Lemon curd
Lemon curd to król wśród kremów z cytrusów. Zabójczo cytrynowy i słodki. Zobacz jak prosto go zrobić samodzielnie.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 20 minut
Liczba porcji: 350-380 ml kremu
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 180-200 ml świeżego soku z cytryny - 4 średnie cytryny
- skórka otarta z jednej cytryny
- 3 duże jajka
- 150 g cukru
- 120 g masła
Dodatkowo: wyciskarka do cytrusów - u mnie mała, ręczna; rondelek z grubym dnem; tarka z drobnymi oczkami; mała trzepaczka w kształcie łezki lub zwykła łyżka
Lemon curd przepis
Jeśli planujesz dodać skórkę otartą z cytryny, to polecam zakupić ekologiczne cytrusy. Cytryny należy sparzyć pod wrzątkiem i dopiero zetrzeć skórkę. W przepisie podałam skórkę, jednak nie jest ona konieczna, by krem się udał ;-)
W rondelku umieść świeżo wyciśnięty sok z cytryn, skórkę (jeśli dodajesz), cukier, całe jajka. Wymieszaj całość trzepaczką. Ustaw małą moc palnika i dodaj również masło w kawałku.
Ciągle mieszaj zawartość rondelka. Gdy masło już całkiem się rozpuści możesz odrobinę zwiększyć moc palnika, nie przerywając mieszania. W momencie, gdy pojawią się pierwsze bąbelki (masa się zagotuje), ponownie zmniejsz moc palnika i mieszaj jeszcze kilka minut, do zgęstnienia kremu.
Aby otrzymać pożądaną gęstość kremu, bywa że mieszam go nawet do 20 minut. Zazwyczaj zadowalam się konsystencją budyniu :-)
Krem możesz od razu przełożyć do słoiczka i przechowywać po schłodzeniu w lodówce do 2 tygodni.
PORADY:
- jeśli chcesz, by Twój krem był mniej klarowny, dodaj więcej masła
- jeśli chcesz, by krem był bardzo gęsty to na chwilę przed jego wyłączeniem oprósz go płaską łyżeczką mąki ziemniaczanej. Cały czas mieszaj, by nie powstały grudki. Warto też użyć do tego małego sitka.
- jeśli w Twoim kremie mimo ciągłego mieszania powstały grudki, możesz do przetrzeć przez sitko.
Polecam też wypróbować inne moje pomysły na smaczne i szybkie desery.
Smacznego :-)
inspiracja: www.epicurious.com