Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasto ucierane

Ciasto ucierane

Ciasto ucierane jest banalnie proste i wyjątkowo smaczne. Idealne ciasto do herbaty, kakao, czy kawy!

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: keksówka 22/30 cm

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 4 jajka
  • 150 g masła
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru - pół szklanki
  • 4 łyżki śmietany 12 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-4 małych jabłek

Ciasto ucierane z jabłkami

Masło, śmietanę i jajka wyjmij wcześniej z lodówki.
Masło, cukier oraz jajka umieść razem w misce i ubijaj 10 minut mikserem na gładką masę.

Do miski dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Miksuj chwilę ciasto do połączenia składników.

Keksówkę wysmaruj od środka resztkami masła i wylej ciasto. Na wierzch wyłóż obrane i pokrojone w kostkę jabłka.

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz pełną godzinę.

Ciasto ucierane, 1
Ciasto ucierane, 2

Pamiętaj, by nie wyjmować ciasta od razu po wyłączeniu piekarnika. Uchyl drzwiczki na 10-15 minut. Dopiero po tym czasie studź ciasto na kratce.

Sprawdź też mój przepis na pyszne ciasto z jabłkami i orzechami czyli ciasto salceson. Smakować będzie Ci też ciasto drożdżowe z jabłkami oraz ciasto marchewkowe.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (299 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania