Jak zrobić lemon curd

Jak zrobić lemon curd

Król wśród kremów z cytrusów. Zabójczo cytrynowy i słodki.

Do czego używać:
- krem do bez i tortów bezowych
- dodatek do deserów pucharkowych z owocami
- do naleśników i pancaków
- do serników
- do wyjadania ze słoika łyżeczką :-)

Czas przygotowywania: 5 minut + gotowanie do 20 minut
Ilość: 350-380 ml kremu 

Składniki:
• 180-200 ml świeżego soku z cytryny - 4 średnie cytryny
• skórka otarta z jednej cytryny
• 3 duże jajka
• 150 g cukru
• 120 g masła

Dodatkowo: wyciskarka do cytrusów - u mnie mała, ręczna; rondelek z grubym dnem; tarka z drobnymi oczkami; mała trzepaczka w kształcie łezki lub zwykła łyżka

Jeśli planujesz dodać skórkę otartą z cytryny, to polecam zakupić ekologiczne cytrusy. Cytryny należy sparzyć pod wrzątkiem i dopiero zetrzeć skórkę. W przepisie podałam skórkę, jednak nie jest ona konieczna, by krem się udał ;-)

W rondelku umieść świeżo wyciśnięty sok z cytryn, skórkę (jeśli dodajesz), cukier, całe jajka. Wymieszaj całość trzepaczką. Ustaw małą moc palnika i dodaj również masło w kawałku.

Ciągle mieszaj zawartość rondelka. Gdy masło już całkiem się rozpuści możesz odrobinę zwiększyć moc palnika, nie przerywając mieszania. W momencie, gdy pojawią się pierwsze bąbelki (masa się zagotuje), ponownie zmniejsz moc palnika i mieszaj jeszcze kilka minut, do zgęstnienia kremu.

Aby otrzymać pożądaną gęstość kremu, bywa że mieszam go nawet do 20 minut. Zazwyczaj zadowalam się konsystencją budyniu :-)

jak-zrobic-lemon-curd-1

jak-zrobic-lemon-curd-2

Krem możesz od razu przełożyć do słoiczka i przechowywać po schłodzeniu w lodówce do 2 tygodni.

PORADY:
- jeśli chcesz, by Twój krem był mniej klarowny, dodaj więcej masła
- jeśli chcesz, by krem był bardzo gęsty to na chwilę przed jego wyłączeniem oprósz go płaską łyżeczką mąki ziemniaczanej. Cały czas mieszaj, by nie powstały grudki. Warto też użyć do tego małego sitka.
- jeśli w Twoim kremie mimo ciągłego mieszania powstały grudki, możesz do przetrzeć przez sitko.

Smacznego :-)

inspiracja: www.epicurious.com

Średnia 5.0 / 5 (3 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Magda
2017-03-27 21:11
Aniu, a jak tu zmniejszyc moc palnika jak tu kuchenka elektryczna bez indukcji? Po prostu zestawic i mieszac, a potem znowu postawic na palnik? Przepraszam za moze glupie pytanie ;)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-28 09:05
Magdo, dokładnie tak jak napisałaś :-)
Andzia
2017-03-28 09:22
Lemon curd to jeden z moich ulubionych dodatków do deserów. Pierwszy raz kupiłam gotowy. Jednak obecnie robię samodzielnie Jest zdecydowanie smaczniejszy, bardizej aromatyczny i wiem,że robiłam go z najlepszej jakości składników.

Polecam szczególnie do lodów śmietankowych z adwokatem. Przepyszne połaczenie.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-28 10:32
Hmm, do lodów będziemy robić latem :-) Połączenie faktycznie wspaniałe..
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-03-29 17:06
Za bardzo cutrusów na słodko nie lubimy, więc najpierw musiałybyśmy od kogoś tego kremu spróbować :D