Ciasto ucierane
Ciasto ucierane jest banalnie proste i wyjątkowo smaczne. Idealne ciasto do herbaty, kakao, czy kawy!
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: keksówka 22/30 cm
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 4 jajka
- 150 g masła
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 150 g cukru - pół szklanki
- 4 łyżki śmietany 12 %
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-4 małych jabłek
Ciasto ucierane z jabłkami
Masło, śmietanę i jajka wyjmij wcześniej z lodówki.
Masło, cukier oraz jajka umieść razem w misce i ubijaj 10 minut mikserem na gładką masę.
Do miski dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Miksuj chwilę ciasto do połączenia składników.
Keksówkę wysmaruj od środka resztkami masła i wylej ciasto. Na wierzch wyłóż obrane i pokrojone w kostkę jabłka.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz pełną godzinę.
Pamiętaj, by nie wyjmować ciasta od razu po wyłączeniu piekarnika. Uchyl drzwiczki na 10-15 minut. Dopiero po tym czasie studź ciasto na kratce.
Sprawdź też mój przepis na pyszne ciasto z jabłkami i orzechami czyli ciasto salceson. Smakować będzie Ci też ciasto drożdżowe z jabłkami oraz ciasto marchewkowe.
Smacznego!