Kruche ciasteczka z czekoladą
Zapraszam po przepyszne, pachnące i bardzo proste w przygotowaniu, kruche ciasteczka z czekoladą gorzką. To przepis, który spodoba się każdemu miłośnikowi ciasteczek i czekolady.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Liczba porcji: 9 dużych ciastek
W 1 ciastku:
Wartość energetyczna
225 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 1 szklanka mąki pszennej - około 160 g
- pół kostki masła - 100 g
- 1/4 szklanki cukru - 70 g
- 1 średnie jajko
- niecała tabliczka czekolady gorzkiej lub deserowej - 80 g
- łyżeczka proszku do pieczenia
- spora szczypta soli
Kruche ciastka z czekoladą
Masło wyjmij wcześniej z lodówki, by było Ci łatwiej połączyć je z resztą składników.
Potrzebujesz również: papier do pieczenia i ewentualnie foremkę o średnicy 8 cm, by nadać ciastkom ładny, okrągły kształt.
Czekoladę gorzką lub deserową umieść na desce i posiekaj nożem na kawałki. Możesz też użyć gotowych dropsów z czekolady. Takich dropsów nie musisz już siekać.
W misce umieść razem: mąkę, proszek do pieczenia, jajko, miękkie masło, sól i cukier. Składniki wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Postaraj się to zrobić szybko. Do miski wsyp posiekaną czekoladę i wymieszaj dłońmi składniki.
Porada: Do ciastek maślanych z czekoladą możecie też dodać garść rodzynek oraz prażone orzechy laskowe lub ziemne.
Możesz już zacząć nagrzewać piekarnik. Ustaw 220 stopni - pieczenie góra/dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Odrywaj porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczaj na grubość około 5-7 mm i średnicę około 8 cm, lub użyj foremki.
Ja umieszczam foremkę do wykrawania ciastek na papierze do pieczenia. Wkładam kulkę ciasta i wypełniam nim wnętrze foremki. Wykrawaczkę unoszę ostrożnie do góry. Ładny kształt ciastka zostaje na papierze. Odległości możesz zachować niewielkie, ponieważ ciastka minimalnie rozleją się na boki. Z tej porcji ciasta wychodzi mi 9 dużych ciastek. Idealnie mieszczą się na jednej blaszce.
Blachę z ciastkami umieść w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz ciastka jeszcze 10 minut. Po wyjęciu ciastek z pieca należy poczekać około 10-20 minut, aż ostygną. Zrobią się wówczas sztywniejsze i kruche.
Całkowicie przestudzone ciastka można zawinąć w folię i przechowywać około 5 dni np. w chlebaku. Szczelnie zamknięte ciastka zachowają taką samą kruchość i świeżość jak w dniu pieczenia! Wypróbuj też koniecznie mój przepis na pieguski z orzechami i czekoladą.
Smacznego.