Zupa kalafiorowo pomidorowa

Zupa kalafiorowo pomidorowa

Delikatna zupa, która idealnie sprawdza się wiosną i latem, gdy mamy dostęp do świeżych pomidorów i kalafiora. Dodatek komosy ryżowej (quoina) sprawi, że będzie ona jeszcze ciekawsza w smaku. Polecam szczególnie dla Dzieci :-)

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: 10

Składniki:
  • 2 udka kurczaka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1,5 litra wody
  • mały kalafior
  • 6 łyżek dowolnej komosy ryżowej (quoina)
  • płaska łyżka soli i szczypta pieprzu
  • 500 g przetartych pomidorów

W garnku umieść umyte udka kurczaka, obrane marchewki i korzeń pietruszki. Zalej całość wodą i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Następnie wyłów mięso oraz warzywa. Udka obierz z mięsa, zaś marchewkę pokrój w plasterki i odłóż na potem. Pietruszki możesz już nie dodawać.

Do wywaru dodaj różyczki umytego kalafiora oraz płaską łyżkę soli. Po 10 minutach gotowania dodaj również komosę oraz pieprz.

Dodaj 500 g przetartych pomidorów bez skórki oraz odłożone wcześniej mięso i marchewkę. Gotuj zupę na małej mocy palnika ostatnie 20 minut. 

Zupa kalafiorowo pomidorowa, 1

Przed podaniem możesz dodać świeżą kolendrę, która idealnie pasuje do tej zupy.

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (7 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷