Jak ugotować kalafior
Gotowanie kalafiora jest bardzo proste i szybkie. Zobacz jak ugotować kalafior w całości oraz kalafior podzielony na różyczki. Poznaj kilka podstawowych zasad a także garść inspiracji kulinarnych. Zapraszam!
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 10 minut
Liczba porcji: 520 gramów
Kaloryczność kcal: 25 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
- 1 średni kalafior o wadze około 850 g
- 2 litry wody
- 2 łyżeczki soli
Jak ugotować kalafior
Przygotuj sobie świeżego kalafiora. Zdejmij liście i odetnij wystający głąb a następnie przepłucz kalafiora pod zimną, bieżącą wodą. Kalafiora można ugotować w całości lub też odciąć różyczki.

Poniżej kalafior przygotowany do gotowania w całości.

Poniżej odcięte różyczki kalafiora przygotowane do gotowania.

Do ugotowania kalafiora w całości wybierz taki garnek, w którym zmieści się cały kalafior. Do ugotowania kalafiora podzielonego na różyczki możesz użyć podobnego garnka. Do garnka wlej dwa litry wody. Garnek przykryj przykrywką. Gdy woda zacznie się gotować wsyp dwie łyżeczki soli. Zamieszaj wodę. Ostrożnie umieść we wrzątku różyczki kalafiora lub też całego kalafiora, jeśli gotujesz go w całości. Kalafiora gotowanego w całości umieść w garnku głąbek do dołu.
Kalafior podzielony na różyczki gotuje od 8 do 10 minut.
Kalafior gotowany w całości gotuje się od 10 do 15 minut.
Kalafiora gotuj zawsze pod przykryciem. Pamiętaj też o tym, by woda cały czas się gotowała. Kontroluj też miękkość kalafiora, by go nie przegotować. Młody i mniejszy kalafior może być ugotowany znacznie szybciej, niż stary. Miękkość kalafiora sprawdzaj przy pomocy widelca.
Jeśli kalafior gotowany w całości jest już wystarczająco miękki, to wyjmij go z garnka i odcedź z nadmiaru wody. Ugotowane różyczki możesz wyłowić przy pomocy sitka lub też ostrożnie przełożyć na durszlak.

Gotując kalafiora w całości odcinasz mniej głąba, który też jest jak najbardziej jadalny. Takiego kalafiora możesz podać na wiele sposobów. Gotowany w całości wygląda bardzo ciekawie. Bardzo popularnym daniem jest kalafior z bułką tartą.
Wystarczy bowiem ugotowanego kalafiora polać bułką tartą z masłem lub olejem. Polecam wówczas najpierw przez kilka minut prażyć bułkę tartą na suchej patelni. Cały czas mieszaj bułkę przy pomocy drewnianej łyżki. Gdy uznasz, że bułka jest wystarczająco zarumienia możesz dodać na patelnię masło lub olej roślinny. Ja wybieram masło i daje go tyle, by powstała mi gęsta bułka z masłem.
Możesz oczywiście delikatniej niż ja zarumienić bułkę i dać np. więcej tłuszczu, jeśli wolisz bardziej płynną polewę.


Ugotowany kalafior można też użyć do sałatek, past, zup, czy też kotletów. Bardzo dobra jest też pizza z kalafiora, którego należy wcześniej ugotować.
Jakie jest Twoje ulubione danie z kalafiorem?
Smacznego.