Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Muffinki z borówkami

Muffinki z borówkami

Domowe muffiny z borówkami to jedne z prostszych do upieczenia mini wypieków. Przepis składa się tylko z podstawowych składników, a muffinki są pełne pysznych borówek. Są wilgotne i puszyste. 

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia około: 30 minut
Liczba porcji: 12 muffinek

Kaloryczność kcal: 230 w 1 muffince [ więcej ]

Składniki na muffiny z borówkami [ więcej ]

  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej - 270 g
  • 2 duże lub 3 małe jajka - około 135 g po rozbiciu
  • 100 ml oleju roślinnego - niecałe pół szklanki
  • 140 g cukru drobnego - około pół szklanki
  • 125 ml lekko ciepłego mleka - pół szklanki
  • 300 g świeżych borówek amerykańskich
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Muffinki z borówkami
Muffinki z borówkami, 1

Muffinki z borówkami, 2

Krok 1: Przygotuj papilotki

Do upieczenia muffinek użyłam sztywnych, papierowych papilotek o średnicy 5,5 cm u podstawy i wysokości 4 cm. Nie ma takiej potrzeby, ale dla wygody umieszczam je dodatkowo w metalowej formie z dołkami na babeczki/muffinki. Muffinki z borówkami można też piec w foremkach metalowych lub też zwykłych, miękkich papilotkach, które trzeba umieszczać w formie metalowej z dołkami - inaczej się rozejdą na boki.  

Przygotuj papilotki

Krok 2: Połącz jajka cukier i olej

Zacznij już nagrzewać piekarnik do 170 stopni w funkcją pieczenia góra/dół lub 160 stopni z termoobiegiem. 

Do miski wbij dwa duże lub trzy małe jajka (nie z lodówki). Wsyp też 140 gramów cukru drobnego. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut (z dobrym mikserem do 5 minut). Zmniejsz obroty miksera do średnich. Do puchu jajecznego wlewaj powoli olej. Po wlaniu 100 ml oleju możesz wyłączyć mikser. 

Porady: Część cukru drobnego można zastąpić cukrem waniliowym lub wanilinowym, np. do 20 gramów. Olej można zastąpić roztopionym i przestudzonym masłem. Dodajesz wówczas około 100 gramów masła.  

Połącz jajka cukier i olej

Krok 3: Dodaj resztę składników

Do słodkiego puchu jajecznego wlej mleko (pół szklanki) - temp. pokojowa lub lekko ciepłe. Od razu wsyp również mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (270 gramów mąki i 2 płaskie łyżeczki proszku). Na koniec dodaj 300 gramów umytych i osuszonych borówek amerykańskich. Wszystko razem wymieszaj dokładnie, ale powoli przy pomocy drewnianej łyżki lub szpatułki.

Porada: Borówki można zastąpić jagodami leśnymi. Są drobniejsze i bardziej soczyste, więc polecam dać ich nieco mniej, bo 250 gramów. Z owocami rozmrożonymi ich nie piekłam. Jeśli jednak masz tylko takie, to najpierw je rozmroź, ogrzej do temp. pomieszczenia i osusz.  

Dodaj resztę składników

Krok 4: Umieść ciasto w papilotkach

Jeśli zależy Ci na tym, by muffinki w całości wychodziły z foremki po upieczeniu i przestudzeniu, to nawet takie "błyszczące" od środka foremki warto posmarować pędzelkiem odrobiną oleju (od środka, zanim wyłożysz do nich ciasto).

Ciasto na muffinki nakładaj małą łyżką. Nie wypełniaj do końca foremek. Zostaw najprzyjemniej 1-1,5 cm wolnej przestrzeni wewnątrz foremki. Muffiny jeszcze mocno urosną. Jeśli w początkowej fazie pieczenia od razu będą wystawać za papilotkę, to prawdopodobnie się z niej wyleją.

Umieść ciasto w papilotkach

Krok 5: Upiecz muffinki

Formę z muffinkami borówkowymi umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. Muffinki w papilotkach i w formie pieką się około 30 minut (lub nieco krócej, jeśli nie były umieszczane w formie).  Muffinki powinny bardzo ładnie urosnąć i lekko zarumienić się od góry. W małych wypiekach istotne jest to, by nie piec ich za długo. Jeśli ciasto piecze się dłużej, niż jest taka potrzeba, to traci wilgoć i robi się suche.  

Po upieczeniu muffinek lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 5 minutach otwórz drzwi do połowy a po kolejnych 5 minutach wyjmij je z pieca.

Porada: Nie ustawiaj wyższej temperatury w piekarniku. Jeśli ciasto zacznie za szybko rosnąć, to prawdopodobnie wyleje się poza papilotkę.

Upiecz muffinki

Krok 6: Dekoruj i podawaj

Przestudzone lub jeszcze lekko ciepłe muffiny z borówkami warto dodatkowo polukrować i udekorować owocami oraz miętą. Szykuję wówczas gęsty lukier cytrynowy. 90 gramów cukru pudru oraz dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny umieść w miseczce. Całość rozcieraj spodem łyżki, aż powstanie Ci jednolity i gęsty lukier. 

Porada: Sok z cytryny można zastąpić sokiem z limonki lub sokiem z pomarańczy lub mandarynek. Jeśli lukier wyjdzie za rzadki, wystarczy dodać nieco cukru pudru. Gdyby wyszedł za gęsty, to wlej odrobinę wody lub soku.

Dekoruj i podawaj

Muffinki z borówkami, 9

Jeśli muffiny z borówkami nie zostaną zjedzone w dnu pieczenia, to wystarczy zawinąć je w papier śniadaniowy, a następnie w przezroczystą torbę na zakupy lub duży, spożywczy worek strunowy. Do dwóch dni nie trzeba ich trzymać w lodówce. Można je śmiało odłożyć do chlebaka lub do kuchennej szafki. Po tym czasie trzymaj je w lodówce pod kloszem. Świeżość zachowają przez następne 3-4 dni lub dłużej.  
Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (84 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Muffiny z borówkami

Chyba wszyscy lubimy odkrywać nowe, pyszne smaki, prawda? Dlatego dziś chciałabym Was zachęcić do spróbowania pieczenia własnych muffinek z borówkami amerykańskimi. Uwierzcie mi, te małe wypieki są prawdziwą kulinarną przyjemnością. Muffinki z borówkami nie tylko cieszą oczy, ale przede wszystkim są prawdziwą eksplozją smaku! Ich przygotowanie jest na tyle proste, że dosłownie każdy może spróbować swoich sił w kuchni. Wyobraźcie sobie te puszyste, delikatne muffinki pełne soczystych borówek. Borówki dodają nie tylko słodko-kwaśnego akcentu, ale również mnóstwo witamin i wartości odżywczych. Każdy kęs to mała przyjemność, którą można się delektować o każdej porze dnia. Muffinki z borówkami amerykańskimi to doskonały pomysł na coś słodkiego, a jednocześnie prostego do przygotowania. Nie potrzebujecie specjalnych umiejętności ani godzin spędzonych w kuchni, by wyczarować te małe cuda. Osobiście uwielbiam piec te muffinki, bo ich zapach natychmiast wypełnia dom ciepłem i uśmiechami bliskich. To jedno z moich najprostszych, a zarazem ulubionych przepisów. Nic nie sprawia mi większej radości niż widok moich dzieci zajadających się tymi pysznościami. Borówki amerykańskie nie tylko dodają smaku, ale i sprawiają, że muffinki są lekko wilgotne i bardzo kuszące.

Muffiny z borówkami

Jeśli zastanawiacie się, na jakie okazje można przygotować te smakołyki, to śpieszę z odpowiedzią. Muffinki borówkowe są idealne na niedzielne śniadanie. Muffiny borówkowe świetnie komponują się z poranną kawą czy herbatą. Przepis na muffinki z borówkami sprawdzi się na rodzinne spotkania. Muffinki z borówkami są szybkie w przygotowaniu, a zarazem efektowne. Z pewnością zrobią wrażenie na waszych bliskich. Muffinki z borówką amerykańską weźmiesz na pikniki i wycieczki. Można je łatwo zapakować do koszyka piknikowego, są wygodne do przenoszenia i jedzenia na świeżym powietrzu. Domowe muffinki z borowkami są super na szkolne śniadania dla dzieci. Zdrowe, smaczne i pełne owoców, które pokocha każde dziecko. Na muffinki z borówkami amerykańskimi przepis jest bardzo prosty i elastyczny. Możesz je upiec również z jagodami leśnymi. Tak więc na muffinki z borówkami przepis będzie pomysłem na wprowadzenie większej ilości owoców do diety. Kiedy już raz spróbujecie upiec muffinki borówkowe, jestem pewna, że będą często gościć w Waszych kuchniach. Domowa piekarnia jest łatwiejsza do zrealizowania, niż myślicie, a zapach pieczonych ciast w domu to coś, co trudno porównać z czymkolwiek innym. Zachęcam Was gorąco do wypróbowania samodzielnego pieczenia muffinek z borówkami. To na pewno będzie miłe i smaczne doświadczenie.