Kruche ciasteczka
Jako dziecko widziałam na filmach ogromne amerykańskie kruche ciasteczka. Ten przepis idealnie odwzorowuje te kultowe ciacha. Idealnie kruche, idealnie maślane a do tego proste do zrobienia. Zapraszam.
To ostatnio moje ulubione ciasteczka maślane dla dzieci. Chociaż muszę przyznać, że wśród dorosłych znalazło się wielu amatorów tego wypieku. Mam już zamówienia na kolejne porcje tych łatwych i szybkich ciasteczek. Jeśli pieczecie je z myślą o dzieciach, to zachęcam też do skorzystania z przepisu na proste ciastka owsiane dla dzieci.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Liczba porcji: 9 dużych ciastek
Kaloryczność kcal: 225 w 1 ciastku
Dieta: wegetariańska
- 1 szklanka mąki pszennej - około 160 g
- pół kostki masła - 100 g
- 1/4 szklanki cukru - 70 g
- 1 średnie jajko
- niecała tabliczka czekolady gorzkiej lub deserowej - 80 g
- łyżeczka proszku do pieczenia
- spora szczypta soli
Kruche ciastka
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Masło wyjmij wcześniej z lodówki, by było Ci łatwiej połączyć je z resztą składników.
Potrzebujesz również: papier do pieczenia i ewentualnie foremkę o średnicy 8 cm, by nadać ciastkom ładny, okrągły kształt.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników wyszło mi 9 dużych ciastek kruchych.
Dodam jeszcze, że do ciastek maślanych z czekoladą możecie też dodać garść rodzynek oraz prażone orzechy laskowe lub ziemne.

Przepis na kruche ciasteczka
Czekoladę gorzką lub deserową umieść na desce i posiekaj nożem na kawałki. Możesz też użyć gotowych dropsów z czekolady. Takich dropsów nie musisz już siekać.

W misce umieść razem: mąkę, proszek do pieczenia, jajko, miękkie masło, sól i cukier. Wygnieć jednolite, lepkie ciasto. Do miski wsyp posiekaną czekoladę i wymieszaj dłońmi składniki.

Możesz już zacząć nagrzewać piekarnik. Ustaw 220 stopni - pieczenie góra/dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Odrywaj porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczaj na grubość około 5-7 mm i średnicę około 8 cm, lub użyj foremki.
Ja umieszczam foremkę do wykrawania ciastek na papierze do pieczenia. Wkładam kulkę ciasta i wypełniam nim wnętrze foremki. Wykrawaczkę unoszę ostrożnie do góry. Ładny kształt ciastka zostaje na papierze. Odległości możesz zachować niewielkie, ponieważ ciastka minimalnie rozleją się na boki. Z tej porcji ciasta wychodzi mi 9 dużych ciastek. Idealnie mieszczą się na jednej blaszce.

Blachę z ciastkami umieść w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz ciastka jeszcze 10 minut.
Po wyjęciu ciastek z pieca należy poczekać około 10-20 minut, aż ostygną. Zrobią się wówczas sztywniejsze i kruche.


Całkowicie przestudzone ciastka można zawinąć w folię i przechowywać około 5 dni np. w chlebaku. Szczelnie zamknięte ciastka zachowają taką samą kruchość i świeżość jak w dniu pieczenia!
Wypróbuj też koniecznie mój przepis na pieguski z orzechami i czekoladą.
Smacznego.