Domowa galaretka wiśniowa
Prosty przepis na pyszną, domową galaretkę wiśniową. Taka galaretka z wiśni jest idealna dla dzieci oraz osób na wymagającej diecie np. chorych na WZW.
- tylko 4 składniki
- naturalny kolor wiśni
- bardzo prosta do zrobienia
Czas przygotowania: 25 minut
Czas tężenia: 6 godzin
Liczba porcji: 6
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 2 szklanki wiśni - do 400 g
- 2 szklanki wody
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 1 łyżka cukru
Galaretka wiśniowa
Wiśnie umyj. Umieść w garnku (bez drylowania) i dodaj 2 szklanki wody. Gotuj całość 10 minut. Możesz dodatkowo ugniatać wiśnie widelcem w trakcie gotowania.
Kompot przecedź przez sito do drugiego garnka. Owoce dodatkowo przetrzyj raz jeszcze nad naczyniem z przecedzonym kompotem. Sok (bez pestek i skórek) zagotuj ponownie z łyżką cukru. Zdejmij z palnika i odstaw na 2 minuty. Dodaj żelatynę i mieszaj całość do jej całkowitego rozpuszczenia w kompocie.
Kompot przelej do naczynia lub naczynek, w których ma tężeć galaretka i umieść w lodówce. Galaretka stężeje po 4-6 godzinach.
Dieta WZW
- Domowa galaretka jest idealną propozycją na lekki deser, który może stanowić jeden z 6-6 posiłków spożywanych w ciągu dnia.
- Dodatkiem do galaretki może być jogurt naturalny oraz owoce np. obrane ze skóry i wypestkowane morele czy nektarynki.
Dieta powinna być indywidualnie dostosowana do stanu chorego i fazy choroby.
Przepis dla osób stosujących specjalną dietę chorych na WZW został stworzony na podstawie wytycznych dietetyka Anicety Brzozowskiej. Moje przepisy (zalecane dla osób chorych na WZW) do 28 lipca, czyli Światowego Dnia WZW będą udostępniane na fan page Fundacji Gwiazda Nadziei.
Sprawdź też pomysły na inne galaretki jak galaretka z liczi.