Jak ugotować kalafior

Jak ugotować kalafior

Gotowanie kalafiora jest bardzo proste i szybkie. Zobacz jak ugotować kalafior w całości oraz kalafior podzielony na różyczki. Poznaj kilka podstawowych zasad a także garść inspiracji kulinarnych. Zapraszam!

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 10 minut
Liczba porcji: 520 gramów

Kaloryczność kcal: 25 w 100 gramach

Składniki:
  • 1 średni kalafior o wadze około 850 g
  • 2 litry wody
  • 2 łyżeczki soli

Jak ugotować kalafior

Przygotuj sobie świeżego kalafiora. Zdejmij liście i odetnij wystający głąb a następnie przepłucz kalafiora pod zimną, bieżącą wodą. Kalafiora można ugotować w całości lub też odciąć różyczki.

Jak ugotować kalafior, 1

Poniżej kalafior przygotowany do gotowania w całości.
Jak ugotować kalafior, 2

Poniżej odcięte różyczki kalafiora przygotowane do gotowania.
Jak ugotować kalafior, 3

Do ugotowania kalafiora w całości wybierz taki garnek, w którym zmieści się cały kalafior. Do ugotowania kalafiora podzielonego na różyczki możesz użyć podobnego garnka. Do garnka wlej dwa litry wody. Garnek przykryj przykrywką. Gdy woda zacznie się gotować wsyp dwie łyżeczki soli. Zamieszaj wodę. Ostrożnie umieść we wrzątku różyczki kalafiora lub też całego kalafiora, jeśli gotujesz go w całości. Kalafiora gotowanego w całości umieść w garnku głąbek do dołu. 

Kalafior podzielony na różyczki gotuje od 8 do 10 minut.
Kalafior gotowany w całości gotuje się od 10 do 15 minut. 

Kalafiora gotuj zawsze pod przykryciem. Pamiętaj też o tym, by woda cały czas się gotowała. Kontroluj też miękkość kalafiora, by go nie przegotować. Młody i mniejszy kalafior może być ugotowany znacznie szybciej, niż stary. Miękkość kalafiora sprawdzaj przy pomocy widelca. 

Jeśli kalafior gotowany w całości jest już wystarczająco miękki, to wyjmij go z garnka i odcedź z nadmiaru wody. Ugotowane różyczki możesz wyłowić przy pomocy sitka lub też ostrożnie przełożyć na durszlak. 
Jak ugotować kalafior, 4

Gotując kalafiora w całości odcinasz mniej głąba, który też jest jak najbardziej jadalny. Takiego kalafiora możesz podać na wiele sposobów. Gotowany w całości wygląda bardzo ciekawie. Bardzo popularnym daniem jest kalafior z bułką tartą

Wystarczy bowiem ugotowanego kalafiora polać bułką tartą z masłem lub olejem. Polecam wówczas najpierw przez kilka minut prażyć bułkę tartą na suchej patelni. Cały czas mieszaj bułkę przy pomocy drewnianej łyżki. Gdy uznasz, że bułka jest wystarczająco zarumienia możesz dodać na patelnię masło lub olej roślinny. Ja wybieram masło i daje go tyle, by powstała mi gęsta bułka z masłem. 

Możesz oczywiście delikatniej niż ja zarumienić bułkę i dać np. więcej tłuszczu, jeśli wolisz bardziej płynną polewę. 
Jak ugotować kalafior, 5

Jak ugotować kalafior, 6

Ugotowany kalafior można też użyć do sałatek, past, zup, czy też kotletów. Bardzo dobra jest też pizza z kalafiora, którego należy wcześniej ugotować.

Jakie jest Twoje ulubione danie z kalafiorem?

Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (260 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Jak ugotować kalafior

Kalafior to jedno z bardziej popularnych warzyw, które używamy w kuchni polskiej przez cały rok. Używamy go zazwyczaj do zup. Kalafiora można kupić przez cały rok, jednak najlepszy jest w szczycie sezonu, czyli już od czerwca. Młody kalafior szybciej się gotuje i jest bardzo smaczny, chociaż nie zauważyłam dużej różnicy w smaku pomiędzy młodym a starszym kalafiorem. Można bowiem pysznie ugotować również i starszego kalafiora. Zatem jak gotować kalafior, by był najsmaczniejszy. To bardzo proste. Wystarczy posolić wrzątek i gotować kalafiora w całości lub też rozdzielone różyczki, do miękkości. Ostatnio bardzo popularne są kremowe zupy, zatem zupa krem z kalafiora to przepis o którym warto wspomnieć przy okazji. Nie licząc jednak zup zwykłych oraz zup kremowych, jest takie danie, które zna każdy i każdy chyba już chociaż raz jadł. To oczywiście kalafior z bułką tartą. Danie z dzieciństwa. Proste, pyszne i szybkie do zrobienia. Sprawdź też jak smakuje pieczony kalafior, który można zajadać na każdą okazję. 

Gotowanie kalafiora

Można oczywiście gotować kalafiora umieszczając go w ziemnej wodzie i też się uda. Polecam jednak wrzucać kalafiora do gotującej się, osolonej wody i dopiero wtedy odliczać czas i pilnować, by kalafior lub też same różyczki będą wystarczająco miękkie. Jak ugotować kalafiora, by się nie rozpadł? Trzeba już po około sześciu minutach gotowania sprawdzać, czy kalafior jest wystarczająco miękki. Być może jędrne różyczki kalafiora lepiej sprawdzą się przy szykowaniu sałatki. Polecam Ci mój przepis na coś pysznego, czy sałatka z kalafiora pieczonego. Najpopularniejszym przepisem jest jednak zupa kalafiorowa, którą sama gotuję bardzo często. Jest jeszcze coś co polecam w zastępstwie mięsnych kotletów. Zobacz koniecznie jak przygotować przepyszny kotlet z kalafiora. Bardzo smaczny i godny polecenia przepis.