Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Prażone jabłka

Prażone jabłka

Prażone jabłka do słoików na zimę, to wspaniały i bardzo uniwersalny przepis. Sprawdzą się nie tylko do szarlotek, ale i do placków lub naleśników, a nawet na kanapki lub do ryżu. 

- prosty przepis
- tylko kilka składników
- bez pasteryzowania słoików

Czas przygotowania: 20 minut
Czas prażenia jabłek: 30 minut
Liczba porcji: 4 słoiki po 500 ml

Kaloryczność kcal: 390 w 1 słoiku

Składniki

  • ponad 2 kg jabłek - najlepiej Antonówka lub Szara Reneta
  • 1/4 szklanki wody - trochę ponad 60 ml
  • około pół szklanki cukru - 120-130 g
  • sok wyciśnięty ze średniej wielkości cytryny
  • nasionka wydłubane z 1-2 lasek wanilii

Prażone jabłka

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Jabłka zważone zostały przed obraniem i usunięciem gniazd nasiennych. Miałam tym razem dokładnie 2300 gramów jabłek. 
Użyte słoiki: 4 sztuki o pojemności 500 ml każdy.

Z podanej ilości składników otrzymałam około dwóch kilogramów jabłek prażonych do słoików na zimę, ale ostateczna ilość może być za każdym razem inna, ponieważ możemy mieć inną odmianę jabłek, czy też moc palnika i głębokość, średnicę, czy nawet grubość garnka. Możesz też gotować swoje jabłka dłużej niż ja lub krócej, albo grubiej lub cieniej je obrać. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników na prażone jabłka. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.

Przed szykowaniem jabłek prażonych na zimę, zachęcam do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących ewentualnych dodatków. Być może zapragniesz dodać do jabłuszek odrobinę cynamonu lub kardamonu.

Prażone jabłka, 1

Prażone jabłka przepis

Przygotuj minimum 2000 gramów jabłek. Może to być nawet około 2300-2500 gramów. Użyłam wczesnej odmiany Antonówki, ale do jabłek na zimę polecam też takie odmiany jak: Szara Reneta (kwaśniejsza), Złota Reneta (słodsza); Geveva, Gloster, Boskoop, a nawet Ligol. Świetnym pomysłem jest też mieszanie ze sobą kilku odmian (jeśli masz taką możliwość). 

Do prażenia wybierz nieobtłuczone i zdrowe jabłka. Jabłka umyj i osusz. 

Prażone jabłka, 2

Jabłka obierz cienko i podziel na ćwiartki. Dokładnie wykrój całe gniazda nasienne. Ćwiartki pokrój na małe (około 1 cm) i większe (około 2 cm) kawałki. Wszystkie kawałki jabłek umieść w sporym garnku z grubym dnem. Wlej też do niego 1/4 szklanki wody, a następnie wyciśnij też cały sok z jednej cytryny i wsyp około pół szklanki cukru (można dać mniej cukru, jeśli jabłka są dość słodkie). Całość zamieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. 

Porada: Sok z cytryny dajemy po to, by jabłuszka nie ciemniały. Jeśli masz słodsze jabłka, to możesz dać więcej soku z cytryny, a mniej wody. 
Prażone jabłka, 3

Ustaw na początek niską moc palnika, ale powoli zwiększaj ją do takiej, by kawałki jabłek zaczęły się delikatnie gotować/prażyć. Garnka nie przykrywaj przykrywką, za to dość często mieszaj jabłuszka łyżką. Ponieważ jabłka zostały pokrojone na małe i większe kawałki, to część z nich rozpadnie się na gęsty mus, a część pozostanie prawie w całości. Dzięki temu wszystkie kawałki jabłek będą miękkie i ładnie uprażone, ale otrzymasz ciekawą i urozmaiconą strukturę prażonych jabłek, która idealnie sprawdza się do szarlotek i innych dań na słodko. 

Swoje jabłka prażyłam łącznie około 30 minut. Należy cały czas pilnować zawartości garnka, ponieważ u Ciebie mogą się uprażyć szybciej lub też będą potrzebowały więcej czasu. Kontroluj też moc palnika, by jabłka cały czas się gotowały, ale nie przypalały. Pod koniec (na 2-3 minuty przed wyłączeniem palnika) dodaj do garnka jeszcze nasilona wydłubane z jednej lub dwój lasek wanilii. Nasionka można ewentualnie zastąpić łyżeczką pasty lub esencji waniliowej. Pewnie i saszetka cukru wanilinowego da radę. 

Porada: Oprócz lub zamiast wanilii można też dodać płaską łyżeczkę cynamonu lub/oraz szczyptę mielonego kardamonu, goździków lub imbiru. 
Prażone jabłka, 4

Gotowe prażone jabłka wyłączam i od razu przekładam do słoików. 

Przygotowałam wcześniej cztery czyste słoiki o pojemności 500 ml każdy. Idealne będą jeszcze gorące słoiki (np. wyjęte prosto z piekarnika /temperatura nie wyższa niż 110 stopni/ lub z garnka z wrzątkiem). Możesz też użyć słoików o innej pojemności. Ważne, by łącznie miały one około 2000 ml pojemności. Słoiki powinny być idealnie czyste, a najlepiej odparzone wrzątkiem. Tak samo zakrętki. Używaj tylko nieuszkodzonych słoików i zakrętek.

Jeszcze wrzące jabłka prażone przekładaj do przygotowanych słoiczków (zostaw około 1 cm wolnej przestrzeni) i od razu mocno zakręcaj każdy słoik. Słoiki można dodatkowo otulić ręcznikiem by wolniej się studziły. Po przestudzeniu wszystkie zakrętki powinny się zassać. Pasteryzacja nie jest zatem potrzebna.

Porada: Jeśli słoiki nie zassały się od razu, to tylko mocniej je dokręć i odłóż na bok. W ciągu kilku godzin wszystkie powinny się ładnie zassać.

Prażone jabłka, 5

Prażone jabłka, 6

Prażone jabłka w słoikach wynieś do ciemnej i suchej piwniczki lub też do innego zacienionego i chłodnego miejsca i trzymaj tak śmiało przynajmniej do kolejnego sezonu. Jeśli któryś ze słoików nie zassał się, to odłóż go do lodówki i używaj na bieżąco. Jeśli nie masz piwniczki, to nic się nie martw, ponieważ słodkie przetwory są bardziej "odporne" na przechowywanie ich w cieplejszych pomieszczeniach. Wystarczy zatem i zwykła szafka lub schowek w chłodniejszym miejscu.

Prażone jabłka na zimę można stosować do wielu szarlotek. Będą też świetnym dodatkiem do naleśników na słodko oraz do wszelkich placków i racuszków. Można je podawać do ryżu na ciepło, kaszy manny, czy kaszy jaglanej. Świetnie smakują na kanapkach, na waflach ryżowych. Są też najlepsze do chałki z masłem.

PS. Szarlotka krucho-drożdżowa to ciasto do którego możesz wykorzystać uprażone jabłka. 
Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (478 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Prażone jabłka

Każdego roku szykuję jabłka prażone do słoików na zimę. Zawsze robię ich więcej i zawsze mi ich zabraknie. Ktoś może się dziwić po co prażyć jabłka do słoików na zimę, skoro są one dostępne przez cały rok i można je sobie usmażyć na bieżąco do posiłku. Oczywiście, że prażone jabłka na szarlotkę, czy też do innych dań można sobie zrobić podczas szykowania np. ciasta. Antonówki oraz Szara Reneta nie są jednak dostępne przez cały rok. To u nas w kraju najlepsze jabłka na smażone jabłka do słoików. Warto bowiem jabłka do słoików na szarlotkę szykować z kwaśnych jabłek o odpowiednim miąższu. Już na początku sezonu mamy zatem wczesne Papierówki oraz Antonówki. Na jabłka do słoików na zimę nadają się jak najbardziej takie odmiany jak Złota Reneta i Szara Reneta oraz Geneva i stara odmiana Boskoop. Inne jabłka do szarlotki w słoikach top jeszcze Gloster i ewentualnie Ligol. Takie jabłka do szarlotki w słoiku będą kwaśne, idealne jako jabłka do słoika. Na jabłka prażone do słoików można użyć tylko jedną odmianę lub też wymieszać kilka na raz. Wówczas smak prażonych jabłek jest jeszcze ciekawszy. Super też jest mieć już gotowe jabłka do szarlotki na zimę. Jak tylko przyjdzie Ci ochota na szarlotkę, to wystarczy tylko zrobić sobie np. kruche ciasto. Nie musisz sprawdzać, czy masz w domu odpowiednie jabłka, czy też dodatki takie jak wanilia lub cynamon. Zaoszczędzisz też sporo czasu, ponieważ jabłka prażone na zimę robisz na raz w większej ilości, a do tego w szczycie sezonu na szarlotkowe odmiany. A przy okazji zapraszam po super przepis na pyszne brzoskwinie w syropie. W sezonie jesiennym warto też upiec pyszny biszkopt z jabłkami. Do tego przepisu może być upieczona super szarlotka z galaretką

Jabłka prażone

Prażone jabłka na szarlotkę można przygotować w wersji podstawowej lub też dodać do nich różne dodatki. Moje ulubione to jabłka prażone do słoika z dużą ilością nasion wydłubanych z laski wanilii. Zazwyczaj do prażonych jabłek dodaję wszystkie nasiona, zaś skórki, czyli całą otoczkę, która też jest super miksuję z cukrem na puder waniliowy. Używam go potem do wielu ciast i deserów. Moje jabłka do słoików na zimę zawierają też czasem cynamon lub nawet szczyptę kardamonu. Raz nawet dosypałam do nich łyżeczkę mojej mieszanki przypraw do pierników. Prażone jabłka do szarlotki i nie tylko, szykuję super prosto. Jabłka kroję bowiem na mniejsze i wiesze kawałki i wszystko razem prażę w dobrym garnku. Część kawałków rozpadnie się na gęsty mus, zaś cześć pozostanie w całości lub tylko nieznacznie się skurczy, ale pozostanie idealnie mięciutka i dogotowana. Prażone jabłka do słoików na zimę idealne są zatem do szarlotki i do innych ciast. Szarlotka królewska będzie z nimi wspaniała. Jabłka prażone w słoikach na zimę są pyszne do naleśników, do różnych placków i racuszków, do ryżu na ciepło, czy nawet na kanapki lub do chałki z masłem. Nawet moje ciasto z jabłkami można zrobić z takimi jabłuszkami ze słoika. Przy okazji gorąco polecam przepis na ryż z jabłkiem oraz na pyszne jabłka pod kruszonką. Placuszki z patelni, czyli jabłka w cieście też są bardzo ciekawe.