Jak zrobić lemon curd

Jak zrobić lemon curd

Król wśród kremów z cytrusów. Zabójczo cytrynowy i słodki. To jest właśnie lemon curd.

Do czego używać:

Reklama

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 20 minut
Ilość porcji: 350-380 ml kremu

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 180-200 ml świeżego soku z cytryny - 4 średnie cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 3 duże jajka
  • 150 g cukru
  • 120 g masła

Dodatkowo: wyciskarka do cytrusów - u mnie mała, ręczna; rondelek z grubym dnem; tarka z drobnymi oczkami; mała trzepaczka w kształcie łezki lub zwykła łyżka

Jeśli planujesz dodać skórkę otartą z cytryny, to polecam zakupić ekologiczne cytrusy. Cytryny należy sparzyć pod wrzątkiem i dopiero zetrzeć skórkę. W przepisie podałam skórkę, jednak nie jest ona konieczna, by krem się udał ;-)

W rondelku umieść świeżo wyciśnięty sok z cytryn, skórkę (jeśli dodajesz), cukier, całe jajka. Wymieszaj całość trzepaczką. Ustaw małą moc palnika i dodaj również masło w kawałku.

Ciągle mieszaj zawartość rondelka. Gdy masło już całkiem się rozpuści możesz odrobinę zwiększyć moc palnika, nie przerywając mieszania. W momencie, gdy pojawią się pierwsze bąbelki (masa się zagotuje), ponownie zmniejsz moc palnika i mieszaj jeszcze kilka minut, do zgęstnienia kremu.

Aby otrzymać pożądaną gęstość kremu, bywa że mieszam go nawet do 20 minut. Zazwyczaj zadowalam się konsystencją budyniu :-)

Jak zrobić lemon curd, 1

Jak zrobić lemon curd, 2

Krem możesz od razu przełożyć do słoiczka i przechowywać po schłodzeniu w lodówce do 2 tygodni.

PORADY:
- jeśli chcesz, by Twój krem był mniej klarowny, dodaj więcej masła
- jeśli chcesz, by krem był bardzo gęsty to na chwilę przed jego wyłączeniem oprósz go płaską łyżeczką mąki ziemniaczanej. Cały czas mieszaj, by nie powstały grudki. Warto też użyć do tego małego sitka.
- jeśli w Twoim kremie mimo ciągłego mieszania powstały grudki, możesz do przetrzeć przez sitko.

Smacznego :-)

inspiracja: www.epicurious.com

 

Średnia 5.0 / 5 (3 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/14442
Reklama

Komentarze

2017-03-27 21:11
Aniu, a jak tu zmniejszyc moc palnika jak tu kuchenka elektryczna bez indukcji? Po prostu zestawic i mieszac, a potem znowu postawic na palnik? Przepraszam za moze glupie pytanie ;)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-28 09:05
Magdo, dokładnie tak jak napisałaś :-)
2017-03-28 09:22
Lemon curd to jeden z moich ulubionych dodatków do deserów. Pierwszy raz kupiłam gotowy. Jednak obecnie robię samodzielnie Jest zdecydowanie smaczniejszy, bardizej aromatyczny i wiem,że robiłam go z najlepszej jakości składników.

Polecam szczególnie do lodów śmietankowych z adwokatem. Przepyszne połaczenie.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-28 10:32
Hmm, do lodów będziemy robić latem :-) Połączenie faktycznie wspaniałe..
Za bardzo cutrusów na słodko nie lubimy, więc najpierw musiałybyśmy od kogoś tego kremu spróbować :D
Reklama
2018-05-26 21:11
A udałoby się bez cukru ?🍨
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-27 11:14
Coś słodkiego musi być : ksylitol, stewia w proszku..
2018-07-28 10:46
Przed chwilą pierwszy raz robiłam lemon curd i chyba coś poszło nie tak... przez godzinę(!) nie chciał mi się zagotować w kąpieli wodnej. Dopiero po przełożeniu do garnka się zagotował, ale stracił kolor i wygląda jak krem z brzoskwini:/ co zrobiłam źle?
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-29 15:12
Temperatura musiała być jednak nadal za niska. Przy dłuższym podgrzewaniu krem lekko ściemniał. Patrząc jednak na konsystencję, to jest całkiem nieźle. Czy użyłaś kremu do deseru?
2018-07-28 10:48
Może tu lepiej widać kolor:)
zdjecie uzytkownika