu od zawsze. Co jakiś czas przypominam sobie o nich i zabieram się do szykowania. Najczęściej piekę je tradycyjnie w kształcie kwiatów z kleksem marmolady na środku. Można jednak śmiało piec je bez marmolady, czy dżemu oraz formować w kulki bez użycia rękawa cukierniczego. 

Już na wstępie zaznaczę, że ciasto wychodzi gęste. Możesz dodać 20 gramów więcej masła do składników lub też dać o 20 gramów mniej mąki pszennej. Polecam jednak spróbować iść za przepisem, bowiem ciastka z podanych przeze mnie proporcji wychodzą idealne i cudowne w smaku.

Ciasteczka maślane, 1

Ciasteczka maślane

W misce miksera umieść miękkie masło. Ja je wcześniej kroję w kostkę, by szybciej zmiękło. Masło ucieraj mikserem przez kilka minut. Powinno zamienić się w jasny puch. 

Ciasteczka maślane, 2

Do maślanego puchu dodawaj po łyżce cukru pudru. Cały czas ubijaj masło z cukrem. U mnie trwa to około 5 minut.

Ciasteczka maślane, 3

Oddziel białka od żółtek. Białka odłóż do osobnej miski. Polecam zrobić z nich bezy, które są świetne do wszelkich deserów i słodkich dekoracji np. tortów bezowych i śmietanowych. Do puchu maślanego dodawaj  po jednym żółtku. Po każdym żółtku miksuj krem przez chwilę. W tym momencie możesz też dodać ekstrakt z wanilii lub kilka kropel olejku np. śmietanowego.
Ciasteczka maślane, 4

Ciasteczka maślane, 5

Do puszystego kremu dodaj mąkę pszenną np. tortową (nie więcej niż 320 gramów) oraz 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej - 50 gramów. Całość mieszaj najpierw łyżką lub szpatułką a potem mikserem na niskich obrotach lub tylko łyżką. 
Ciasteczka maślane, 6

Ciasteczka maślane, 7

Ciasto wychodzi dość gęste i nie jest tak łatwo wyciskać je przez rękaw cukierniczy. Takie jednak ciasto jest najlepsze do pieczenia tych maślanych pyszności. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego (może to być jednorazowy rękaw) z tylką w kształcie gwiazdki. Możesz też tylko wyciąć otworek w rękawie i wyciskać na papier okrągłe ciasteczka średnicy około 3-4 cm. 

Uwaga.. nie polecam podgrzewać ciasta, by ułatwić sobie wyciskanie ciastek przez szprycę lub rękaw cukierniczy. Po podgrzaniu z ciasta może zacząć wyciekać masło i ciastka nie będzie wcale łatwiej formować.

Między ciastkami zachowaj niewielkie odległości. W trakcie pieczenia nie wyrastają one prawie wcale. Na środek każdego ciasteczka wyłóż odrobinę twardej marmolady (u mnie różana) lub gęstego dżemu. Jeśli marmolada jest dość plastyczna, to najłatwiej wyciskać ją na ciastka przy pomocy rękawa cukierniczego. Jeśli marmolada jest twarda, to możesz pokroić ją np. w małe kwadraciki i powciskać na środek każdego ciastka. 
Ciasteczka maślane, 8

Blaszkę z ciastkami gotowymi do pieczenia umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Każdą partię ciasteczek piecz tak około 15 minut, to ładnego zarumienienia. Po upieczeniu ciasteczka przekładaj na chwilę na kratę do studzenia wypieków.

Ciasteczka maślane, 9

Ciasteczka maślane, 10

Przepis pochodzi z mojego starego zeszytu. Pojawiły się one dawno temu na moim Blogu jako Szybkie kruche ciasteczka z marmoladą.. lub bez. Przepis przez lata udoskonaliłam i tak powstały moje idealne ciasteczka maślane z marmoladą.

Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (278 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Ciastka maślane

Te kruche ciasteczka maślane zna chyba każdy. Robiły je nasze kochane Babcie, a potem Mamy. Podobne maślane ciasteczka z dżemem można kupić w cukierniach. Nie są one jednak zazwyczaj pieczone na maśle. Szykowane są na margarynie, więc nie będą tak pyszne jak te pieczone na prawdziwym maśle. Moje domowe ciasteczka maślane z dżemem lub twardą marmoladą smakują nam najbardziej. Pachną tak cudownie, że ciężko się powstrzymać i zazwyczaj część z nich znika z kratki do studzenia w kilka minut po wyjęciu z piekarnika. Jak to wygląda od strony kaloryczności.. ciastka z marmoladą kcal - na jedno małe ciastko przypada około 35 kcal. Są to jednak wyliczenia oparte wyłącznie na składnikach z których korzystałam ja. Możesz bowiem sięgnąć po inną mąkę lub też marmoladę. Rewelacyjne są też ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka maślane z marmoladą

Szykowane i pieczone w domu.. tradycyjne, polskie kruche ciastka maślane z dżemem to wspomnienie dzieciństwa oraz smaku domowej kuchni. Nie bez przyczyny kruche ciasteczka maślane z marmoladą znajdują się w sprzedaży w prawie każdym sklepie. Kruche ciasteczka maslane to ciastka, które smakują prawie każdemu. Bardzo gorąco polecam je piec na domowe imprezy, specjalne okazje, czy urodziny. Ciasteczka maślane z marmoladą piecze się też często nawet na Wielkanoc. Zapraszam też po inne moje przepisy kulinarne. Są to też wspaniałe obiady, sałatki, czy pyszne zupy. Zapraszam!

Kruche ciasteczka maślane

Maślane ciasteczka są tak pyszne, że można ich zjeść bardzo dużo. Mój przepis na ciasteczka maślane jest prosty i sprawdzony. Ciastka maslane można jeść same lub z dodatkiem marmolady. Takie ciasteczka maślane przepis prosty i sprawdzony warto znać. ciasteczka kruche maślane są pyszne i bardzo popularne w każdym domu. Ciasteczka maślane kruche polecam szykować przez cały rok. Polecam Ci też pyszne kruche ciasteczka