Zupa kalafiorowo pomidorowa
Delikatna zupa kalafiorowo pomidorowa, która idealnie sprawdza się wiosną i latem, gdy mamy dostęp do świeżych warzyw. Dodatek komosy ryżowej (quoina) sprawi, że będzie ona jeszcze ciekawsza w smaku. Polecam szczególnie dla Dzieci :-)
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 10
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 2 udka kurczaka
- 1 korzeń pietruszki
- 2 marchewki
- 1,5 litra wody
- mały kalafior
- 6 łyżek dowolnej komosy ryżowej (quoina)
- płaska łyżka soli i szczypta pieprzu
- 500 g przetartych pomidorów
W garnku umieść umyte udka kurczaka, obrane marchewki i korzeń pietruszki. Zalej całość wodą i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Następnie wyłów mięso oraz warzywa. Udka obierz z mięsa, zaś marchewkę pokrój w plasterki i odłóż na potem. Pietruszki możesz już nie dodawać.
Do wywaru dodaj różyczki umytego kalafiora oraz płaską łyżkę soli. Po 10 minutach gotowania dodaj również komosę oraz pieprz.
Dodaj 500 g przetartych pomidorów bez skórki oraz odłożone wcześniej mięso i marchewkę. Gotuj zupę na małej mocy palnika ostatnie 20 minut.
Przed podaniem możesz dodać świeżą kolendrę, która idealnie pasuje do tej zupy.
Zobacz też mój przepis zupa kalafiorowa bez mięsa. Smaczne, delikatne danie nie tylko dla dzieci. Z ciekawych przepisów z kalafiorem warto też sprawdzić pizza z kalafiora. Świetny pomysł na pizzę bezglutenową, bez mąki.
Innym ciekawym pomysłem na wytrwanie jest kalafior pieczony z przyprawami jak jak w przepisie kalafior z piekarnika.
Smacznego!